,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас Олег Григор: «Якщо раніше популярним був економічний фах, то зараз студенти хочуть здобувати інженерні спеціальності»
П'ятниця, 23 червня 2023 10:42

Олег Григор: «Якщо раніше популярним був економічний фах, то зараз студенти хочуть здобувати інженерні спеціальності»

Черкаський державний технологічний університет – єдиний технологічний заклад вищої освіти регіону, який десятиліттями упевнено підтверджує імідж стабільного університету, випускаючи висококваліфікованих фахівців з інженерних, технологічних, кібернетичних, будівельних, екологічних, фінансово-економічних та лінгвістичних спеціальностей. У березні цього року заклад відзначив 63-річчя від дня заснування. Сьогодні ЧДТУ – це науково-освітній центр, який якісно працює за сучасними європейськими стандартами, впроваджуючи новітні технології підготовки фахівців, що в умовах сьогодення успішно конкурують як в Україні, так і за її межами. Про це повідомляє «Прочерк».

Спілкуємося з очільником Черкаського державного технологічного університету, доктором політичних наук, професором Олегом Григором. Говоримо про вступну кампанію, про молодь, яка має вчитися і здобувати освіту, про організацію освітнього процесу і про іноземців.

– Які терміни має нинішня вступна кампанія?

– Починається з першого липня. Перший етап – це реєстрація електронних кабінетів вступників з 1 липня, другий етап – прийом заяв та документів з 19 липня. Зарахування вступників за державним замовленням  не пізніше 10 серпня. Зарахування вступників за кошти фізичних та юридичних осіб не пізніше 30 серпня. Це ми говоримо про випускників загальноосвітніх шкіл та коледжів.

– На які спеціальності насамперед орієнтуються люди?

– Виділити окремі спеціальності не можу. Але, звісно, є більш популярні. Це ІТ-технології, кібербезпека, промислове та цивільне будівництво. Якщо взяти все інше, то там студенти розподіляються рівномірно. Цікаво, якщо раніше популярним був економічний фах, то зараз студенти хочуть здобувати інженерні спеціальності. Приємно відмітити, що в регіоні рівень зарплат якраз інженерів піднявся. І тому є потреба в таких фахівцях. Так само цікавляться люди дизайном. А от щодо теплоенергетики, хотілося б, щоб ця спеціальність мала більше бажаючих. Взагалі, пригадую, раніше з десяти випускників було вісім економістів, а зараз десь 6 з 10 – це інженери.

– Студенти проходять практику?

– Так, і це дуже важливо. До нас часто звертаються роботодавці саме за інженерними спеціальностями. І ми поставили собі завдання, щоб студенти отримували практичні навички. Без цього у здобутті освіти ніяк. І ми закуповуємо і поновлюємо різне обладнання для лабораторій. І разом з тим дбаємо про те, щоб студент проходив практику і на виробництві, де призначається куратор. Там студент не лише вчиться, а й отримує фіксовану заробітну плату. З 2017 року Черкаський державний технологічний університет ефективно реалізує Регіональний інформаційно-просвітницько-патріотичний проєкт «Вчись, працюй, живи на Черкащині!». Це сприяє тому, що молодь лишається після навчання на Черкащині.

– Можна назвати ряд підприємств?

– Лісництва активно беруть участь в цьому процесі. Також цікавляться студентами в МХП. Ця компанія бере не лише інженерів, а й економістів. Студенти оформлюють дуальне навчання і йдуть на виробництво. Дуальне навчання – це поєднання навчання в закладах освіти з навчанням на робочих місцях на виробництві. Можемо згадати і «Азот». Це промисловий гігант, і там найперше треба робоча спеціальність, оператори, але, попрацювавши безпосередньо на виробництві, особа стає хорошим інженером, бо інженер – це не лише теоретичні знання, а й практичні.

– Як проводите навчання: очно чи заочно?

– Ми з 1 вересня 2022 року почали освітній процес очно. Бо мали сертифіковане укриття. І повністю в нас було забезпечено безпеку. Звісно, проводили опитування серед батьків. 90% першокурсників навчалися очно. А от старші курси мали показник приблизно такий: очно – 60%, а дистанційно – 40%. А вже в лютому цьогоріч навчальний семестр почали очно усі. Ми постійно займаємося питанням укриттів. І фактично всі можуть бути в безпеці, включно зі співробітниками. Студенти навчаються у нас у дві зміни, тому всі співробітники та студенти на момент оголошення повітряної тривоги забезпечені місцем в укритті. Разом з тим ми допомагаємо і місту, до нас ходять дві школи на період повітряної тривоги.

– Як щодо пільг? Цьогоріч пільговиків буде більше?

