,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас «Можливості стажування за кордоном є в кожного студента», – розповідають фахівці ЧНУ та ЧДТУ
Вівторок, 02 липня 2019 11:05

«Можливості стажування за кордоном є в кожного студента», – розповідають фахівці ЧНУ та ЧДТУ

     Проректор з науково-дослідницької роботи та міжнародних зв’язків Черкаського державного технологічного університету Еміль Фауре наголошує: «Можливості стажування є в кожного, в тому числі і за рахунок фінансування іноземних фондів. Головне те, як людина вміє користуватися цими можливостями». Про це інформує «Прочерк».     

     У Черкаському державному технологічному університеті кількість студентів-учасників програм подвійного диплому в 2019 р. становить 17 осіб. У 2018 році програму подвійного диплому укладено з Балтійською міжнародною академією (Латвія).

– Польща — це основна країна-партнер, з якою утворюється співробітництво щодо подвійного диплому. Оскільки вона територіально ближче, а тому і фінансово доступніше, –  зазначає  Еміль Фауре.

     Зокрема, кафедрою туризму та готельно-ресторанної справи здійснюється співробітництво з Компанією «IBA EVENT» (Туреччина), з компанією «Star Foke Team company LTD» (Болгарія). 140 студентів спеціальностей «Туризм» та «Готельно-ресторанна справа» пройшли 3-місячне стажування в Німеччині, 35 студентів – у Болгарії, 60 – у Туреччині.

     Про різницю між навчанням та стажуванням на виробництві за кордоном Еміль Фауре розповідає: «Під час стажування за кордоном у закладах освіти студенти можуть вивчати певні курси, працювати в лаболаторіях тощо. Що ж стосується стажування на виробництві, то  студенти отримують практичні навички за їх спеціальностями, щоб закріпити ті теоретичні знання, які вони отримали в університеті. Студенти можуть проаналізувати отримані знання в університеті та порівняти їх з актуальними напрямками практичної діяльності за кордоном».

     Загалом, основними закордонними партнерами ЧДТУ, де студенти реалізовували можливості програм академічної мобільності, є: Іспанія – GBSB Global (Business school); Болгарія – компанія «Star Foke Team company LTD», Туреччина – компанія «IBA EVENT»; Польща – Університет суспільних наук (UNS), Higher School of Social and Economic in Przeworsk, Люблінський науково-технічній парк та університет М. Кюрі-Склодовської, Вармінсько-Мазурський університет в Ольштині, Вища школа лінгвістична», м. Ченстохов; Норвегія – Норвезький університет природничих наук; Китай – Технологічний університет м.Циндао, Німеччина – Технічний університет Берліна (TU Berlin, DE), Університет прикладних наук м. Хёнкер, Товариство «ПРОФТІМ».

     Стосовно оплати та фінансування стажування проректор з науково-дослідницької роботи та міжнародних зв’язків ЧДТУ наголошує на тому, що кожне стажування може бути реалізаване і за рахунок власних коштів студента, і за рахунок фінансування іноземним фондом. Все залежить від бажання та зусиль студента. Проте до кожного стажування можна залучити кошти іноземних фондів. Для цього студент самостійно може приймати участь у певних проектах, грантах для того, щоб отримати стажування.

    Також Еміль Фауре акцентує увагу студентів на тому, що головна мета стажування за кордоном – подивитися і отримати досвід, а реалізовувати набутий досвід потрібно вже в Україні. Адже можна і потрібно робити Європу в Україні. В нашій країні, зокрема в Черкасах можна працювати, стажуватися і розвиватися не гірше ніж за кордоном.