,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас У черкаському виші застарілу комп’ютерну техніку перетворюють на зброю
Понеділок, 25 вересня 2023 09:37

У черкаському виші застарілу комп’ютерну техніку перетворюють на зброю

В умілих руках непотріб стає корисним для ЗСУ. За ініціативи університетської спільноти у Черкасах діє проект «Москалевбивчий мотлох». Про це інформує «Прочерк».

Активісти приймають неробочу комп’ютерну техніку. Щось продають, щоб зібрати гроші, а щось ремонтують і віддають у користування військовим.

Григорій Заспа, доцент кафедри програмного забезпечення автоматизованих систем ЧДТУ, розповідає:

– Ми передали збройним силам, насамперед 118 бригаді ТРО більше ста одиниць різноманітної техніки та аксесуарів. Це і комп’ютерна техніка, а також велика кількість аксесуарів, куплених за кошти, отримані у рамках проекту.

За півроку активісти передали допомоги не менше ніж на 300 тисяч гривень. Також проводять спільні проекти з іншими волонтерськими організаціями. Допомагали збирати гроші на розвідувальні дрони мавіки. Власними силами купили для захисників станцію старлінк.

Перш ніж стати москалевбивчим, мотлох стає в нагоді на заняттях. Старі комп’ютери розбирають на парах. Майбутні айтівці досліджують будову системних блоків.

Розбирати техніку студенти допомагають добровільно. Четвертокурсники Вікторія та Богдан у проекті – від самого його початку.

Звукорежисер Андрій узяв на себе роботу із застарілими мобільними телефонами. Деякі приводить у робочий стан, деякі розбирає на деталі. Радий, що свої знання і вміння може застосувати на користь захисникам:

– Хлопці, які зараз там, де війна, їм набагато складніше. Коли надивлюся новин із фронту, можу покрутити телефони, відволіктися і допомогти захисникам. Я за фахом інженер-системотехнік, і для мене в цьому є дзен маленький.

Старі комп’ютерні блоки, процесори, відеокарти, роутери, мобільні телефони приймають у першому корпусі ЧДТУ. Також у черкаських школах номер 3, 14,19, 20, 29, 30.