– Не можемо зараз казати скільки, бо просто невідомо ще. Але якщо брати минулорічну кампанію, то всі, хто мав право на пільги, навчаються безкоштовно. Ми зверталися в міністерство, указували категорію осіб, які не пройшли на бюджет, але мали право на пільги і нам виділяли кошти. Це мова і про учасників бойових дій, і діти, у яких, не дай, Боже, загинули батьки. Наступного ж дня такі люди переводяться на бюджет. Також є пільги для переміщених осіб.

– Приймали освітні заклади-переселенці?

– Так, торік прийняли три навчальні заклади на свою навчальну базу, і з Слов’янська, Одеси та Краматорська. Ми можемо забезпечити і умови проживання, й навчальний процес. Люди компактно були поселені в наші гуртожитки.

– Студентів-переселенців багато?

– Це не масова категорія. Є люди, які мають статус переміщених осіб, вони з окупованих територій. Це розумні молоді люди. Як правило, вони навчаються на бюджеті, що гарантувала держава. До речі, по відгуках знаю, що часто батьки і діти обирають Черкаси не лише як центр України, а й тому, що тут мирне комфортне місто. Так робили й іноземці. Тут расова і національна терпимість. Переміщені з Краматорська чи Слов’янська викладачі, наприклад, кажуть, що в нас гарне і комфортне місто.

– Раніше у вас вчилося багато іноземців. А зараз?

– Через воєнні дії таких студентів небагато зараз. Трохи більше 50 осіб. Тут навчаються п’ятеро, інші дистанційно. Війна вплинула на це. У нас було півтори сотні таких студентів до повномасштабного вторгнення. А зараз вони за кордоном, частина змінила свої життєві плани. Але 50 осіб продовжують навчання. По-перше, потрібен диплом, по-друге, тут дешевше, по-третє, якість навчання гідна. І потім наш диплом можна легалізувати у країні, де перебувають ті студенти. Наш диплом визнається деякими країнами повністю, а в деяких країнах потрібно пройти підтвердження.

– До слова, Ви самі освіту здобували де саме?

– Тут, у нашому університеті. Вивчав «Технологія машинобудування, металорізальні верстати та інструменти». Я ще в 6 класі мріяв стати інженером. Хоча мав два варіанти: Черкаси чи Умань, тобто інженер чи агроном. Врешті обрав Черкаси, мав задатки інженера, та й зараз, пишучи доповіді, міркую більше як технар, а не гуманітарій. Можливо, інколи й жалкую, що не реалізувався сповна як інженер, бо зараз я більше управлінець. У цілому, якщо взяти керівницький склад нашого закладу, то у нас досить потужні саме випускники ЧДТУ. Виходить, самі для себе готуємо кадри. У нас і перший проректор тут закінчив навчання, і серед деканів, завідувачів кафедр – багато випускників ЧДТУ.

– Інженерні спеціальності потребують досить багато вкладень?

– Так, досить багато потрібно обладнання. Воно є, але постійно оновлюємо. Лабораторії всі працюють. Адже інженерам потрібно міряти твердість металу тощо. Раніше були великі верстати, зараз все інакше, маємо числове програмне управління, де верстати геть іншого покоління і людини практично непотрібно, фахівець лиш дає програму машині.

– Де можуть жити студенти?

– Це важливе питання. У нас є свої гуртожитки, де всім вистачає місця. У нас 100% поселення. Більше того, гуртожитки знаходяться на пішій відстані від університету, тож можна спокійно пішки ходити на навчання. Навчальний заклад забезпечений пунктом харчування. Діють гуртки.

– Чи багато зрілих і дорослих серед вступників?

– Розумієте, не секрет, що дехто зараз йде навчатися, щоб мати статус студента, бо нібито тоді менше питань по військкомату. Окрім того, світ не стоїть на місці, і дійсно є розуміння цінності освіти. Тобто є й такі, що йдуть навчатися, вже маючи бізнес, якусь відповідальну роботу. Але ці люди відчувають, що треба акцентувати увагу на певних вузьких галузях. І люди йдуть вчитися.

– Співпрацюєте з багатьма закладами, установами?

– Звісно. У нас співпраця і з асоціаціями територіальних громад, і з університетами з-за кордону. Студенти, до слова, проходили стажування і за кордоном. До речі, у нас підписаний договір з компанією «Фольксваген». Але там є вимога – німецька мова. Тому не багато студентів можуть цим скористатися. Хіміки у нас їздили на стажування в Норвегію, займалися питанням очистки води. У нас розташоване регіональне відділення Асоціації міст України, співпрацюємо з Федерацією роботодавців Черкащини, з Союзом промисловців та підприємців, співпрацюємо з Центром зайнятості.

Етапи вступної кампанії – розклад – дивіться ТУТ.

Широкий набір спеціальностей – дивіться ТУТ.