,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас У Черкасах говорили про співпрацю українських та польських ВУЗів
Понеділок, 05 грудня 2016 10:44

У Черкасах говорили про співпрацю українських та польських ВУЗів

415b9855

Круглий стіл «Україно-польська освіта і наука: сучасний стан та перспективи розвитку» пройшов сьогодні в Черкаському інституті пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля.

З цієї нагоди до навчального закладу завітали гості з Польщі, зокрема, науковці-представники Технологічного університету Ченстохова та Головної школи пожежної служби, що є основним партнером інституту в міжнародних проектах. Запросили й науковців ЧДТУ, які також співпрацюють з іноземними колегами, повідомляє ВиЧерпно

За словами в.о. начальника інституту Олександра Тищенка, такий захід організували для того, аби обговорити питання реформування освіти, зокрема ті, що стосуються навчання в закладах Державної служби з надзвичайних ситуацій. Цього року ЧІПБ  увійшов у Європейську асоціацію навчальних закладів пожежних служб, а це вже неабиякий показник.

- Так, були деякі проблеми з діяльністю нашого закладу, навіть спроби закрити його. Однак ми вдячні обласній та міській владі, які не просто стали на наш захист, а й виступили з вагомими аргументами, — зазначив Олександр Михайлович.

415b9868-1

При цьому очільник ВУЗу зазначив, що інститут пишається своїми випускниками, які проявили мужність у той час, коли над Україною та всією Європою нависла загроза після Чорнобильської катастрофи, а також згадав випускників – загиблих у АТО героїв: Олексія Панченка та Ігоря Бойка.

Присутні на заході представники обласної та міської влади висловили впевненість у необхідності міжнародної співпраці між ВУЗами і подякували західному сусіду за підтримку України в такі нелегкі часи.

Професор інституту, Президент Полонійного центру Тетяна Чубіна зазначила, що Польща є для України своєрідним вікном у Європу і співпраця між навчальними закладами має тривати і надалі, зокрема, в плані навчання практичних підрозділів. У своєму виступі вона окреслила основні напрямки та перспективи розвитку україно-польських освітніх проектів інституту.

Таку співпрацю розпочато ще з 2000 року. Саме тоді була підписана угода між ЧІПБ та Головною школою пожежної служби, що у Варшаві. З того часу черкаські студенти неодноразово брали участь у тактико-спеціальних навчаннях, форумах та конференціях.

Із 2015 року ця співпраця вийшла на новий рівень. Так, у вересні того року Черкаси відвідала делегація Школи, і тоді вперше постало питання, що ЧІПБ – це саме той ВУЗ, який має право говорити про подвійний диплом із польським навчальним закладом.

Прикметно те, що коли мова йде про подвійний диплом, мається на увазі те, що не лише українські, а й польські студенти якийсь час навчатимуться в Україні. Такий диплом може бути трьох типів: перший варіант — спільний, і нашого, і польського ВУЗів, другий – це будуть два дипломи, і третій – курсант отримує диплом одного ВУЗу і додаток іншого.

415b9922

Крім роботи над запровадженням подвійних дипломів, серед напрямків співпраці між навчальними закладами — розробка спільних наукових проектів, міжнародні навчання, співпраця в рамках програми Erasmus+ та проекту Polskа Pomoc, освітнє волонтерство, робота над академічною мобільністю та стажування за кордоном. Останній пункт дуже актуальний для українських викладачів, тому що, як відомо, нині навіть звання доцента без стажування в іноземних закладах у нашій країні отримати неможливо. І результати такого нововведення покищо невтішні. Так, за минулий рік доцентами стали 5 тисяч осіб, тоді як цьогоріч – лише 21 особа.

Крім того, нещодавно був запроваджений новий формат співпраці – працював україно-польський літній табір. Делегація з дев’яти польських курсантів перебувала на Черкащині. За цей час вони ознайомилися з історією та культурою нашого краю. Побували, зокрема, і в Чигирині.

- Нам тоді закидали, мовляв, як ви можете везти поляків до Чигирина? – розповіла Тетяна Дмитрівна. – Але як потім говорили самі ж ці курсанти, «історія – це сторінки, які залишили нам наші пращури, а ми повинні знати історію братнього народу».

За її словами, після цього студенти-поляки написали відгук, у якому наголосили, що до цієї поїздки вважали Україну відсталою державою, а вже після неї зрозуміли, що це – Європа.

Професор висловила надію, що такі літні табори проходитимуть постійно, і в подальшому будуть присвячені якісь конкретній тематиці.

Крім Головної школи, Черкаський інститут співпрацює і з іншими навчальними закладами, зокрема, з  польською академією в Слупську, вищою школою охорони довкілля  у Радомі та Технологічним університетом Ченстохова. Представники останнього під час круглого столу розповіли про наукову діяльність Університету, його структуру, напрями освіти та особливості навчання іноземців.

Зокрема, декан факультету технології виробництва і технології матеріалів пан Кнапіньскі розповів дещо з історії ВУЗу та зазначив, що він є одним із найбільших і кращих у Польщі. Заснували його у 1949 році. За цей час університет випустив досить велику кількість студентів, серед них – 70 професорів.

415b9871-1-1

Серед особливостей закладу – власне видавництво, необмежений доступ до інтернету викладачів та студентів, сучасні аудиторії та обладнання і багато іншого. Станом на сьогодні ВУЗ має 6 факультетів, студенти можуть обирати поміж 100 спеціальностей та 29 напрямків. Серед них є такі як матеріалознавство, металургія, біомедична інженерія, автоматизація та робототехніка, еко-інновації та ін. Навчання проходить польською та англійською мовами.

Крім іншого, навчальний заклад дбає про працевлаштування випускників та студентів, проводить зустрічі з роботодавцями, «фестивалі науки» тощо.

Також під час круглого столу говорили про пошук ресурсів для реалізації освітніх ініціатив та мотивацію випускників Черкаського регіону до навчання в польських вищих навчальних закладах.

Після круглого столу відбувся творчий вечір україно-польської дружби, на який запросили радника Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Польща в Україні Емілію Ясюк.