,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Факультет харчових технологій та сфери обслуговування Новини Факультет харчових технологій та сфери обслуговування ЧДТУ готує висококваліфікованих фахівців для сфери обслуговування, харчової промисловості та сільського господарства країни
Понеділок, 04 травня 2020 13:18

Факультет харчових технологій та сфери обслуговування ЧДТУ готує висококваліфікованих фахівців для сфери обслуговування, харчової промисловості та сільського господарства країни

Факультет харчових технологій та сфери обслуговування ЧДТУ готує висококваліфікованих фахівців для сфери обслуговування, харчової промисловості та сільського господарства країни

Факультет харчових технологій та сфери обслуговування є одним з провідних факультетів Черкаського державного технологічного університету, який готує спеціалістів для таких галузей як сфера обслуговування, харчова промисловість та сільське господарство.

До складу факультету харчових технологій та сфери обслуговування увійшли кафедри:

туризму та готельно-ресторанної справи;

харчових технологій;

фізичного виховання та здоров’я людини. 

Кафедра туризму та готельно-ресторанної справи здійснює підготовку за освітніми програмами:

  • «Туризм»;
  • «Готельно-ресторанна справа»;
  • «Технології харчування в ресторанному господарстві»;
  • «Садівництво та виноградарство».

ПЕРЕВАГИ НАВЧАННЯ ЗА ОСВІТНІМИ ПРОГРАМАМИ

«Готельно-ресторанна справа»

«Туризм»

«Технології харчування у ресторанному господарстві»

Індустрія гостинності є однією із найдинамічніших галузей світової економіки, що стрімко розвивається, незважаючи на соціально-економічні потрясіння, а відповідно вимагає високого рівня професійної підготовки кадрів.

Результатами навчання за цими освітніми програмами є здатність організовувати процес обслуговування в готельних та ресторанних підприємствах та санаторно-курортних комплексах, вільне володіння кількома іноземними мовами, володіння сучасними інформаційними та комунікаційними технологіями. Тому саме технологічний профіль навчального закладу може задовольнити освітні потреби сьогодення.

До роботи зі студентами залучений висококваліфікований професорсько-викладацький склад: почесні працівники галузі, доктори та кандидати наук, провідні технологи громадського харчування, які використовують сучасні освітні технології.

До освітнього процесу залучаються провідні вітчизняні та зарубіжні фахівці-практики готельної індустрії та ресторатори, що проводять лекції, семінари та тренінги на базі лабораторій кафедри туризму та готельно-ресторанної справи ЧДТУ:

– майстер-класи від бренд-шефа торгової марки АРАСНЕ В.Емана з використання технології су-від;

– семінари компанії «BestWayFoods» з використанням шоколадної продукції відомого бельгійського виробника «Barry Callebaut»;

– тренінги компанії «Новий проект» з використанням обладнання для ресторанів;

– проводяться семінари для пекарів та кондитерів закладів ресторанного господарства м.Черкаси технологами товариства «ГРАНДЕ ДОЛЬЧЕ» (м.Київ).

У 2017 році відбулося офіційне відкриття кулінарної школи концепт-кухарем мережі ресторанів Reikartz Жан-Луі Дюжером на базі Черкаського державного технологічного університету, що стало можливо завдяки плідній багаторічній співпраці з мережою готелів та ресторанів Reikartz.

На базі закладів рестораного господарства м.Черкаси – «Nice 2 meet you», «Коктейль», ГРК «Арельсин», «Селена Family Resort», «Forest»  проводяться лабораторні роботи з організації ресторанного господарства та освітні зустрічі.

Постійно проводяться зустрічі з роботодавцями – мережею готелів «Gloria», Туреччина, The Land of Legends, Maxx Royal Resorts, Rixos Hotels та ін., які представляють програми для співробітників та проводять відбір на стажування студентів кафедри закордоном.

Партнер кафедри туризму та готельно-ресторанної справи ЧДТУ – національна мережа готелів Reikartz, що успішно демонструє переваги сервісу по всій території України та єдині стандарти мережі готелів Reikartz – є базою практики  студентів.

Викладачі та студенти кафедри постійно відвідують головні професійні події індустрії гостинності – Міжнародний експофорум ресторанно-готельного бізнесу та клінінгу FoReCH, міжнародну туристичну виставку UITT, виставку продуктів харчування та напоїв World Food Ukraine.

Кафедра туризму та готельно-ресторанної справи ЧДТУ є організатором/співорганізатором фестивального руху Черкащини – міського фестивалю кави «KAVAFEST», фестивалю малої авіації «Cherkasy Fly Fest», обласного фестивалю-конкурсу «Європейський туризм на мапі Черкащини», етнофестивалів, присвячених відродження еко- та етнодуховних традицій – «Еко-життя», фестивалів кулешу та ін., сезонного фестивалю ГАРБУЗ-ФЕСТ,  фестивалю Святого Миколая на Чигиринщині, фестиваю-конкурсу юнацької творчості «Крила», міських благодійних заходів: «Смачна новорічна країна», Масниця в черкаському парку «Сосновий бір» тощо.

