,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас Впровадження Smart-спеціалізації в області: у черкаському університеті говорили про перспективи ровитку регіону
Середа, 06 березня 2019 10:55

Впровадження Smart-спеціалізації в області: у черкаському університеті говорили про перспективи ровитку регіону

28 лютого в Черкаському державному технологічному університеті за ініціативи Черкаської обласної державної адміністрації відбувся круглий стіл «Смарт спеціалізація: співпраця науки, бізнесу, влади та громадськості».

Про це повідомляє видання ВиЧЕрпно, посилаючись на прес-службу ЧДТУ.

Smart-спеціалізація – це підхід Європейського Союзу з визначення унікальності та конкурентних переваг регіону через підприємництво, інновації, інвестиції, промисловість та науку. Відтак, цей круглий стіл мав на меті залучення наукових кіл регіону до пілотного проекту ЄС з упровадження Smart-спеціалізації в Черкаській області.

Представники Департаменту регіонального розвитку Черкаської ОДА на чолі з директором Департаменту Романом Карманніком, директорка Черкаської агенції регіонального розвитку Любов Ропало та команда Українського інституту міжнародної політики на чолі з головою правління інституту Ростиславом Томенчуком, співзасновник ГО «SMART-місто» Олександр Ткаченко, науковці Черкаського державного технологічного університету, Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, Черкаського державного бізнес-коледжу, Черкаського інституту ДВНЗ «Університет банківської справи», Східноєвпропейського університету економіки та менеджменту, Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, Уманського національного університету садівництва зібралися за круглим столом, аби обговорити перспективи партнерства органів влади, науки та бізнесу з метою впровадження в Черкаській області інноваційної системи розумних рішень.

– Черкаський державний технологічний університет готовий стати платформою для розвитку Черкащини. Ми активно співпрацюємо з владою, бізнесом та громадою, а наші науковці охоче долучаються до проектів, спрямованих на розвиток нашого регіону, – зазначив у вітальному слові ректор ЧДТУ Олег Григор.

Упродовж круглого столу з’ясовували, що таке SMART-спеціалізація і як вона працює в ЄС та обговорювали роль інновацій і науки в розвитку Черкаської області. Питання, чому без діалогу науки з бізнесом і громадськістю складно реалізувати пріоритети регіону, викликало жваву дискусію, під час якої учасники зібрання ділилися досвідом співпраці науки з бізнесом та владою. Після тривалого обговорення, запитань та відповідей учасники круглого столу окреслили можливі варіанти співпраці та діалогу влади, бізнесу, науки і громади зі спільним баченням економічного, інноваційного, наукового потенціалу регіону.

Під час свого виступу голова правління Українського інституту міжнародної політики Ростислав Томенчук наголосив, що регіони країн-учасниць Європейського Союзу наразі активно визначаються з власною смарт-спеціалізацією та розробляють смарт-стратегії розвитку на найближчі сім років. В ЄС регіональна смарт-спеціалізація є обов’язковою умовою для доступу та використання структурних фондів, які є фінансовою основою розвитку територій.

– Дослівний переклад смарт-спеціалізації – розумна спеціалізація, тобто розумний підхід до формування конкурентоспроможності регіону та ефективного використання інновацій для розвитку економіки, – зауважив Ростислав Томенчук. – Спочатку необхідно проаналізувати галузі й визначити кілька ключових пріоритетів, за якими область буде унікальною. Самі ж пріоритети визначаються шляхом синхронізації економічного, наукового потенціалу та потреб громади. Це постійний процес, де влада, бізнес і наука шукають спільні точки дотику для пошуку інноваційного економічного розвитку.