,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас У вимірі Філософії Політики в ЧДТУ говорили про ЗМІ, які ЗМІнюють свідомість
Вівторок, 27 березня 2018 10:51

У вимірі Філософії Політики в ЧДТУ говорили про ЗМІ, які ЗМІнюють свідомість

У розпалі надзвичайно цікавого та насиченого подіями Тижня кафедри філософських і політичних наук, у своєрідному вимірі Філософії Політики, в Черкаському державному технологічному університеті відбувся Круглий стіл на тему: «Засоби масової інформації, які ЗМІнюють свідомість». У тематичному зібранні взяли участь представники відомих мас-медіа Черкащини: ПАТ «НСТУ» «Черкаська регіональна дирекція», обласної громадсько-політичної газети «Нова Доба» та інтернет-видань «Прочерк», «Вичерпно», «ПроВсе». Надзвичайно актуальна тема сьогодення  викликала щиру зацікавленість студентів, викладачів, адміністрації та гостей вишу.

 

Про це повідомляє інтернет-видання «Прочерк»

 

− Наш університет аполітичний, але в той же час ми готуємо фахівців з політичної філософії і це наше ноу-хау, оскільки ЧДТУ – прогресивний, державотворчий та містобудівний виш в Черкасах. Хочу привітати всіх учасників зібрання, побажати творчого спілкування, корисного досвіду та нових знайомств, – звернувся до присутніх ректор ЧДТУ Олег Григор.

Перед початком обговорення ролі засобів масової інформації в сучасному світі та їхнього безпосереднього впливу на формування свідомості, модератор заходу завідувач кафедри філософських і політичних наук ЧДТУ Анжела Бойко навела загальновідомі тези, які, власне, і стали поштовхом до вільної, живої, інформативної, неймовірно цікавої дискусії, яка мала за мету пошук відповідей на актуальні питання та формування певних висновків як з боку ЗМІ, так і з боку «споживачів інформації».

−  Сьогодні ми говоримо про засоби масової інформації, які змінюють свідомість. Це проблема, яка лежить не тільки в площині політичної філософії, але й в  публічному просторі, − наголосила Анжела Бойко. − Філософія завжди буде відрізнятися тим, що не дає готових рекомендацій. Ми говоримо про те, що є проблема і правильно поставлене питання несе на собі навантаження вирішення тієї чи іншої проблеми.

На підтвердження слів Анжели Бойко, перше питання круглого столу щодо маніпулювання інформацією при впливі на громадську думку, спонукало до жвавого обговорення та акцентування уваги на підміні понять журналістики та PR-у, зокрема на їх чіткому розмежуванні.

−  Журналістика повинна бути інформативною. Це компас, який дає можливість орієнтуватися громадянам. Читачі повинні розуміти, що є певні політичні сили, владні структури, які можуть здійснювати вплив на журналіста. Совісний журналіст повинен на це все зважати, але і читач повинен критично дивитися на ЗМІ, − зауважив редактор інтернет-видання «Прочерк» Назарій Вівчарик.

Миттєво підхопила думку колеги продюсер філії ПАТ «НСТУ» «Черкаська регіональна дирекція» Олена Баніна.

− Маніпуляції тонко використовуються, адже може бути абсолютно нейтральна стаття чи замітка, яка базується на фактажі, але  іронічний заголовок, або фотографія знята у певний час, під певним ракурсом буде нівелювати викладену інформацію, − акцентувала під час дискусії Олена Баніна.

− Існує певна залежність мас-медіа від читача, від попиту. Звичайно, хочеться писати власні матеріали, але часом доводиться писати статті, які користуються більшим попитом у людей, – зізналася журналістка інтернет-видання «Вичерпно» Оксана Швед.

У свою чергу, доцент кафедри філософських і політичних наук ЧДТУ Оксана Кожемякіна наголосила на розмежуванні маніпуляції і актуалізації.

– Вплив завжди відбувається з метою розвитку. Відтак, слід розрізняти два процеси: маніпуляція і актуалізація – це дуже важливі процеси в психології впливу. Відмінність у цих процесах відбувається відповідно до інтересів, якими зловживають, чи заради яких відбувається цей розвиток, – наголосила Оксана Кожемякіна. – Маніпуляція – це приховане управління людьми та їх поведінкою, процес, під час якого  зловживають інтересами читачів, слухачів, спільноти, яка споживає інформацію. Актуалізація ж розставляє певні акценти, на які слід звернути увагу.

До дискусії приєднався гість заходу голова ГО Академія Стратегічних Досліджень Сергій Пасічник.

– ЗМІ зараз виконує функцію релігії, оскільки наше суспільство звертається до засобів масової інформації за трактуванням правди, – висловив свою думку Сергій Пасічник. – Існує фактаж і наявна його інтерпретація. Є факти, подачі та інтерпретації, які люди люблять і сприймають, а є такі, які сприймаються важко. Якщо раніше була проблема знайти інформацію, то зараз є проблема, як відфільтрувати зайву інформацію.

– Сьогодні ЗМІ – це один із соціальних інститутів, якому найбільше довіряє населення. Та все ж, не варто вірити лише одному засобу масової інформації, – запевнила головний редактор «Нової доби» Тетяна Очеретяна. –Насамперед, ЗМІ має бути корисним і дотримуватися певних моральних норм, аби не перетворитися на банальну «жовту пресу».

Варто зазначити, що студентська думка, після цікавої дискусії, викликала загальне схвалення : «Не ЗМІ маніпулюють людьми, а люди самі дозволяють ними маніпулювати».

У ході обговорення виникало чимало цікавих питань, зокрема питання цензури та критеріїв відбору матеріалів, медіа-грамотності,  журналістської етики, питання ідеального читача/глядача, популярності вітчизняних та зарубіжних блогерів, низької популярності аналітичних матеріалів та лонг-рідів (long-read) та багато інших тем, які спонукали до глибокого розмірковування та пошуку необхідних відповідей заради розвитку та результату.

Про це інформує сайт ЧДТУ