Студенти кафедри представляють ЧДТУ на всеукраїнському та міжнародному рівнях на чемпіонатах із кулінарного мистецтва та сервісу, здобуваючи золото та срібло.

Здобуття необхідних знань, вмінь та навичок під час навчання за освітніми програмами «Туризм», «Готельно-ресторанна справа», «Технології харчування в ресторанному господарстві» дозволяє майбутнім фахівцям вільно орієнтуватися в економіці та законодавстві, знати проблеми розвитку глобального економічного простору, визначати найбільш перспективні рішення щодо підвищення попиту на послуги, швидко адаптувати новітні досягнення до потреб сьогодення, орієнтуватись в особливостях національної психології і соціальної організації різних країн, вирішувати конфліктні ситуації, організовувати і проводити туристичне обслуговування, банкети, фуршети, прийоми, контролювати технічне постачання тощо.

У студентів є можливість навчатися за Британською програмою «Подвійний диплом» (бакалаврат та магістратура), що дозволяє здобути освіту англійською мовою у вузі-партнері в Європі з подальшим працевлаштуванням у провідних міжнародних туристичних компаніях та готельних мережах.

Міжнародна мобільність, стажування та працевлаштування

Кафедра туризму та готельно-ресторанної справи ЧДТУ співпрацює з університетами та підприємствами таких зарубіжних країн: Німеччина, Туреччина, Болгарія, ОАЕ, Польща, Франція та ін. Відповідно до укладених договорів, є можливість брати участь в обміні студентами, проходити стажування та працювати під час навчання.

Студенти мають можливість взяти участь у науково-дослідній роботі, у студентських наукових конференціях та круглих столах з актуальних проблем гостинності та готельно-ресторанної справи, стажуватися в найкращих мережах готелів та на закордонних підприємствах ресторанного господарства.

Навчальні аудиторії

Для підготовки фахівців за освітніми програмами «Туризм», «Готельно-ресторанна справа», «Технології харчування у ресторанному господарстві» на кафедрі туризму та готельно-ресторанної справи створені спеціалізовані лабораторії: технології виробництва продукції, ресторанного обслуговування, організації готельного господарства,  інноваційних технологій в туризмі (науково-дослідна), кабінет туризмознавства. Наявне в лабораторіях типове та спеціальне обладнання забезпечує проходження навчального процесу на належному рівні. Крім того студенти навчаються в спеціалізованих комп’ютерних лабораторіях, які обладнані сучасним устаткуванням та програмним забезпеченням (автоматизованими системами бронювання), в лінгафонних кабінетах для вивчення іноземних мов.

Кафедра туризму та готельно-ресторанної справи активно розробляє елективні курси, які поглиблюють та розширюють межі профільних предметів, розвивають і доповнюють їх зміст.

Курси «Організатор подорожей (екскурсій), педагог-організатор дозвілля, гід-екскурсовод, організатор супроводу туристів»Слухачі отримують знання з організації супроводу туристів, екскурсійної методики та професійної майстерності екскурсовода. Після навчання видається Свідоцтво державного зразка, яке надає право працювати педагогом-організатором, гідом-екскурсоводом, організатором супроводу туристів.

Кулінарні курси. У програмі курсів – вивчення основ товарознавства продовольчих товарів, технології приготування страв з м’яса, риби, овочів, виготовлення напоїв та десертів.  По завершенню курсів видається Свідоцтво державного зразка, яке надає право працювати фахівцем з організації виробництва ресторанної продукції.

Курси «Організатор подорожей (гід-екскурсовод)» (англійською, німецькою та французькою мовами). Слухачі отримують знання з організації супроводу туристів іноземною мовою. Після навчання видається Свідоцтво державного зразка, яке надає право працювати гідом-екскурсоводом.

ПРОФЕСІЙНІ ПЕРСПЕКТИВИ        

 Фахівці з туризму можуть працювати у сфері внутрішнього та міжнародного туризму на посадах директорів, топ-менеджерів, бути організаторами туризму з напрямів пізнавального, лікувального, спортивного, екологічного і зеленого туризму, аніматорами, гідами-екскурсоводами, працівниками рецепшн та гест-рілейшн, спеціалістами з екстремального, гірськолижного та інших видів туризму, маркетологами та керівниками маркетингових відділів туристичних фірм (туроператорів та турагенцій), керівниками рекламних служб туристичних фірм, керівниками різноманітних відділів туристичних комплексів тощо.

Фахівці з готельно-ресторанної справи можуть працювати у сфері готельно-ресторанного бізнесу директорами, управляючими, топ-менеджерами, адміністраторами, керівниками різноманітних відділів туристичного комплексу, таких як готельне та ресторанне господарство.

Фахівці з технологій харчування у ресторанному господарстві можуть обіймати управлінські посади керуючого (менеджера) підприємством харчування, завідувача підприємства громадського харчування, начальника виробництва (в закладах харчування), керуючого рестораном (кафе, їдальнею і т. ін), техніка – технолога з технології харчування, завідувача виробництва в закладах харчування, шеф – кухаря тощо.

