,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас Обирали голову, вчилися медіаграмотності та протидії корупції: в обласній раді для студентів влаштували «день відкритих дверей»
П'ятниця, 08 грудня 2023 15:09

Обирали голову, вчилися медіаграмотності та протидії корупції: в обласній раді для студентів влаштували «день відкритих дверей»

Активні студенти ЧНУ ім. Б. Хмельницького та ЧДТУ в День місцевого самоврядування спробували себе в ролі депутатів обласної ради, відверто поспілкувалися з головою Анатолієм Підгорним та відвідали кілька тренінгів від працівників виконавчого апарату. Про це повідомляє  «Черкаська обласна рада».

- Наша молодь сьогодні дуже активна й прогресивна. Вони здатні критично мислити й відкрито заявляти, що їх влаштовує, а що - ні. переконаний, що серед них є ті, хто готовий не лише говорити, а й діяти та змінювати власне життя і життя громади на краще. Тож сьогодні з нагоди професійного свята показали їм залаштунки роботи обласної ради й виконавчого апарату. Відверто говорили на різні теми - від політики й до суспільних процесів. Хочемо, аби вони розуміли, як працює місцеве самоврядування і до кого можна звернутися з власними ідеями, - прокоментував голова обласної ради Анатолій Підгорний.

Знайомство з роботою ради студенти розпочали з сесійної зали. Розділилися на партії та шляхом таємного голосування обрали очільницю.

Потім активісти мали нагоду поспілкуватися з головою обласної ради, тож запитували різне. Студентів цікавив принцип розподілу коштів обласного бюджету й чи достатньо йде на підтримку ЗСУ, озвучували й власні проблемні питання, що стосуються університетського життя тощо.

Піднявшись на четвертий поверх, де безпосередньо й працюють члени виконавчого апарату, студенти відвідали тренінг із медіаграмотності, який провела Наталія Воскобойнік. У форматі квестів вони розбиралися, як правильно сприймати інформацію у досить перенасиченому інфопросторі, фільтрувати її та чітко розрізняти маніпуляції, фейки й пропаганду.

Спеціаліст із запобігання корупції Олександр Колесников розповів про чинні механізми забезпечення доброчесності. Зрештою студенти дізналися про способи виявлення корупції в публічному секторі та як про них повідомляти, якщо такі факти стали відомі.

- Було круто і досить пізнавально. Дуже приємно, що в такий спосіб ми можемо застосувати отримані в університеті теоретичні знання на практиці, - ділиться враженнями Дарія Любенська, студентка 3 курсу ЧДТУ, що навчається на спеціальності Політична філософія. Вона також додає. - Мені, напевно, найбільше сподобалось відчути себе депутатом, голосувати, приймати рішення. Ще було цікаво нарешті розібратися чим же відрізняється ОДА від Черкаської обласної ради, та які повноваження вони мають тощо. Хочу також додати, я упевнена в тому, що студенти зараз є рушійною силою змін. На мою думку, саме молодь і саме зараз має бути найактивнішою верствою суспільства, яка відстоює свої права та бореться за власне майбутнє. Знаю, що нам це обов'язково вдасться.