,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас ЧДТУ об’єднав науковців країни телемостом «Вчені України єдині. Разом ми сильніші»
Четвер, 21 квітня 2022 11:07

ЧДТУ об’єднав науковців країни телемостом «Вчені України єдині. Разом ми сильніші»

19 квітня 2022 року Черкаський державний технологічний університет організував Міжрегіональний науковий телеміст «Вчені України єдині. Разом ми сильніші», присвячений відкриттю Днів студентської науки в ЧДТУ, аби в умовах сучасного воєнного стану об’єднати науковців навколо викликів сьогодення.

Про це інформує ChesnoNews, посилаючись на пресслужбу ЧДТУ.

У залі Черкаського державного технологічного університет, по один бік телемосту, згуртувалися: ректор ЧДТУ Олег Григор, проректори та декани факультетів ЧДТУ, начальник Управління освіти і науки Черкаської ОВА Валерій Данилевський, голова Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів і молодих вчених ЧДТУ Ярослав Тарасенко та науковці з Харкова, які тимчасово, через воєнні дії, перебувають у Черкасах: проректорка з наукової, інноваційної і міжнародної діяльності Харківського національного педагогічного університету імені Григорія Сковороди Світлана Бережна; завідувачка кафедри інформаційних технологій  Інституту цивільної авіації Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба Ольга Соловйова і доцент кафедри промислової та біомедичної електроніки Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» Станіслав Лапта.

– Близько третини всіх студентів традиційно беруть участь у Днях студентської науки. Наука, наукова діяльність – це потужний механізм, який є передумовою розвитку успішної, процвітаючої держави.  У цей нелегкий для нашої країни час, кожен з нас на своєму фронті докладає максимум зусиль, аби наблизити перемогу. Ми готуємо фахівців, професіоналів своєї справи, які відновлять, відродять, відбудують нашу Україну, –  зазначив у вітальному слові ректор ЧДТУ Олег Григор.

Своєю чергою, начальник Управління освіти і науки Черкаської обласної військової адміністрації Валерій Данилевський привітав учасників телемосту, зазначивши, що на Черкащині майже всі заклади освіти області здійснюють навчальний процес та активно волонтерять. Принагідно, висловив вітання науковцям ЧДТУ, які стали Лауреатами обласної премії молодим науковцям Черкащини, та наголосив, що успішне майбутнє нашої країни  за передовими прогресивними технологіями.

Завдяки телемосту, по інший бік екрану, до Черкаського державного технологічного університету  доєдналися проректори з наукової роботи та студенти з провідних університетів України з Києва, Харкова, Сум, Чернігова, Полтави, Миколаєва: Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»; Національний аерокосмічний університет імені М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут»; Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»; Харківський національний педагогічний університет ім. Г.С. Сковороди; Харківський національний університет Повітряних Сил імені Івана Кожедуба; Сумський державний університет; Національний університет «Чернігівська Політехніка»; Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова; Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Модерував захід проректор з наукової роботи та міжнародних зв’язків ЧДТУ Еміль Фауре.

Першим учасником телемосту став Голова ради проректорів з наукової роботи закладів вищої освіти та директорів наукових установ Міністерства освіти і науки України, д.т.н., професор, проректор з наукової роботи Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» Андрій Марченко, який поклав початок важливим промовам та доповідям, адже військово-промисловій потужності ворога ми повинні протиставити налагоджену роботу усіх галузей економіки, в найкоротші терміни реагувати високоефективними рішеннями. І велика роль у вирішенні такого завдання належить ученим і винахідникам, інженерам і раціоналізаторам.

На сьогодні 957 закладів освіти постраждали від бомбардувань та обстрілів, 88 із яких зруйновано повністю… І ця статистика щодня збільшується. Зараз наука поруч із армією і дипломатією є невід’ємною силою в протистоянні військовим і гібридним загрозам з боку росії.

Про те, як працюють університети в умовах війни, як ладнають із викликами, як навчаються і чого досягають розповіли учасники телемосту: д.т.н., професор, проректор з наукової роботи Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» Віталій Пасічник; д.т.н., професор, проректор з наукової роботи Національного аерокосмічного університету імені М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» Володимир Павліков; д.т.н., професор, проректор з наукової роботи Сумського державного університету Анатолій Чорноус; д.е.н., професорка, проректорка з наукової роботи Національного університету «Чернігівська Політехніка» Вікторія Маргасова; д.т.н., професор, проректор з наукової роботи Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова Геннадій Павлов; к.е.н., доцентка, проректорка з наукової та міжнародної роботи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Світлана Сівіцька.

У своїх виступах науковці наголошували, що ніщо не змусить їх зневіритися, припинити наукову діяльність,  підготовку необхідних нашій країні фахівців. Війна є каталізатором наукового потенціалу країни, і від реакції на сьогоднішні виклики залежить майбутнє нашої держави.

У телемості також взяли участь і студенти закладів освіти з Києва, Харкова, Чернігова, Сум, Полтави, Миколаєва, адже молодь і наука  перспективи розквіту України. Задача освітян – створювати необхідні умови для навчання і розвитку молоді, популяризувати наукову діяльність, виховувати патріотів.

Варто зазначити, у залі Черкаського державного технологічного університету, з якої відбувалася трансляція телемосту «Вчені України єдині. Разом ми сильніші», розташувалася експозиція робіт дипломантів Черкаського регіонального конкурсу патріотичного малюнка «РАШИЗМУ – НІ! НАБЛИЖАЄМО ВЕЛИКУ ПЕРЕМОГУ», який тривав за ініціативи ЧДТУ  з 24 березня по 08 квітня 2022 року.

Поезія та проза переможців Черкаського регіонального літературного конкурсу «КРИЛА УКРАЇНСЬКОЇ ПЕРЕМОГИ», який тривав за ініціативи ЧДТУ  з 25 березня по 15 квітня 2022 року, звучала в авторському виконанні під час наукового телемосту.