,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас Автомобілісти ЧДТУ виготовляють «труби розвідника» для ЗСУ
Вівторок, 04 липня 2023 09:32

Автомобілісти ЧДТУ виготовляють «труби розвідника» для ЗСУ

Від початку широкомасштабного вторгнення росії в Україну кафедра автомобілів та технологій їх експлуатації ЧДТУ у співпраці з волонтерськими організаціями активно допомагає ЗСУ. Наразі серед військових популярністю користуються «труби розвідника» (перископи), які викладачі зі студентами виготовляють за допомогою обладнання кафедри, зокрема принтерів для 3D друку. Про це повідомляє  «Про все».

За ініціативи кандидата технічних наук, доцента кафедри автомобілів та технології їх експлуатації Максима Рудя розробили, а нині постійно вдосконалюють модель перископа, яка отримала схвальні відгуки від військових. За словами науковця, основна перевага перископа в тому, що він має вимірювальну сітку, якою можна вимірювати відстань, він переносний і створений для підрозділів, які постійно рухаються.

Військові можуть закріпити такий перископ на амуніції, або ж покласти в заплічник, є й розкладний варіант перископа, щоб легше носити з собою, також він зручний у використанні як в міських, так і в польових умовах. Такі перископи мають дальність до 4 кілометрів, на дзеркалі є спеціальні позначки, які дозволяють вимірювати місцезнаходження об’єкта. Окрім цього, для більш детального огляду до перископа можна прикріплювати монокль.

Завідувачка кафедри автомобілів та технологій їх експлуатації Людмила Тарандушка повідомила, що зараз науковці працюють над патентуванням окремих удосконалень перископа.

За період повномасштабної війни волонтери кафедри автомобілів та технологій їх експлуатації ЧДТУ передали українським військовим близько 1000 перископів і ні на мить не припиняють роботу, адже вірять, що один перископ – одне врятоване життя.