,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас Чи варто сподіватися на хороший урожай після водопілля на Черкащині (коментар завідувачки кафедри екології Олени Хоменко)
Понеділок, 01 травня 2023 12:56

Чи варто сподіватися на хороший урожай після водопілля на Черкащині (коментар завідувачки кафедри екології Олени Хоменко)

Через весняне водопілля та сильні дощі у селі Чубівка ані орати, ані садити городину деякі господарі не можуть. Така ситуація цьогоріч спіткала багатьох, розповіла завідувачка кафедри екології Черкаського державного технологічного університету Олена Хоменко. Про це йдеться у сюжеті «Суспільне Черкаси».

Зі слів науковиці, через нинішнє водопілля затоплено 451 гектар полів.

«З іншого боку, весняні паводки можуть допомагати у відновлені екосистеми, бо забезпечують додатково водою ґрунт. Але це в умовах не надмірного зволоження. Наразі ж спостерігаємо надмірне, тому вплив уже негативний – і на навколишнє середовище, і на стан землі. З такими водами можуть переноситися небезпечні хімічні речовини, зокрема, пестициди, стічні відходи, сміття, які розчиняються і можуть нести небезпеку і бути джерелом виникнення інфекційних хвороб, зокрема, гепатиту А. Крім того, коли вода відходить, залишаються застійні ділянки, які є ідеальним місцем для розмноження комарів, які є переносниками різного роду забруднювачів», – пояснила Олена Хоменко.

Також пояснила, як паводки можуть впливати на якість ґрунту:

«Однак з небезпек – ерозія безпосередньо ґрунту. Вона перешкоджає перенесенню поживних речовин і спричиняє дефіцит необхідних хімічних елементів для росту рослин – це азот, а також макро- та мікроелементи. Без них не буде нормальної врожайності».

Ще один негативний для сільгоспугідь наслідок паводків – це порушення процесу аерації, тобто насичення верхнього родючого шару киснем, додала науковиця.