,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас Круглий стіл «ЧЕРКАЩИНА В КОНТЕКСТІ УКРАЇНСЬКОГО ДЕРЖАВОТВОРЕННЯ» до 70-річчя утворення Черкаської області
Четвер, 23 листопада 2023 10:00

Круглий стіл «ЧЕРКАЩИНА В КОНТЕКСТІ УКРАЇНСЬКОГО ДЕРЖАВОТВОРЕННЯ» до 70-річчя утворення Черкаської області

До 70-річчя утворення Черкаської області Черкаський державний технологічний університет спільно з Черкаською обласною організацією Національної спілки краєзнавців України за участі представників органів державної влади, науковців, музейників, бібліотекарів, художників, вчителів міста, журналістів, ветеранів-державників провів круглий стіл на тему «ЧЕРКАЩИНА В КОНТЕКСТІ УКРАЇНСЬКОГО ДЕРЖАВОТВОРЕННЯ». Про це інформує «Черкаська обласна організація Національної спілки краєзнавців України», посилаючись на пресслужбу ЧДТУ.

Почесним гостем заходу був видатний український державний і політичний діяч, один з творців Декларації про державний суверенітет України (1990 р.), Акту проголошення незалежності України (1991 р.), Конституції України (1996 р.) Іван Олександрович ЗАЄЦЬ.

Перед початком події запрошені гості Черкаського державного технологічного університету вшанували пам'ять  «батька української Конституції», поклавши квіти до пам’ятного знака Михайлу Сироті на Площі Знань ЧДТУ.

Цього дня до дискусії за круглим столом долучилися: заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації, кандидат історичних наук, доцент Олександр Шамрай; начальник Управління освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації, кандидат історичних наук Валерій Данилевський;  видатний український державний і політичний діяч, один із  творців Декларації про державний суверенітет України (1990 р.), Акту проголошення незалежності України (1991 р.), Конституції України (1996 р.) Іван Заєць; перший заступник голови Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України,  професор, заслужений працівник культури України Василь Мельниченко;  директорка Державного архіву Черкаської області, кандидат історичних наук, доцент Тетяна Клименко; депутатка Черкаської міської ради, активна учасниця відновлення Незалежності України Любов Майборода; кандидат історичних наук, доцент кафедри економіки та управління ЧДТУ Ігор Волошин; заслужений художник України Олександра Теліженко; представниця Національної  ради України з питань телебачення і радіомовлення в Черкаській області, членкиня Національної спілки журналістів України Надія Горбаченко; доктор філософії, доцент кафедри фізичного виховання та здоров’я людини Черкаського державного технологічного університету, паралімпійський чемпіон 2016 р., член Національної спілки краєзнавців України, майстер спорту України міжнародного класу з футболу Богдан Кулинич;  директорка Черкаської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Тараса Шевченка Людмила Дядик; завідувачка кафедри філософських і політичних наук, професорка Анжела Бойко; в.о. директора Черкаського обласного краєзнавчого музею Ірина Собко; директорка інформаційної агенції «Нова Доба» Тетяна Очеретяна; науковці та студенти Черкаського державного технологічного університету; вчителі шкіл міста. Модератором круглого столу виступив проректор з гуманітарно-виховних питань ЧДТУ, доктор історичних наук, професор, заслужений працівник освіти України, голова Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Валентин Лазуренко, нагадавши, що 7 січня 2024 року виповнюється 70 років із дня утворення Черкаської області, і за цей час Черкащина утвердилася як важливий історико-культурний і економічний регіон України і стала «малою» батьківщиною вже не одного покоління черкащан».

– Відзначення 70-річчя утворення Черкаської області  розширить знання громадян, передусім молодого покоління, про свій край, його історію і людей, які зробили вагомий внесок у розбудову української державності. Такі знання сприятимуть формуванню у черкащан патріотизму і гордості за Черкащину і свою державу, відчуття причетності до долі України, готовності відстоювати її суверенітет і територіальну цілісність, – акцентував Валентин Лазуренко. 

З вітальним словом до учасників круглого столу звернувся ректор ЧДТУ, доктор політичних наук, професор Олег Григор.

Ми пишаємося тим, що «батьки» державної незалежності дотичні до нашого університету: Михайло Сирота, який у свій час брав участь у підготовці Конституції та відстоював її у парламенті; нашу Конституцію. Дуже приємно, що Іван Олександрович Заєць, який відгукнувся приїхати до нас знову. Ми повинні цінувати тих людей, які стояли у джерел нашої державності і сьогодні ми пригадаємо історичні моменти нашого державотворення, – зазначив ректор ЧДТУ Олег Григор

Своєю чергою заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації Олександр Шамрай зауважив, що круглий стіл у Черкаському державному технологічному університеті розпочинає низку заходів, які відбудуться в межах 70-річчя області, наймолодшої області на терені України, щоб ще раз поговорити про місце  Черкащини у контексті українського державотворення.

– Сьогодні наша держава переживає черговий виток в історії державотворення, в умовах війни ні на мить не зупиняючись, рухаючись вперед. Кожен нинішній захід чи майбутній захід підтверджує наш єдиний порив разом йти до нашої спільної перемоги. Ми горді тим, що Черкащина має таку плеяду наших державотворців, як Михайло Сирота, Вячеслав Чорновіл, Станіслав Губар, Іван Заєць, не говорячи вже про Богдана Хмельницького і Тараса Шевченка. Я бажаю, щоб ми були єдині в пориві до нашої спільної Перемоги, – наголосив у вітальному слові заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації Олександр Шамрай.

У своїй промові видатний український державний і політичний діяч, один із  творців Декларації про державний суверенітет України та  Акту проголошення незалежності України Іван Заєць підкреслив, що Черкащина – особлива земля для української нації, особлива в історичному плані, особлива і з позиції сьогоднішнього дня. 

– Цей захід важливий, щоб цінити те, що було зроблено раніше,  подумати про те, що ми можемо зробити сьогодні і куди ми спрямуємо свої погляди у майбутньому, тому що патріотизм починається із тієї стежини, на яку людина вперше ступила босими ногами, – зазначив  Іван Заєць.

Упродовж теми перший заступник голови Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Василь Мельниченко навів загальні штрихи соціально-економічного та культурного розвитку регіону; начальник Управління освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації Валерій Данилевський нагадав події кінця 80-х - початку 90-х років, коли Черкащина була у вирі національного відродження України; активна учасниця відновлення Незалежності України Любов Майборода поділилася своїми спогадами учасниці національно-патріотичного руху про відновлення незалежності України, зокрема на Черкащині, а доцент кафедри фізичного виховання та здоров’я людини ЧДТУ Богдан Кулинич приділив увагу спортивним досягненням черкащан. 

Учасники круглого столу натхненно обговорювали питання осмислення державотворчого потенціалу, ролі і значення Черкащини у становленні й утвердженні Незалежності України, розглядаючи виклики і реалії років незалежності на соціально-економічних, політичних, культурних, освітніх, спортивних аспектах розвитку регіону та акцентували увагу на внеску особистостей у розбудову черкаського краю.

Принагідно, за дорученням голови Національної спілки краєзнавців України Олександра Реєнта голова Черкаської обласної організації НСКУ Валентин Лазуренко разом із заступником голови Черкаської ОДА Олександром Шамраєм, ректором ЧДТУ  Олегом Григором та державником Іваном Зайцем вручили квитки члена Національної спілки краєзнавців України Валерію Данилевському, Івану Десятнікову, Миколі Слиньку та Олександрі Теліженко.