,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас Головним краєзнавцем Черкащини став професор ЧДТУ Валентин Лазуренко
Вівторок, 28 грудня 2021 08:37

Головним краєзнавцем Черкащини став професор ЧДТУ Валентин Лазуренко

22 грудня 2021 року в Черкаській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Тараса Шевченка відбулася VІ звітно-виборна конференція Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України (НСКУ), на якій новим головою обласної організації краєзнавців обрано доктора історичних наук, професора, заслуженого працівника освіти України, проректора з гуманітарно-виховних питань, професора кафедри історії та права Черкаського державного технологічного університету Валентина Лазуренка. Інформує Дзвін, посилаючись на пресслужбу ЧДТУ.

Увесь шлях нового очільника Спілки краєзнавців Черкащини Валентина Лазуренка пов’язаний з освітою і краєзнавством. Трудову діяльність він розпочав у 1998 році шкільним учителем історії і правознавства у своєму рідному селі Суботів на овіяній історичною славою Чигиринщині. З 1998 року незмінно працює в Черкаському державному технологічному університеті, де пройшов шлях від аспіранта, викладача до проректора, захистив кандидатську і докторську дисертації, став професором. З 2003 року він – заступник голови Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, голова Конкурсної комісії з присудження Черкаської обласної краєзнавчої премії імені Михайла Максимовича (з 2014 р.).  Делегат III, IV, V і VI з’їздів Національної спілки краєзнавців України. Член Ревізійної комісії НСКУ. Почесний краєзнавець України.

– Для мене це була особлива подія. У 73-річному віці передав повноваження голови обласної організації своєму незмінному і надійному заступнику Валентину Миколайовичу Лазуренку. З ним, понад 20 років тому, у січні 2001 року ми очолили краєзнавчу організацію Черкащини. З ним доклали чимало зусиль до її розбудови і набуття у всеукраїнському масштабі високого статусу Національної творчої спілки (2008). Був моїм студентом. Зараз – доктор історичних наук, професор, проректор ЧДТУ. Заслужений працівник освіти України. Розумію, що міг би ще певний час бути на чолі обласної організації, бо перебуваючи у краєзнавчому середовищі завжди отримував задоволення і творчу наснагу. Адже наша Спілка об’єднує щирих душею людей – невтомних і безкорисних дослідників рідного краю. Разом з тим, розумію і відчуваю, що час, як і все у нашому бутті, не стоїть на місці. Як би того не хотілося, але йти у ногу з молодшими і завзятішими, стає все важче. Тому, не пориваючи зі своєю улюбленою справою, з вдячністю сприйняв обрання мене першим заступником голови обласної організації. Буду і надалі активно працювати на краєзнавчій ниві на благо Черкащини і України, – так висловився на своїй сторінці у фейсбуці багаторічний керівник краєзнавців Черкащини, професор, заслужений працівник культури України, професор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Василь Мельниченко.

Валентин  Лазуренко – палкий популяризатор історії Чигиринщини. Є автором першого в історії Черкащини історико-краєзнавчого регіонального навчального посібника «Історія Чигиринщини (з найдавніших часів до сьогодення)» (2004 р.). Валентин Лазуренко за «волею долі» та завдячуючи, мабуть, все ж таки суботівському родоводу, у 2019 році активно включився у висвітлення новітнього ходу досліджень крипти (поховання) великого державотворця України Богдана Хмельницького, які з кінця 2018 року і донині проводяться в Іллінській церкві села Суботів Черкаської області. Також з-під авторського пера дослідника, з’явились статті із власним сучасним баченням і трактуванням тих чи інших подій, пов’язаних зі смертю та похованням великого українця. На переконання науковця і краєзнавця, сьогодні «з’явився шанс просунутись вперед із пошуком праху гетьмана України Богдана Хмельницького, і цей шанс необхідно використати з розумом, не завдавши шкоди Іллінській церкві – пам’ятці культурної спадщини національного значення».

Указом Президента України від 15 травня 2020 року за вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняної науки, зміцнення науково-технічного потенціалу України, багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм Валентину Лазуренку присвоєно почесне звання «Заслужений працівник освіти України».