,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас Тарас Кремінь та представник Уповноваженого Сергій Левчук здійснили робочу поїздку в Черкаси
П'ятниця, 14 квітня 2023 09:51

Тарас Кремінь та представник Уповноваженого Сергій Левчук здійснили робочу поїздку в Черкаси

30 березня Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь та представник Уповноваженого Сергій Левчук здійснили робочу поїздку в Черкаси, де за участі  Уповноваженого та начальника Черкаської ОВА Ігоря Табурця відбувся «круглий стіл»: «Реалізація на Черкащині Програми з розвитку та функціонування української мови». Про це йдеться на сайті Уповноваженого із питань захисту державної мови.

Тарас Кремінь у своєму виступі зупинився на основних засадах та особливостях імплементації Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» на Черкащині.

«Українська є мовою вільних, мовою гідних – людей, які борються за свободу свою, своїх дітей, за демократію і права людини. І насправді прийнятий закон - це не про можливість оштрафувати чиновників, це про можливість і права громадянина України бути вільним у своїй державі у застосуванні рідної йому мови. Відтак цей документ та рішення Черкаської обласної ради про підтримку функціонування української мови після 24 лютого набуло абсолютно іншого, глибиннішого звучання», - сказав він.

У межах заходу відбулася презентація підручника з української мови «Welcome to Ukraine. Іntensive course of languages» («Ласкаво просимо до України»), розробленого науковцями кафедри української мови та загального мовознавства Черкаського державного технологічного університету.

Також Уповноважений взяв участь у засіданні Вченої ради ЧДТУ, яке відбулося за участі заступника голови Черкаської ОДА з гуманітарних питань Олександра Шамрая Серед іншого учасники засідання обговорили питання особливостей проведення безкоштовних курсів з вивчення української мови для внутрішньо переміщених осіб, які проходять щовівторка в ЧДТУ з травня 2022 та запровадження в Університеті  посади Уповноваженого з питань державної мови (на громадських засадах)  з-поміж здобувачів вищої освіти. 

Тарас Кремінь разом з в.о. ректора ЧДТУ Олегом Григором, проректорами та Уповноваженим з питань державної мови ЧДТУ обговорили важливість контролю за дотриманням законодавства про державну мову в освітньому процесі.

Нагадаємо, Комплексна програма розвитку та функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя Черкаської області на 2021-2025 роки була ухвалена у червні 2021 року. Станом на сьогодні на території Черкаської області діє 10 безкоштовних майданчиків для вивчення та вдосконалення української мови.