,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас Для всіх охочих: у Черкасах проводять безоплатні курси української мови
Четвер, 06 жовтня 2022 11:23

Для всіх охочих: у Черкасах проводять безоплатні курси української мови

Курси української мови розпочалися в Черкаському державному технологічному університеті. Вивчати державну мову спочатку запрошували переселенців, втім, потім вирішили доєднати до занять усіх охочих, розповіла Суспільному викладачка Людмила Береза. Серед учнів – жителі з різних куточків країни та світу.

Повідомляє видання Дзвін.

Серед учасників — як черкасці, так і жителі інших міст України. Катерина Кубахідзе з Грузії пояснила, чому прийшла на заняття: “Я дуже хочу розмовляти справжньою українською мовою. Це моя мрія!”

За її словами, вчитиме українську мову для себе: “І в Грузії я постраждала від російської агресії. Я переселенка з Грузії. Приїхала сюди до друзів. Та потім не захотіла виїжджати”.

Для початку потрібно вивчити історію мови, аби зрозуміти, чому ж в Україні нею розмовляють не всі, розповіла доцентка кафедри української мови та загального мовознавства Людмила Береза. Викладачка додала, що також вчитимуть фонетику і граматику.

Пан Дмитро прийшов на курси, оскільки хоче позбутися суржику. Сам він приїхав із Харкова.

“Хочу навчитися розмовляти чистою українською мовою”, — зазначив пан Дмитро.

“Влітку в нас стартував пілотний проєкт курсів. Він має попит. Багато було слухачів. Тож ми вирішили розширили тематику, сподіваємося, що це буде більш широко охоплено”, — прокоментувала Людмила Береза.

Вивчити українську і щодня нею послуговуватися – не складно, зауважила пані Людмила. Щороку це доводять студенти-іноземці університету: “Маючи бажання, люди за три місяці вивчають принаймні до такого побутового рівня. Я думаю, що для наших слухачів – це достатньо буде”.

Курси відбуватимуться щовівторка. Для учасників вони безоплатні.