,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас Науковиця ЧДТУ Оксана Руденко про важливість економічного фронту
Четвер, 13 жовтня 2022 12:59

Науковиця ЧДТУ Оксана Руденко про важливість економічного фронту

Нині одним із найважливіших аспектів розвитку нашої держави є розвиток економіки України. Адже міцна економіка – це міцна держава та міцні Збройні Сили. Кожен має тримати свій стрій та фронт, бізнес має працювати та розвиватися попри все. Про вагомість висвітлення цієї теми журналісти Нової Доби поспілкувалися із науковцями, громадськими діячами та бізнесменами. Тож розпочинаємо цикл публікацій під назвою «Черкащина: економічний фронт».

Сьогодні – Оксана Руденко, кандидатка економічних наук, доцентка Черкаського державного технологічного університету:

  

«Нині економічний фронт як ніколи важливий. Бізнесу потрібно працювати там, де це можливо. А українцям − сприймати це як зелене світло до втілення мрій і планів про власну справу чи роботу майбутнього в новій Україні.

Економіка країни повинна працювати, щоб населення мали ресурси для життя в умовах війни й боротьби з російським агресором. Кошти мають бути в обігу, бізнес працювати, а податки сплачуватись. Необхідно зберігати робочі місця та колективи, хоч війна і змінила ринок праці, його потреби та можливості, умови життя.

Наразі пошкоджено або зруйновано майже 24 тис. кілометрів доріг, 305 мостів, 6,3 тис. кілометрів залізничних колій. Також загальновідомо, що за час війни Росії в Україні знищено 40% інфраструктури на 140 мільярдів доларів.

Відновлювати необхідно насамперед виробничий потенціал України через підтримку військово-промислового комплексу, агропромислового та бізнесу. 70% промислового потенціалу потребує відновлення не в індустріальній економіці, а за рахунок інформації та розвитку ІТ-сектору. Потрібно також відновлювати будівництво житла. Перспективи розвитку необмежені, але необхідно закінчити війну.

За словами Генрі Гезлітта, пропозиція створює власний попит, тому що по суті пропозиція і є попитом: «Речі, які люди створюють, – це те, що вони мають запропонувати, щоб отримати речі, які вони хочуть». У цьому розумінні, коли селянин пропонує на продаж свій урожай, це означає, що він буде спроможний придбати автомобіль, тобто створити попит на продукцію автовиробників.

Європейський Союз, його держави-члени та європейці по всьому континенту мобілізовані на підтримку ЗСУ. Усі максимально працюють на фронтах, щоб підтримати Україну гуманітарною, фінансовою, соціально-психологічною допомогою.

Десятки переселенців зі сходу розпочали на Черкащині власну справу. Не зупинила їх ані війна, ані стрес від переїзду, ані відсутність техніки чи хорошої команди. Частина біженців отримали у Черкасах гранти на реалізацію власних бізнес-проектів від Міжнародної організації міграції. Черкаський бізнес-центр проводив тренінги-навчання для переселенців. Черкаський державний технологічний університет проводив безкоштовні курси для вивчення української мови. Після цього учасники писали бізнес-план, а потім захищали проекти вже перед представниками Міжнародної організації з міграції (МОМ), яка є частиною системи ООН.

Понад 54 підприємства уже переїхали до Черкас і успішно працюють. В Україні є правове поле, висококваліфікована робоча сила, банківська система, інновації. Ринок Європи для України відкритий, є величезна підтримка, розуміння та співпраця.

Для того, щоб вижити в умовах війни, українцям потрібно вчитися виявляти, нарощувати і здобувати позитивний синергетичний ефект від поєднання та взаємодії робочої сили і засобів праці, наслідків цієї взаємодії – тих же кінцевих результатів, кооперувати працю, інтегрувати галузі, виробництво та обслуговування».


© novadoba.com.ua