,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас Не просто бомбосховище, а цілий імпровізований підземний університет облаштували в Черкасах
Вівторок, 18 жовтня 2022 12:38

Не просто бомбосховище, а цілий імпровізований підземний університет облаштували в Черкасах

За найближчі кілька місяців роботи у підземному університеті завершать, тоді тут можна буде виконувати будь-які навчальні завдання. Про це повідомляють журналісти «5 каналу».

В одному з черкаських вишів у підвалі організували не просто укриття, а цілий імпровізований підземний університет. Укриття є під усіма корпусами закладу, фахівці дослідили – туди вміщаються більш як 2 тисячі людей. За літо все пофарбували та підготували до приходу студентів. Парти облаштували з палетів, а гарна акустика дає змогу добре чути лектора. 

Щоразу після оголошення повітряної тривоги студенти черкаського університету швидко прямують у підвал. Але тут точно не байдикуватимуть.

У підвалі облаштовані навчальні кімнати. Аудиторними лавками стали сидіння з палетів, а завдяки гарній акустиці – викладача всім чути. Першокурсник Даниїл каже – підвальне навчання під час тривоги краще, ніж постійна дистанційка.

«Коли ти вдома – ти розслаблений, ти можеш там піти чай заварить, а коли ти тут – ти повністю, вся інформація спрямована на тебе, ти дивишся на викладача, як він це все каже, пишеш і ти розумієш краще», – каже студент Даниїл Парничов.

«Безпека тут повністю добре організована, і я впевнений, що мої батьки не можуть хвилюватися за те, що зі мною щось станеться, бо в університеті є дуже добре бомбосховище, і моя безпека в бомбосховищі буде забезпечена», – зазначив студент Валерій Прадзимірський.

Аудиторія не одна, це імпровізований підземний університет. Щоби не виходити на поверхню – тут облаштували санітарні приміщення та подачу води. Все, щоби не відправляти студентів на дистанційку.

«Коли студенти працюють офлайн – є можливість побачити відгук, побачити їх реакцію і, відповідно, відкорегувати курс, звернути увагу на ті теми, що їм дуже цікаві, є можливість проводити дискусії, що тільки сприяє навчанню», – пояснює завідувачка кафедри історії та права Ірина Стадник.

Площа всіх укриттів університету – 1200 квадратних метрів. Одночасно тут можуть перебувати 2300 студентів.

А ще навесні в цих кімнатах були склади старих меблів та документів. Вивезли на сміттєзвалище 25 вантажівок непотребу. Тепер готові кімнати для лекцій, а до початку практичних робіт – підготують і лабораторії.

«Пофарбовано, тут усе доробляється, є дошка, зараз буде ще одна навчальна лабораторія, в укритті якраз безпечно, тут є виходи-входи, і також ще одне укриття готується», – розповів проректор Черкаського державного технологічного університету Валентин Лазуренко.

А ця лабораторія уже повністю працює. Її завбачливо зробили ще до війни. Тут студенти з викладачем реалізовують технічні проєкти. Для цього тут є все.

На час тривоги у підвал переходять не лише студенти – адміністрація університету теж проводить засідання у сховищі. Кажуть – у підземеллі помістяться всі. Нині тут навчаються більш як 4 тисячі студентів у дві зміни.

«Завдання університету – надати певні знання і навички. Зрозуміло, що знання ми можемо надати і в дистанційній освіті, а навички – тільки під час спілкування. Є відповідні групи студентів, коли батьки і самі студенти вирішили навчатися онлайн, це десь там другий-третій-четвертий курси, це приблизно 20% від груп», – каже ректор Черкаського державного технологічного університету Олег Григор.

За найближчі кілька місяців роботи у підземному університеті завершать, тоді тут можна буде виконувати будь-які навчальні завдання.