,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Студентське самоврядування Новини Першокурсники ЧДТУ провели науково-практичний семінар в Холодному Яру
П'ятниця, 26 березня 2021 11:52

Першокурсники ЧДТУ провели науково-практичний семінар в Холодному Яру

Першокурсники ЧДТУ провели науково-практичний семінар в Холодному Яру

25 березня 2021 року студенти перших курсів спеціальностей «Екологія» та «Лісове господарство» будівельного факультету Черкаського державного технологічного університету разом із доцентками Людмилою Жицькою, Світланою Ключкою, Тетяною Гончаренко, викладачем  Вікторем Сичем, завідувачкою лабораторіямиЛюбов’ю Плахотньою за участю завідувача філіалу «Холодний Яр» національного заповідника «Чигирин»Богдана Легоняка провели виїзний науково-практичний семінар із вивчення екосистем пам'ятки природи загальнодержавного значення урочища «Холодний Яр» площею 1039 га та питань збереження біоресурсів заповідних територій Черкащини.

Першокурсники ознайомилися з унікальними ландшафтами урочища, що об'єднують понад 220 балок, вали, ставки, цілий ряд цілющих джерел та неповторний лісовий масив, у якому зростають червонокнижні види рослин, а також водяться тварини, що занесені до Червоної книги; оглянули ділянки зростання плюсових дерев дуба звичайного, які є складовими постійної лісонасіннєвої бази і внесені до державного реєстру. Їх насіння використовується в лісовій генетиці та селекції, вік дерев 115 років.

У межах акції «Збережи первоцвіти 2021» природолюби побували на локаціях зростання підсніжника складчастого у заказнику «Білосніжний», впевнилися у непорушності визначених охоронних зон, ознайомилися з умовами розвитку червонокнижного виду  та відвідали ділянку, яку висадили студенти-екологи ЧДТУ з метою відновлення, збереження та подальшого розмноження підсніжника на території заповідного урочища.

Цікава екскурсія, що відбулася за сприяння профспілкового комітету ЧДТУ, розширила знання студентів щодо історії Холодного Яру як центру визвольного руху під проводом Максима Залізняка, Івана Гонти (Коліївщина) у  XVIII ст., визвольних змагань козаків Холодноярської республіки у XX ст. Як зазначила екскурсоводка Ольга Галушка, саме у Холодному Яру зустрічаються сліди майже усіх археологічних культур, починаючи з трипільської і збереглися залишки кількох древніх городищ, оточених валами довжиною понад 10 кілометрів.

Екологічна стежка, якою пройшли студенти, включала наступні стоянки: Гайдамацький шлях, Троїцький Монастир, Скіфські могили, Мотронинський монастир, Радонове джерело, Плюсові дерева. Завершилася екскурсія біля 1100-річної пам'ятки природи Дуба Максима Залізняка.