,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас Студенти ЧДТУ познайомилися із творцем «Кіборгів» та переглянули його новий фільм
Субота, 05 травня 2018 12:19

Студенти ЧДТУ познайомилися із творцем «Кіборгів» та переглянули його новий фільм

Учора в черкаському кінотеатрі «Україна» студенти та викладачі Черкаського державного технологічного університету провели творчу зустріч з відомим українським, кримськотатарським актором театру і кіно, сценаристом, режисером фільмів «Хайтарма», «Кіборги» Ахтемом Сеітаблаєвим та оцінили його фільм «Чужа молитва». Повідомляє інтернет-видання ВиЧерпно

Вразила на зустрічі велика кількість молоді — весь зал кінотеатру був повний, були і школярі, і студенти. Лише з ЧДТУ  було понад 50 осіб.

Проректор з гуманітарно-виховних питань ЧДТУ Валентин Лазуренко поділився враженнями від перегляду стрічки:

- Фільм надзвичайно потужний і необхідний. Тут діти, тут долі… «Чужа молитва» об’єднує нашу українську націю, це фільм, який спонукає задуматись над нашою трагічною історією та історією народів, які з нею пов’язані. Дуже приємно, що сучасна українська кінематографія почала продукувати фільми, які несуть наш національний трагізм, на основі якого ми формуємо героїчний патріотизм.

За спостереженнями Валентина Лазуренка, фільм студенти сприйняли як слід. Одні кажуть, що важкий фільм, інші — виховний. Багато хто зі сльозами на очах виходив із залу. Навіть хлопці плакали…

- Та й в мене сльози на очах були, важко стримуватися, — зізнався пан Валентин.

Режисер фільму Ахтем Сеітаблаєв розповів, що «Чужа молитва» для нього — особлива стрічка. Спочатку її хотіли знімати в Криму, але він був окупований, тому творці фільму змушені були шукати локації, щоб знімати красоти півострову. І знайшли природну натурну локацію у Грузії.

 Ми знайшли там не тільки природу, яка дуже схожа на Крим, але й знайшли людей, рідних собі по духу й по крові, які допомагали нам. Це свідчить про те, що коли люди об’єднуються задля того, щоб зробити щось цікаве і поділитися цим з іншими людьми, стає не важливим, якої ти національності і як саме називаєш Всевишнього, як заварюєш собі каву, — сказав відомий режисер і актор.

У фільмі знімались актори із 7 країн: Австрії, Німеччини, Естонії, Ізраїлю, України, Грузії та з Криму. Всі вони розмовляли своїми мовами на знімальному майданчику, але це не завадило зняти український фільм.

- Грузинські діти грали єврейських дітей, єврейські діти грали кримськотатарських дітей, кримськотатарські діти грали і єврейських дітей, і українських дітей. Саме діти продемонстрували нам той приклад як, навіть не розуміючи мови один одного, можна розуміти і дружити, — розповів Ахтем Сеітаблаєв.

Фільм «Чужа молитва» про те, як важливо відчувати чужий біль, як важливо любити та кохати. Фільм про те, що не існує чужого горя дітей, не існує чужих дітей. Молитва, яка йде до Всевишнього задля порятунку дітей, промовлена будь-якою мовою, обов’язково дійде до Всевишнього і врятує дітей. І в цьому контексті чужої молитви не існує.

Довідково: «Чужа молитва» робоча назва «Її серце» — український історико-драматичний фільм режисера Ахтема Сеітаблаєва, заснований на реальних подіях. Прем’єра стрічки в Україні відбулася 18 травня 2017 року. Фільм розповідає про молоду кримськотатарську дівчину Саіде Арифову, яка під час Другої світової війни, ризикуючи власним життям, врятувала 88 єврейських дітей-сиріт.