ПЕРЕВАГИ НАВЧАННЯ ЗА ОСВІТНЬОЮ ПРОГРАМОЮ

 «Садівництво та виноградарство»

Аграрний сектор, зокрема сільське господарство, посідають визначне місце в економіці країни. Врожаї плодово-ягідних культур та виноградників з кожним роком займають більшу частку продукції рослинництва, яка складає сировинну основу як для вітчизняних, так і для закордонних переробних підприємств. Активний розвиток садівництва і виноградарства вимагає залучення значної кількості кваліфікованого персоналу для організації бізнесу.

Результатами навчання за освітньою програмою є уміння фахівців проектувати та створювати насадження в садівництві; вирощувати сади, ягідники та виноградники; отримувати високий врожай та зберігати вирощені плоди відкритого та закритого ґрунту; розвивати власний бізнес.

Після завершення навчання випускники мають можливість працювати керівниками підприємства у сфері аграрного виробництва; агрономами-плодоводами та агрономами-консультантами в сфері садівництва, виноградарства та овочівництва; фахівцями із захисту рослин та тепличного господарства.

Конкурентоспроможність на ринку праці нашим випускникам забезпечують не лише ґрунтовні теоретичні знання та навички, сформовані професорсько-викладацьким складом, а й практичний досвід, який студенти можуть отримати під час стажувань на вітчизняних та зарубіжних підприємствах.

Фахівці з садівництва та виноградарства можуть реалізувати себе в сільському господарстві не лише як висококваліфіковані агрономи-плодівники, а й у якості організаторів власного перспективного фермерського господарства.

ПЕРЕВАГИ НАВЧАННЯ ЗА ОСВІТНЬОЮ ПРОГРАМОЮ

 «Харчові технології»

Кафедра харчових технологій ЧДТУ готує фахівців зі спеціальності «Харчові технології та інженерія» з метою їх участі в технологічній, організаційно-технологічній та науково-дослідній  діяльності на підприємствах, установах, організаціях усіх форм власності на первинних інженерних посадах підприємств харчової промисловості.

Під час навчання студенти отримують знання з:

  • хімічних основ харчових технологій: неорганічна, органічна, фізична, колоїдна, аналітична, харчова хімія;
  • технології харчових продуктів: води, зерна, молока, м’яса і риби, цукру, консервування, хліба, олії жирової;
  • технології продуктів бродіння: солоду, пива і безалкогольних напоїв, спирту та лікеро-горілчаних напоїв, вина;
  • мікробіології: технічної, харчової галузі;
  • технологічного обладнання та компонування виробничих схем, комп’ютерного опрацювання обладнання та компонування;
  • закордонне стажування на провідних підприємствах харчової промисловості;
  • щорічне проходження практики на Українських підприємствах харчової промисловості.

ПРОФЕСІЙНІ ПЕРСПЕКТИВИ

Фахівці можуть працювати на підприємствах харчової та переробної промисловості з виробництва харчової продукції на посадах головного-технолога, головного інженера з якості, інженера зі стандартизації, майстра виробничої дільниці, інженера-лаборанта, начальника зміни, начальника відділу стандартизації, майстра виробничого навчання, завідувача виробничої лабораторії, мікробіолога, а також на підприємствах ресторанного господарства.

Кафедра фізичного виховання та здоров’я людини

Викладацький склад кафедри фізичного виховання та здоров’я людини ЧДТУ сформований з високоосвічених фахівців, які мають практичний та науковий досвід роботи.

Кафедра фізичного виховання та здоров’я людини проводить навчальну роботу зі студентами всіх факультетів ЧДТУ у вигляді практичних занять з легкої атлетики, настільного тенісу, волейболу, баскетболу. Студенти з вадами здоров’я займаються за спеціальними науково-обґрунтованими методиками у спеціальних медичних групах в обладнаній спортивній залі лікувальної фізкультури (ЛФК).

Щорічно викладачами кафедри в університеті проводяться різноманітні спортивні змагання, спортивно-масові свята та Спартакіади:

  • Спартакіада «Здоров’я» серед професорсько-викладацького складу та співробітників;
  • Першість ЧДТУ серед факультетів університету з 7 видів спорту;
  • Спартакіада «Першокурсник ЧДТУ»;
  • Спартакіада серед команд студентських гуртожитків;
  • Змагання з рухливих ігор та естафет «ЧДТУ –  стартуємо, граємо, перемагаємо!»;
  • «Тиждень спорту в ЧДТУ»;
  • Спартакіада серед спеціальностей «Спорт для всіх»;
  • Товариські турніри;
  • Туристичний похід, присвячений Дню працівника фізичної культури та спорту.

Збірні команди Черкаського державного технологічного університету беруть активну участь у міських, обласних, державних і міжнародних змаганнях, де посідають призові командні та особисті місця.