,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас «Впливають не лише погодні умови»: доцентка кафедри лісового господарства ЧДТУ Світлана Ключка розповіла про висадку дерев
Вівторок, 23 травня 2023 10:15

«Впливають не лише погодні умови»: доцентка кафедри лісового господарства ЧДТУ Світлана Ключка розповіла про висадку дерев

Затяжна й холодна весна дозволила продовжити цього року період висадки дерев, розповіла доцентка кафедри лісового господарства та раціонального природокористування Світлана Ключка. Про це інформує «Суспільне Черкаси».

За її словами, традиційно саджати дерева починають з кінця березня і триває висадка до середини травня. Це залежить не тільки від погодних умов, а й від сорту та виду саджанця, пояснила Світлана Ключка.

Тридцять саджанців дуба червоного висадили на подвір’ї Черкаського державного технологічного університету студенти кафедри лісового господарства. Робили це не вперше, розповів один з них – Дмитро Антощук:

«Ми їздили в Руськополянське лісництво і там садили саджанці. Це були наші перші кроки в цій сфері».

На внутрішньому подвір'ї університету вже висаджений чорний горіх та сосна звичайна. Відтепер тут ростиме ще й дуб зі сходу Північної Америки, зазначив студент Олександр Лимар:

«Він як виросте – стане червоним. Не такий, як звичайні дерева, він зі східної Америки і в нас він теж недавно з'явився. Цей дуб нормально приживається, його почали насаджувати і в лісництвах, і нам ось дали».

Такі практичні навички з висадки дерев студенти отримують також в лісогосподарствах, прокоментував викладач Віктор Сич:

«Ми маємо тісні зв’язки з лісогосподарськими підприємствами Черкаської області. Також укладали договори з Волинськими підприємствами та національними природними парками, з Львівським лісотехнічним університетом за різними напрямками».

Пізня весна дозволяє продовжити висадку дерев до кінця травня, пояснила доцентка кафедри лісового господарства Світлана Ключка:

«Травень – це ще активний період, всі садівники рекомендують використати цю можливість для всіх дерев, кущів. Усі дерева вступили в активну фенофазу, сокорух пустився, їм легко відновити кореневу систему, пустити корені, гарно прижитися».

Нині популярні серед дачників та садівників магнолії теж приживуться в цей період, головне – правильно обрати сорт та знати, в який ґрунт висаджувати, зазначила Світлана Ключка:

«Існує інтерактивна карта ґрунтів, тобто можна буквально для кожного регіону проаналізувати який тип ґрунту характерний. Весна цьогоріч затяжна, прохолодна, тому до кінця травня можна використовувати цю можливість і її висаджувати».

Також доцентка кафедри лісового господарства Світлана Ключка радить не обмежуватись тільки фруктовими деревами у своєму саду, а й експериментувати із різними рослинами.