,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас У ЧДТУ відбувся Міжнародний онлайн круглий стіл до 425-річчя від дня народження Хмельницького
Четвер, 31 грудня 2020 09:50

У ЧДТУ відбувся Міжнародний онлайн круглий стіл до 425-річчя від дня народження Хмельницького

     28 грудня 2020 року в Черкаському державному технологічному університеті  пройшов Міжнародний онлайн круглий стіл «Відроджуємо усипальницю засновника української держави Богдана Хмельницького в Іллінській церкві у Суботові», присвячений 425-річчю від дня народження засновника української правової держави Богдана Хмельницького. Про це інформує «Прочерк» посилаючися на пресслужбу ЧДТУ. 

     Організатором і модератором заходу виступив відомий український історик, провідний науковий співробітник Інституту історії України Національної академії наук України, директор Науково-дослідного інституту козацтва Тарас Чухліб. До участі у заході запросили  відомих українських, британських, канадських, турецьких, польських, шведських, російських істориків та науковців.

       З вітальним словом до учасників зібрання звернувся ректор ЧДТУ Олег Григор, наголосивши, що постать Богдана Хмельницького є знаковою в історії української держави, а тематика круглого столу актуальна та вкрай важлива для сучасників та патріотів рідного краю.

     З цікавими доповідями під час круглого столу виступили кандидат геологічних наук, співробітниця Київського національного університету імені Тараса Шевченка Ксенія Бондар, проректор з гуманітарно-виховних питань ЧДТУ, доктор історичних наук, професор Валентин Лазуренко та представник проєкту «Український пантеон», доктор історичних наук, провідний науковий співробітник Інституту історії України Національної академії наук України Тарас Чухліб. Активну участь у дискусії взяв голова громадської організації «Фонд Великий льох», котра сприяє дослідженню Іллінської церкви у Суботові, Павло Костенко. До наукового обговорення долучилися: відомий археолог, краєзнавець та соціолог Черкащини Михайло Сиволап, завідувачка кафедри історії та права ЧДТУ Ірина Стадник та викладачі кафедри.

Під час свого виступу Ксенія Бондар представила учасникам результати археологічних та геофізичних досліджень в Іллінській церкві – усипальниці Богдана Хмельницького в Суботові, зазначивши, що виявлена під час досліджень підземна споруда під підлогою Іллінської церкви може бути склепом-усипальницею гетьмана Богдана Хмельницького, про наявність якого згадується у Метриці Іллінської церкви від 1888 року.

     Зі свого боку професор Валентин Лазуренко вкотре акцентував увагу на питанні, чи буде розкрито таємницю місця останнього спочину Богдана Хмельницького.

– На мій погляд,  перспективними видаються пошуки місця поховання Богдана Хмельницького та його сина Тимоша саме під Іллінською церквою в Суботові. Враховуючи сучасні наукові гіпотези українських вчених, які базуються на виявленні у 2019 році аномалій всередині Іллінської церкви, найбільш правильним і доцільним було б розробити і затвердити на державному рівні комплексну Програму всебічного наукового дослідження пам’ятки національного значення Іллінської церкви в селі Суботів Чигиринського району Черкаської області на предмет підтвердження чи спростування можливого поховання в цій церкві на глибині від 4 метрів і нижче великого українського державотворця, гетьмана України Богдана Хмельницького та його сина Тимоша, – зазначив професор Валентин Лазуренко.

     Організатор міжнародного заходу провідний науковий співробітник Інституту історії України Національної академії наук України Тарас Чухліб зупинився на словотворчій резолюції за часів гетьмана Богдана Хмельницького «...нам Господь Бог поміг визволити Україну свою Руську».

– Назва «Україна» у добу Богдана Хмельницького почала виступати синонімічним відповідником «Русі» та «Війська Запорозького/Козаків», трохи згодом –  «Малої Русі/Малої Росії». Як бачимо, Україна також була руською, що вочевидь засвідчувало проживання на її території «руського народу» –  «православного народу», «християнського народу», а також те, що тут колись давно правили «Княжата Руські», тобто існувала держава Русь на чолі зі своїми великими князями. З огляду на це, фундатор відроджувальної держави гетьман Богдан Хмельницький і заявляв, що Військо Запорозьке «визволило Україну», за яку потім довелося довго боротися із сильнішими сусідніми країнами,  зауважив у своїй доповіді  Тарас Чухліб.

     Принагідно Тарас Чухліб презентував авдиторії журнал «Пам’ятки України: національна спадщина», на шпальтах якого висвітлюються питання культурної спадщини України, проблеми пам’яткознавства, сприяючи патріотичному вихованню молоді. У номері 1-3 за 2020 рік цього видання опубліковані найсучасніші наукові роботи та концепції, присвячені постаті Богдана Хмельницького, та результати досліджень із пошуку поховання Великого Гетьмана, зокрема матеріали науковців та істориків, які взяли участь у Міжнародному круглому столі «Відроджуємо усипальницю засновника української держави Богдана Хмельницького в Іллінській церкві у Суботові».

       У результаті виступів та цікавої дискусії, учасники зазначили, що в умовах гібридної війни ми маємо право на власну історію, а відтак необхідно об'єднатися навколо спільної мети – пошуку істини та встановлення історичної правди.