,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас Черкаські студенти розповіли, як стажувалися в європейських вишах (ФОТО)
Вівторок, 30 жовтня 2018 10:22

Черкаські студенти розповіли, як стажувалися в європейських вишах (ФОТО)

Студенти кафедри хімічних технологій та водоочищення ЧДТУ пройшли річне навчання у європейських вишах за програмою мобільності в межахах проекту Water Harmony Erasmus+: магістри Марія Купцова та Андрій Слісь у Вармінсько-Мазурському Університеті (м. Ольштин, Польща), а магістр Валентина Культенко і аспірант Сергій Шмиголь – в Університеті прикладних наук Оствестфален-Ліппе (м. Гекстер, Німеччина).

Повідомляє громадсько-політичне видання Прес-Центр

Ділячись враженнями, студенти описують цей рік як "один із найкращих у їхньому житті", оскільки він залишив після себе лише найприємніші спогади та подарував безцінні знання, навички і сучасний європейський досвід.

Подібна можливість була реалізована завдяки участі кафедри Хімічних технологій та водоочищення Черкаського державного технологічного університету в проекті "Гармонізація дипломної освіти, пов’язаної з водними ресурсами" (www.waterh.eu).

Студенти, які навчалися у Вармінсько-Мазурському Університеті поділилися своїми враженнями:

– Упродовж двох семестрів ми вивчали предмети та дисципліни, що стосувались питань водопідготовки та водоочищення, виконували цікаві лабораторні роботи та брали участь в інтерактивних заняттях. Також кожен з нас був закріплений за супервайзером та під його керівництвом виконував наукові дослідження, проведення яких сприяло опануванню методик виконання експериментів на найсучаснішому обладнанні для кількісного і якісного аналізу води та для добування альтернативних джерел енергії тощо, – розповідають Марія Купцова та Андрій Слісь.

Студенти, які навчалися в Університеті прикладних наук Оствестфален-Ліппе, були найбільше вражені організацією навчального процесу, якістю життя та ставленням студентів до навчання. Цікаво, що навчальні корпуси відкриті для відвідування студентами до пізнього вечора, а робота в лабораторіях можлива без нагляду персоналу університету. Всі корпуси обладнані вайфаєм, майже кожен поверх оснащено робочою зоною для студентів, а також на кожному поверсі є спеціальні шафки для особистих речей студентів.

Навчальні матеріали викладачів розміщені на спеціальній університетській електронній платформі, до яких мають доступ студенти, що обрали той чи інший курс (навчальну дисципліну), а також на цю платформу завантажують власні контрольні роботи, проекти чи будь-якого роду звіти для перевірки викладачами.

Навчання в Німецькому виші для українських студентів було організовано таким чином, що окрім декількох навчальних дисциплін, які студенти обрали перед поїздкою до Німеччини, студентам на семестр була запропонована тема наукової роботи із конкретним завданням. Щотижня вони обговорювали зі своїми науковими керівниками результати роботи, яких було досягнуто за минулий тиждень і планували діяльність на наступний.

Варто зазначити, що теми наукових досліджень були реальними проблемами того чи іншого підприємства, яке зверталося по допомогу до навчального закладу. Так, темами наукових досліджень студентів ЧДТУ були: "Вдосконалення флотаційної установки Акватех 2000" та "Створення симуляційної моделі станції очистки стічної води Кьонінгсвінтер". Захист отриманих результатів відбувається у форматі представлення власних проектів у присутності мінімум двох викладачів кафедри, які уважно слухали, ставили питання та колегіально приймали рішення щодо оцінки.

По завершенню навчання в Польщі і Німеччині, наші студенти з успіхом склали іспити, отримали високі бали та привезли в рідний університет відповідні сертифікати.

Окремо варто зазначити, що не навчанням єдиним жили студенти в Європі. Кожен з них почав вивчати мову країни, в якій вони навчалися, в чому досягли непоганих успіхів, а також поглибили свої знання англійської, яка була основною мовою навчання. Затоваришували як з місцевими студентами, так і зі своїми іноземними колегами.

Участь у програмі Erasmus+ дала студентам кафедри хімічних технологій та водоочищення прекрасну можливість для подорожей, вони відвідали Францію, Чехію, Латвію, Бельгію, Нідерланди та Китай, з яких привезли купу гарних світлин та спогадів на все життя.

Валентина Культенко, студентка кафедри ХТВ, що навчалася рік в Німеччині, радить: "Якщо в когось буде можливість поїхати закордон в рамках подібних програм – навіть не задумуйтеся, одразу погоджуйтеся. Це дасть вам абсолютно нові погляди на життя, вплине на ваш професійний рівень та додасть дуже вагомий пункт до вашого резюме, після чого ви зможете знайти хорошу роботу.

Звісно, варто не забувати, що для цього вам потрібно знати англійську (додатковим бонусом буде знання іншої іноземної мови), а також мати високі успіхи в навчанні. Нерідко, для участі в подібних програмах вам також доведеться пройти відбір (знання мови та профдисциплін), який пройшли ми. Тож бажаю всім успіху".

Студенти дуже вдячні команді проекту від кафедри хімічних технологій та водоочищення ЧДТУ на чолі із координатором, завідувачем кафедри, професором Геннадієм Столяренком та проекту Water Harmony Erasmus + вцілому за цю неймовірну можливість.