,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас У ЧДТУ пройшло засідання Вченої ради за участю Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя
Понеділок, 03 квітня 2023 08:41

У ЧДТУ пройшло засідання Вченої ради за участю Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя

30 березня 2023 року в Черкаському державному технологічному університеті пройшло позачергове засідання Вченої ради ЧДТУ «СИЛЬНА МОВА – УСПІШНА ДЕРЖАВА» за участю Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя та заступника голови Черкаської обласної державної адміністрації з гуманітарних питань Олександра Шамрая. Про це інформує «Прочерк».

Під час засідання, під головуванням в.о.ректора ЧДТУ Олега Григора, завідувачка кафедри української мови та загального мовознавства ЧДТУ Олена Пчелінцева представила результати анонімних онлайн-опитувань студентів та викладачів ЧДТУ про функціонування української мови в Черкаському державному технологічному університеті. Підсумки досліджень базувалися на статистиці відповідей на запитання щодо рідної мови, мови спілкування з колегами, із друзями поза межами університету, у родинному колі, у соціальних мережах, мови інтерфейсу мобільного пристрою та мовної толерантності.

Доцентка кафедри української мови та загального мовознавства Людмила Береза у своїй доповіді приділила увагу особливостям проведення в Черкаському державному технологічному університеті з травня 2022 р. безкоштовних курсів із вивчення української мови для внутрішньо переміщених осіб. Головним завданням таких курсів стало відновлення престижу української мови та збереження мовної культури.

Уповноважена з питань захисту державної мови Черкаського державного технологічного університету Марина Северинчук поінформувала, що з метою забезпечення можливостей для виховання патріотичних, вольових, освічених громадян України, утвердження української мови як символу національної ідентичності та ідеологічної протидії загрозі національній безпеці держави, а також всебічного виконання Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», 13 лютого 2023 р. рішенням Вченої ради ЧДТУ в університеті призначено уповноважену з питань державної мови (на громадських засадах) із числа здобувачів вищої освіти. Марина Северинчук окреслила завдання мовної омбудсменки та розповіла про особливості діяльності уповноваженої з питань захисту державної мови в Черкаському державному технологічному університеті.

Доцентка кафедри української мови та загального мовознавства Людмила Сидоренко у своєму виступі зупинилася на українській мові в навчальному процесі Черкаського державного технологічного університету, зокрема наголосила на низці національно-виховних заходів, ініційованих кафедрою української мови та загального мовознавства та закликала до збільшення академічних годин з української мови, за можливості, в навчальних планах.

Завідувачка кафедри української мови та загального мовознавства Олена Пчелінцева разом зі співавторками – старшими викладачками Тетяною Ісаєнко та Оленою Деньгою презентували унікальний підручник для іноземців «Welcome to Ukraine. Іntensive course of languages» («Ласкаво просимо до України»).

Підсумовуючи виступи науковиць ЧДТУ, Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь зауважив, що наразі рівень мовної компетенції та мовної стійкості є надзвичайно важливим, відтак ми маємо захищати українську мову як на міжнародній арені, так і всередині держави.

– Все, що робить Черкаський державний технологічний університет, вже набуло історичного значення. Нині ми прагнемо, щоб українська мова набула статусу міжнародної, як мова міжнародного спілкування, адже членство ЄС передбачає використання української мови як офіційної мови в усіх країнах-членах Європейського Союзу. Відтак, українська мова, вочевидь, повинна мати ще більшу підтримку, щоб українська мова була сильною на міжнародній арені, як мова країни ЄС, – наголосив Тарас Кремінь та подякував освітянам ЧДТУ за наполегливу плідну роботу.

Принагідно Уповноважений із захисту державної мови нагадав, що 31 березня 2023 року набирає чинності Закон України «Про медіа», який посилить позиції української мови у цій сфері.

Своєю чергою заступник голови Черкаської ОДА з гуманітарних питань Олександр Шамрай зазначив, що пишається Черкащиною, пишається Черкаським державним технологічним університетом, який постійно розвивається, а його викладачі ініціюють нові проєкти на підтримку рідної мови.

– ЧДТУ тримає мовний фронт: на базі закладу діють безкоштовні  курси з вивчення української для  внутрішньо переміщених осіб; підручник для іноземців «Welcome to Ukraine. Іntensive course of languages» – результат багаторічної роботи кафедри української мови та загального мовознавства та інші важливі мовні ініціативи та проєкти. Ми пишаємося успіхами та прагнемо до їх примноження. Навчаємо української мови та розвиваємо українську. Це одні з пріоритетних завдань нашої освіти, – зазначив Олександр Шамрай.