,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас У Черкаському державному технологічному університеті вшанували черкащанина – героя Китаю
Понеділок, 19 грудня 2016 16:15

У Черкаському державному технологічному університеті вшанували черкащанина – героя Китаю

Нині у дружній студентській родині ЧДТУ навчається студент з Китаю Гоу Сі Джу, який прибув на Черкащину, щоб написати книгу про героя китайсько-японської війни, військового льотчика, черкащанина Григорія Кулішенка. Саме про подвиг нашого земляка, який став легендою цілої країни,  і говорили учасники круглого столу “Черкащанин Кулі-шен – національний герой Китаю” – викладачі, гості та студенти ЧДТУ.  

Історичні долі України та Китаю пов’язані дивовижним чином. 14 грудня Черкаси відзначили день визволення міста від німецьких окупантів, а 13 грудня на сході Китаю у місті Нанкін японська армія влаштувала різанину цивільного населення, в результаті якої загинуло близько 300 тисяч чоловік, - йдеться на освітньому порталі Педагогічна Преса. 

«Жахи другої світової війни об’єднують нації та народи, – переконана викладач кафедри української мови та загального мовознавства ЧДТУ Олена Деньга. – У той час, коли у Європі тільки розгоралися військові події, Азія вже два роки вела боротьбу зі своїм супротивником. За період військових дій близько 35 мільйонів людей загинули на землях Піднебесної».

За словами Гоу Сі Джу, Григорій Кулішенко став справжнім національним героєм Китаю.

«Ще в дитинстві я з цікавістю слухав історії дідуся про війну та про звитягу оборонців рідного краю. Тоді і почув про радянського льотчика Кулішенка, героїзм якого вразив настільки, що я вирішив помандрувати в Україну, аби познайомитися з ріднею мужнього воїна та особисто відчути дух його батьківщини», – розповів Гоу Сі Джу.

Григорій Кулішенко – один із багатьох національних героїв, які зробили неосяжний внесок у долю і розвиток Китаю. 14 жовтня 1939 році очолювана Григорієм бомбардувальна група завдала потужного удару по аеродрому в окупованому Ухані, це провінція Хубей у Центральному Китаї. Вже повертаючись із бойового завдання у повітряному бою літак Кулішенка пошкодили, а сам він отримав смертельне поранення. Попри все, мужній авіаторвиконав завдання і на підбитому літакові, стікаючи кров’ю, діставсядо міста Ваньсянь на березі річки Янцзи. Переймаючись долею мешканців міста та рятуючи екіпаж і бойову машину, Кулішенко здійснив із підібраними шасі посадку на воду в 100-150 метрів від берега.

До цієї загальної інформації про героїчного «повітряного дракона», Гоу Сі Джу продемонстрував на широкому екрані відеозаписи кількох телепрограм, присвячених Григорію Кулішенку та його родині. Учасники заходу отримали нагоду переглянути також добірку світлин, на яких закарбована особиста історія нашого китайського героя із села Черепин, що на Черкащині.

 

«Люди пам’ятають своїх героїв, адже світова війна – для всіх одна», – підсумувала зустріч Олена Деньга.

http://pedpresa.ua/175415-u-cherkaskomu-derzhavnomu-tehnologichnomu-universyteti-vshanuvaly-cherkashhanyna-geroya-kytayu.html