,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас Чому обирають факультет харчових технологій і сфери обслуговування ЧДТУ?
Вівторок, 23 квітня 2019 11:07

Чому обирають факультет харчових технологій і сфери обслуговування ЧДТУ?

      Здобути досвід за фахом іще під час навчання, вільно говорити іноземною і пройти стажування за кордоном – звичайні етапи навчання студента ЧДТУ. Чимало схвальних відгуків лине на адресу цього університету, але чи не найбільше – саме про факультет харчових технологій і сфери обслуговування. Він таки справді популярний нині, причому не тільки на Черкащині. Днями у прес-центрі «Нової Доби» ми дізнавалися, як же керівництву закладу вдалося досягти того, щоб абітурієнти й батьки охоче обирали саме цей факультет ЧДТУ. Про це інформує «Нова Доба».

     – Звісно, специфіка нашого факультету в тому, аби поєднувати теорію із практикою, – запевняє декан факультету, доктор економічних наук, професор, Почесний працівник туризму України Лариса Чепурда. – Тому обов'язковою для студентів є практика, а також рекомендовані стажування на підприємствах в Україні й за кордоном. Тішимося, що можемо співпрацювати з іноземними компаніями, які мають краще обладнання і дають змогу студентам не лише заробляти непогані гроші, а й вивчати мову та закріплювати фахові знання. Зокрема, наші студенти проходять стажування в Німеччині, Болгарії, Таїланді, Туреччині, ОАЕ.
За словами Лариси Михайлівни, серед значних досягнень факультету – покращення матеріально-технічних умов.
– Ми оновили устаткування (зокрема для студентів, що освоюють харчові технології), комп’ютерний клас, маємо власну міні-броварню. Лабораторії облаштовані на найвищому рівні, тому часто до нас звертаються за допомогою місцеві підприємства, адже факультет має таке обладнання, якого взагалі у Черкасах не знайдеш, – розповідає декан.

     Завідувач кафедри харчових технологій, кандидат технічних наук, доцент Ірина Осипенкова заводить розмову про те, як непросто опановувати біотехнології:
     – Для цього потрібні і глибокі теоретичні знання, і ґрунтовні практичні навички. Студенти вивчають технології виробництва хліба, кондитерських виробів, алкогольних та безалкогольних напоїв, технології переробки м’яса, молока тощо. І я з упевненістю можу сказати, що після закінчення навчання наші випускники отримують гідне місце у суспільстві, зокрема обіймають керівні посади на підприємствах. Згадати хоча б Станіслава Омельчука – директора виробництва компанії «Уманьпиво», Андрія Філя – директора броварні «Черкаська Баварія», Оксану Сапожнік – головного технолога ТОВ «Буассон Еліт», Валентина Луценка і Олександра Займака – головного технолога й інженера-технолога «Роял Фрут». 
Як розповідає Ірина Іванівна, троє студентів їхньої кафедри – Анна Кувшинова, Тетяна Щербак і Віктор Журавльов – наразі працюють професійними сомельє. І з огляду на те, що цей фах сьогодні надзвичайно популярний, кафедра організувала школу сомельє. 
     Цього року на факультеті акредитували спеціальність освітнього рівня магістр – «Технології продуктів бродіння і виноробства». За словами пані Ірини, співпраця із передовими підприємствами дає змогу студентам долучатися до розробки новітніх рецептур та інноваційних технологій.
     Кафедра туризму та готельно-ресторанної справи, за словами її завідувача, доктора історичних наук, професора Ганни Чепурди, утворилася з колективу однодумців – людей не лише з науковими ступенями і званнями, а таких, що живуть своєю справою. 
     – У складі кафедри – Почесні працівники туризму та Заслужені працівники культури України, інженери та технологи з провідних галузевих підприємств, – говорить Ганна Миколаївна. – Ці люди мають значні професійні здобутки, займають активну громадську позицію, створюють нові проекти, популяризують і розвивають туризм та готельно-ресторанну справу на Черкащині, є керівниками власних туристичних компаній, туроператорів та турагентств.
     Майже 100 % випускників обох спеціальностей працевлаштовані. Колишні студенти – сьогодні засновники кулінарних шкіл, ведучі кулінарних шоу та телепередач, переможці міжнародних кулінарних конкурсів, відомі шеф-кухарі та су-шефи, успішні працівники готельно-ресторанних комплексів «Селена», «Апельсин», Reikartz Hotel Group, закладів пан-азіатської кухні «WOKA» та інших. Крім того, чимало випускників мають роботу в найкращих готельних мережах за кордоном – в ОАЕ, Туреччині, Болгарії (це мережі Maxx Royal, Rixos, Ramada, Hyatt), при цьому вони обіймають високі посади. 
Справжня родзинка факультету – майстер-класи та тренінги: для професіоналів і для пересічних громадян; для школярів і для дорослих. Такі заходи передбачають демонстрацію обладнання та участь у процесі виробництва в лабораторіях, за підтримки провідних технологів підприємств «Новий проект», «BestWayFoods», «Майстер-Мартіні», – це майстер-класи з виготовлення шоколаду, випічки, напоїв, технології sous-vide тощо. На кафедрі працює кулінарна школа, організована спільно з нашим партнером – мережею Reikartz Hotel Group, щорічно діють курси гідів-екскурсоводів.

