,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас Студенти черкаських ВУЗів пройшли археологічну практику на Чигиринщині (Фото)
Понеділок, 29 липня 2019 13:18

Студенти черкаських ВУЗів пройшли археологічну практику на Чигиринщині (Фото)

     З 2 по 16 липня 2019 року проходила археологічна практика студентів 1 курсу Черкаського державного технологічного університету факультету гуманітарних технологій спеціальності: 032 Історія та археологія; освітня програма: Історія, музеєзнавство та експертиза культурно-історичних цінностей. Під керівництвом відомого археолога України, кандидата історичних наук Тетяни Нераденко студенти брали участь у розкопках відомої археологічної пам’ятки доби неоліту та енеоліту – поселення Молюхів Бугор. Про це іфнормує «Дзвін» посилаючися на прес-службу ЧДТУ. 

     Пам’ятка розташована в заплаві річки Тясмин поблизу села Новоселиця Чигиринського району Черкаської області. Її багаторічні розкопки засвідчують велике значення поселення для дослідження та відтворення археологічного минулого Черкащини, Середнього Подніпров’я, України, Східної Європи у VI – IV тис. до н.е.

     У ході розкопок студенти ЧДТУ опанували методи проведення польових археологічних досліджень, а саме: розбивки розкопів за квадратами площею 2 х 2 м, вивчення культурного шару за прошарками потужністю 10-20 см, фіксації археологічних знахідок та меж господарських об’єктів, зачистки стінок розкопів та об’єктів для фотофіксації і креслення. Також набули навичок розпізнавання археологічних артефактів різних історичних періодів, що зустрічалися в ході розкопок, зокрема – доби неоліту, енеоліту, середньої бронзи, ранньоскіфського часу, козацької доби, нового часу.

     Під час розкопок знайдено численний археологічний матеріал, що складається із таких основних категорій знахідок, як керамічний комплекс, крем’яний інвентар, кам’яний інвентар, вироби із рогу та кістки. Він дає додаткові дані для характеристики матеріальної культури мешканців поселення в енеолітичний період. Знайдено також багато кісток диких та свійських тварин, птахів, риб, черепах, молюсків, вивчення яких дасть змогу підтвердити, а можливо й доповнити склад дикого та свійського стада мешканців поселення у цей періоди. Частина знайдених артефактів буде виставлена у навчальній аудиторії кафедри історії та права.

     Під час практики студенти брали участь у традиційному святкуванні Івана Купала за звичаями Чигиринщини, а у вихідні дні – здійснили дві краєзнавчі подорожі. 7 липня – історико-краєзнавчу мандрівку до села Суботів, де ознайомилися з відомими пам’ятками історії та культури – Іллінською церквою, замчищем, хатою Суботівського селянина ХІХ ст. з житловою кімнатою та гончарною майстернею, Трьома криницями.

     14 липня – етнографічно-краєзнавчу подорож в село Івківці, де відвідали одне з тематичних сіл Черкащини – «Зерноленд», познайомилися зі старовинним відбудованим вітряком, незвичайним етнографічним музеєм, в якому усього можна торкнутися своїми руками, Семидубовою горою та іншими історичним пам’ятками і туристичними об’єктами.

     Разом із студентами ЧДТУ у складі експедиції працювали вчні – члени Малої академії наук України та студенти ЧНУ імені Б. Хмельницького.

     Археологічна практика надала можливість студентам не тільки отримати необхідні навички та вміння з польової археології, а й розширити їх знання з історії та етнології Чигиринщини.