,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас У ЧДТУ представили виставку «Трагічні скрижалі української науки»
Понеділок, 16 травня 2016 18:42

У ЧДТУ представили виставку «Трагічні скрижалі української науки»

виЧЕрпно

У ЧДТУ представили виставку «Трагічні скрижалі української науки»

20160513_120656

Молюсь, не дай мені розпуки.

Зректися розуму мого:

Нехай не гасне світ науки

В проміннях сяєва Твого.

 Пантелеймон Куліш

Вперше на Черкащині у Черкаському державному технологічному університеті було представлено виставку «Трагічні скрижалі української науки», яка присвячена забутим науковцям.

Провідний науковий співробітник Інституту фізики національної академії України, доктор фізико-математичних наук, професор, дійсний член наукового товариства імені Тараса Шевченка Василь Шендеровський презентував третій том книги «Нехай не гасне світ науки», яке розповідає про славетних українських науковців та культурних діячів.

За ініціативи Василя Андрійовича була створена виставка плакатів, яка є невеликою даниною світлої пам’яті вчених, знищених тодішньою системою. Характеру масового терору репресії набули у 40-их роках ХХ століття, а результатом стало повне знищення інтелігенції нашої держави.

20160513_113045

- У 37-му році було розстріляно весь цвіт української науки та культури. А перед цим було знищено селянство, яке продукує, дає отих молодих людей, з яких згодом виростають молоді вчені, знамениті сподвижники своєї культури, – розповідає Василь Шендеровський. — «Інтелігенція — це сіль народу. Якщо сіль звітріє, то чим солити» — говорив видатний ураїнський фізик, винахідник Іван Пулюй. Коли ми будемо знати людей, які творили цю культуру і науку, будемо гордими за нашу Батьківщину і не відчуватимемо себе меншовартісними. Хтось гордиться Моцартом чи Бетховеном, але у нас були Березовський, Івасюк та інші великі люди.

За 5 років роботи над своєю науково-дослідницькою працею Василю Андрійовичу вдалося підняти із забуття близько 200 великих людей, які прославили українську землю.

20160513_112352