     Як розповідає Ганна Чепурда, звичною справою для кафедри є організація фестивального руху в рамках презентації Черкащини на всеукраїнському та міжнародному рівні. Показово, що такі заходи збирають чимало учасників, при цьому місто й область зацікавлені у проведенні фестів. Так, починаючи з 2007 року разом із «Дирекцією парків» факультет харчових технологій та сфери обслуговування проводить фестиваль борщу, який став традиційним. Згодом з’явилися такі, як «Полуниця смаку», «Кава-фест», фестиваль козацького кулішу на Чигиринщині та інші етнофестивалі. 
Зайшла мова і про оновлені стандарти вищої освіти в Україні. Розповідаючи про специфіку організації освітнього процесу на факультеті, заступник декана з навчально-методичної роботи Олена Шестель зауважила:

     – В умовах сучасного розвитку України, орієнтації на входження до європейського освітнього простору, вища школа зазнала значних змін, пов’язаних із трансформуванням організації педагогічного процесу. Адже фах туризму передбачає практичну діяльність.
Важливим елементом підготовки фахівців туризму має бути принцип зв’язку між теорією і практикою, що є обов’язковим у всіх формах організації навчального процесу. Сучасні умови соціально-економічного розвитку пред’являють нові вимоги до фахівців туризму: мати не лише суто професійні знання, а й навички. 
Поєднанню теорії з практикою сприяють, зокрема, організація професійних практик; пристосування програм навчання до очевидних потреб ринку праці в туризмі; зміна методів навчання, що їх використовують у конкретний період; щораз більше впровадження проблемних і практичних методів; орієнтація дипломних робіт на розв’язання конкретних проблем, що виникають на практиці.
Можливе введення інноваційних форм проходження практики: стажування за кордоном, практика при частковому працевлаштуванні студента, що дає можливість практиканту безпосередньо включитись у професійну діяльність.
Студенти мають можливість сповна скористатись перевагами навчання, побудованого за принципом почерговості в умовах професійного середовища.

     Олександр Куракін, заступник декана з навчально-виховної роботи, зауважує, що важливою складовою є виховання у студентів любові до свого фаху, без якої неможливий успіх у майбутній роботі. Саме практична частина навчання – участь у додаткових заняттях, майстер-класах, діяльність тематичних шкіл, проведення фестивалів тощо – і пробуджує бажання жити своєю професією. 
– Наші студенти – майбутні керівники. Вони мають знати специфіку технічного процесу й обслуговування, розумітися на організації масових заходів, усвідомлювати особливості розвитку галузі – для того, щоб спростити життя відвідувачам і покращити якість послуг. Тому, звісно, аудиторних занять замало, – говорить Олександр Борисович.
Саме тому, за словами пана Олександра, кілька разів на рік студенти беруть участь у міжнародних виставках, які збагачують неймовірним фаховим досвідом, а ще спонукають створювати нові проекти вдома. Керівництво факультету запрошує провідних технологів у власну лабораторію для проведення майстер-класів для молодих спеціалістів безкоштовно.

     Насамкінець слово взяли випускники факультету. Зокрема, Валентина Тарасова, яка досягла значних успіхів у туризмі і зараз керує одним із напрямків роботи провідного туроператора Черкас, пригадала, чому обрала саме факультет харчових технологій і сфери обслуговування в ЧДТУ.
– Коли обирала, куди вступати, насамперед зважала на сучасний підхід у наданні освітніх послуг, – пояснює Валентина. – Мені хотілося не просто здобути теоретичні знання. Всі ми знаємо, що влаштуватися на роботу без досвіду зараз дуже тяжко. Коли ж студент проходив стажування чи практику, та ще й за кордоном, – роботодавці не вагаються. За час навчання я мала практику в Болгарії, стажувалась у Туреччині, ми постійно брали участь у проектах, неодноразово їздили на міжнародні виставки. І це вплинуло на подальше працевлаштування. Ось уже 5 років я працюю у провідного туроператора Черкас «НАМИ». Свого часу була там на практиці, а після закінчення університету мене охоче взяли на роботу. Сьогодні наша компанія співпрацює з ЧДТУ, одна з небагатьох організовує циклічні тури для відпочинку на морі. 
Іван Іскімжі, випускник кафедри харчових технологій, який багато років поспіль очолював студентське самоврядування університету, каже, що ЧДТУ підготував його до дорослого життя завдяки комплексному навчанню.

     – Знання, які я отримав на факультеті, допомагали мені поступово розвиватися. Завдячуючи моїм викладачам, я отримав ще й мотивацію, постійну підтримку, величезний досвід і бажання працювати далі. Звісно, було багато труднощів і помилок, але вони мене загартували. Поїздки за кордон, зокрема в Німеччину на підприємства харчової промисловості, взагалі поділили моє життя на «до» і «після»: я побачив, як живуть іноземці і зрозумів, чого вартує моя робота, – ділиться Іван. – Зрештою, за ці 5 років в університеті я сформував власну ідеологію: тепер точно знаю, що хочу жити в Україні, в рідних Черкасах. Зараз відкрив власну кав'ярню разом із братом і маю стимул розвиватися далі. Тому тим, хто вагається, обираючи шлях, хочу сказати: усе вийде, якщо докладатимете зусиль!