,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас У ЧДТУ обговорювали національну ідентичність у багатомовному світі
Вівторок, 30 жовтня 2018 13:06

У ЧДТУ обговорювали національну ідентичність у багатомовному світі

25-26 жовтня у Черкаському державному технологічному університеті відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю «Професійна комунікація: національна ідентичність у багатомовному світі». Про це інформує прес-служба ЧДТУ.

Повідомляє Нова Доба

– Це незвичайна конференція – це день народження кафедри української мови та загального мовознавства. Нам 30 років! – наголосила у вступному слові завідувач кафедри української мови та загального мовознавства ЧДТУ Олена Пчелінцева. – Ми раді вітати численних гостей, раді кожному з вас. Від цього дня ми чекаємо інтелектуальних подарунків, пристрасних дискусій і смачного та гострого наукового спілкування!

Перше слово для привітань Олена Едуардівна надала в.о. проректора з науково-дослідної роботи та міжнародних зв’язків ЧДТУ Емілю Фауре.

– Українська мова – одна з найбарвистіших, найбагатших мов у світі. Разом з тим, українська мова є живим організмом – вона змінюється, вона росте, вона наповнюється новими словами, вона запозичує слова, вона розвивається, – зазначив виконуючий обов’язки проректора з науково-дослідної роботи та міжнародних зв’язків ЧДТУ д.т.н. Еміль Фауре. – На жаль, українська мова зазнала певних змін та чималих утисків за час свого існування, тому зараз дуже актуальним є питання чистоти української мови. Зважаючи на це, нинішня конференція, на мій погляд, є надзвичайно важливою та актуальною.

Зі свого боку, директор департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради Сергій Воронов вважає мову важливою складовою ідентифікації української нації.

– Мова сьогодні є ідентифікацією нашої нації, нашої державності,– акцентував у вітальному слові Сергій Воронов. – Хочу побажати звитяг і гарних результатів сьогоднішнього зібрання, аби воно стало обов’язково корисним для нашої життєдіяльності.

Зі словами привітань також виступила директор департаменту економіки та розвитку Черкаської міської ради Ірина Удод. Окрім найщиріших побажань, Ірина Іванівна представила цікаву презентацію «Черкаси – місто в серці України», аби продемонструвати потужний потенціал нашого міста у багатьох галузях.

Письменниця Тетяна Брукс від імені громадської організації «Союз українок» привітала кафедру з днем народження і у своєму виступі навела цитату Миколи Гоголя, яка, на її погляд, дуже влучно підкреслює унікальність української мови: «Дивуєшся дорогоцінності мови нашої: в ній що не звук, то подарунок, все крупно, зернисто, як самі перла». Окрім того, Тетяна Брукс подарувала організаторам книгу Наталі Кобринської «Йшла не тільки з духом часу, але й перед ним», видану до 160-річчя від дня народження авторки та до 90-річчя від часу заснування Союзу Українок Америки.

«Винуватці події» отримали особливі подарунки від керівника проекту «Словникова спадщина України» Лесі Богуславської та консультанта цього проекту Ростислава Воронезького (Ротарі клуб «Київ-Сіті») — репринтні видання унікальних словників «Українсько-російський словник» А. Ніковського, «Словник української мови» Б. Грінченка за ред. С. Єфремова та А. Ніковського, «Словник ділової мови» М. Дорошенка, М. Станіславського, В. Страшкевича.

Після офіційного відкриття учасники конференції розпочали роботу пленарного засідання, на якому професор, академік УНГА, Михайло Гінзбург, відомий фахівець у галузі науково-технічної термінології, (Інститут транспорту газу, м. Харків) у своїй доповіді «Особливості української мови щодо подавання процесових понять, важливі для фахових текстів» розповів про граматичний та функціональний потенціал української мови у сфері вираження понять категорії «процес», що надзвичайно важливо для сучасного українського термінотворення, а Ольга Кочерга – фізик, перекладач і термінолог (Інститут теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова НАН України) – під час доповіді «Термінні проблеми загальної мови: довгий шлях долання стереотипів» навела низку українських покручів та термінів, що зараз нерідко вживають у хибних значеннях, а також поділилась своїми міркуваннями щодо нового проекту українського правопису.

Перша частина пленарних засідань завершилася креативним подарунком від організаторів події: студенти-іноземці Черкаського державного технологічного університету влаштували яскравий показ своїх автентичних національних костюмів.

Під час другого пленарного засідання Людмила Симоненко, представниця Українського мовно-інформаційного фонду НАН України (м. Київ), виступила з доповіддю на тему «Українське термінознавство кінця ХХ – початку ХХІ століття», Оксана Данилевська (Інститут української мови НАН України, м. Київ) у доповіді «Оцінні характеристики взаємодії української та російської мов у сучасній школі» спробувала поглянути на використання української мови крізь призму соціології, а Олена Пчелінцева (ЧДТУ) у доповіді «Український віддієслівний іменник: спільнослов’янське чи унікальне?» розповіла про унікальну граматичну особливість української мови, що створює потужні можливості у сфері термінотворення.

Після пленарних засідань відбулися секційні засідання, учасники яких дискутували щодо актуальних мовних питань. Зокрема йшлося про взаємодію мов у мультилінгвальному просторі, роль мовного середовища у формуванні особистості, мовну ситуацію у різних сферах суспільного життя України. Науковці обговорювали новий проект українського правопису, нагальні проблеми розвитку української науково-технічної термінології та лексикографії. Багато доповідей присвячено новітнім тенденціям та технологіям викладання й вивчення мов.

У перерві між секційними засіданнями організатори конференції запропонували учасникам та гостям переглянути виставу від театру-студії PROtest «The zoo story» за п'єсою американського драматурга Едварда Олбі, у якій яскраво відображені питання комунікації, самоідентифікації та суспільних цінностей.

Наступного дня наукові дискусії продовжилися на виїзному пленарному засіданні учасників конференції у гетьманській столиці Чигирині.

Організація події відбулася за фінансової підтримки департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради, а також Араїка Мкртчяна, Олександра Радуцького, громадської організації «Союз українок» та первинної профспілкової організації Черкаського державного технологічного університету.