,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас Два схожі міста: до Черкас «переїхав» технікум зі Слов’янська (ВІДЕО)
Четвер, 30 червня 2022 10:34

Два схожі міста: до Черкас «переїхав» технікум зі Слов’янська (ВІДЕО)

Через війну Черкащина стала місцем, куди з’їжджається чимала кількість вимушених переселенців із небезпечних територій. Переїздять родини, підприємства й навіть навчальні заклади. Один із таких — Слов’янський енергобудівний технікум — навесні перебазувався до Черкас і розмістився в приміщеннях Черкаського державного технологічного університету.

Про це інформує ТРК «ВІККА». Щоб переглянути відео, прогортайте сторінку до кінця.

Виконувач обов’язків директора технікуму Віктор Турка у студії програми «Актуальна розмова» розповів про деталі переїзду й освітній процес у новому місті. Каже, у Черкасах зустріли гостинно: надали приміщення для навчання й гуртожиток — для студентів, викладачів та їхніх сімей.

— Коли у Слов’янську стало небезпечно, нагальним питанням було зберегти життя співробітникам і студентам технікуму. Я тримався до останнього, але настав час, коли змушені були таки покинути домівки. Провели нараду 6 квітня, а наступного дня я вже зібрав необхідні документи з навчального закладу. Куди їхати — у планах не було, але спершу мали за ціль дістатися до Дніпра. Далі усе вирішив випадок: знайомі запропонували місце для ночівлі — і так я потрапив у Черкаську область. Зранку прокинувся, глянув в інтернеті, що з навчальних закладів є на Черкащині. Вдалося поспілкуватися з паном Григором і домовитися про співпрацю, — розповів Віктор Турка.

За словами ректора ЧДТУ Олега Григора, рішення прихистити технікум зі Слов’янська не було складним: у черкаському виші достатньо приміщень і належної навчальної бази. Каже, про все домовилися телефоном, іще навіть не зустрівшись.

Спеціальності СЕТ і ЧДТУ — споріднені, що значно полегшує умови співпраці і спрощує освітній процес. Це дає змогу й випускникам технікуму продовжити навчання й здобути рівень бакалавра в черкаському університеті. Гуртожиток надають.

— Спеціальності енергобудівного технікуму переплітаються з нашими, тому не потрібно було вигадувати щось нове. Лабораторна база у нас готова, тож викладачі мають усе для повноцінного здійснення освітнього процесу. Гуртожитків теж достатньо, до війни ми навіть здавали їх іншим навчальним закладам. Цього року розмістили переселенців: зараз їх проживає приблизно 250 осіб, з технікуму — приблизно 20 людей, плюс члени їхніх родин, — повідомив Олег Григор.

Як розповів ректор технологічного університету, найближчим часом планують схожу співпрацю ще з одним навчальним закладом, що перебазується до Черкас. Співробіників коледжів і студентів до ЧДТУ запрошують разом із їхніми сім’ями.

Зараз Слов’янський енергобудівний технікум саме попрощався з випускниками — усе відбулося дистанційно. Тепер триває вступна кампанія: навчальний заклад набирає нових студентів на базі 9 й 11 класів, зокрема тих, хто хоче опанувати фах електрика або будівельника.

В. о. директора технікуму розповідає, що географія вступників із переїздом розширилась. Якщо раніше абітурієнти прибували з Харківщини й Донеччини, то зараз — і з Черкас.

— Через війну наші співробітники розкидані по різних регіонах, але і в таких умовах усюди проводять профорієнтаційну роботу, тож сподіваємося, що з нового навчального року будуть і студенти з інших областей. Зараз наша робота йде за планом: працюємо, як і раніше. Поки що дистанційно, але з новими приміщеннями плануємо провадити змішану форму навчання. Найбільші труднощі – емоційні, адже хочеться повернутися додому, — поділився Віктор Турка.

За його словами, Черкаси і Слов’янськ дуже схожі: і природою, і забудовою, і ритмом життя. Каже, це додає сил пережити ті випробування, що випали на долю співробітників і студентів їхнього технікуму.

Більше про плани співпраці двох навчальних  закладів, а також історії викладачів-переселенців дивіться у повному випуску програми: