,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас У Черкасах працює єдиний в області Інформаційний центр ЄС
П'ятниця, 13 серпня 2021 11:16

У Черкасах працює єдиний в області Інформаційний центр ЄС

Уже три роки в Черкаському державному технологічному університеті діє єдиний в області Інформаційний центр Європейського Союзу.

Кому він приносить користь, а також які заходи проводить, розповіла координаторка інфоцентру Олена Березіна, пише видання «18000».

 Для кого створений центр?

Інформаційний центр ЄС у ЧДТУ відкрили у 2018 році. Він розташований у другому корпусі університету, у бібліотеці на першому поверсі (бул. Шевченка, 460). Години роботи: 10:00 – 16:00. 

– Інформаційні центри ЄС зазвичай створюють якраз при навчальних закладах. Адже хоч діяльність центру й орієнтована на широкий загал, проте насамперед спрямована на студентську, освітянську спільноту, – говорить Олена Березіна.

В інформаційному центрі можна дізнатися більше інформації про Європейський Союз, цінності ЄС, а також можливості, які відкриті українцям. Зокрема, участь в освітніх програмах, залучення грантів і пошук партнерів на території ЄС.

Для цього в інфоцентрі є відповідна література, а також доступ із комп’ютера до електронних джерел. Щоправда, більшість із них – англійською мовою. Крім того, якщо у відвідувача є конкретний запит на певну тематику, спеціалісти центру надають консультаційну підтримку.

Робота під час карантину

Під час локдауну робота інфоцентру, як і більшість процесів в Україні, перейшла у цифровий формат. Замість офлайн заходів інформаційний центр ЄС активно долучався до онлайн вебінарів Представництва ЄС в Україні, онлайн-святкування Днів Європи 2021.

А вже після послаблення жорсткого карантину інформаційний центр долучився до тижня грошей, який проводила кафедра фінансів ЧДТУ.

Було проведено низку конкурсів, вікторин, пов’язаних із фінансовою тематикою, зокрема, питання стосувалися європейських валют і фінансових інституцій ЄС. Все це відбувалося в ігровій формі, – розповідає професорка ЧДТУ.

День кар’єри ЄС

Одним із найвідоміших заходів, які щороку проводить Представництво ЄС в Україні, є День кар’єри ЄС. Щороку він відбувається у 15 містах України. Причому міста, де буде проведено захід, відбирають на конкурсній основі. 

У Черкасах День кар’єри ЄС проводили у 2019 році. Представництво ЄС допомогло з організацією заходу, а також надало інформаційні матеріали і сувенірну продукцію.

По назві можна подумати що це захід, у межах якого ми пропагуємо можливості працевлаштування за кордоном, але насправді це не так. Ми запрошуємо на цей захід місцевих роботодавців, щоб вони могли розказати про себе, познайомитися зі студентами, а студенти з ними і потенційними вакансіями, – говорить Олена Березіна.

У 2019 році на захід вдалося залучити близько 50 підприємств, установ і організацій Черкащини. Більше 450 осіб відвідали цей захід. На подібних заходах охочі можуть поділитися власним досвідом щодо впровадження стандартів та практик ЄС в Україні, участі у програмах ЄС для розвитку нових бізнесових та освітніх можливостей, обговорити тренди на ринку праці, зокрема щодо знань та навичок, які потрібні молодій людині, щоб зробити успішну кар’єру. 

Де ще працюють інфоцентри в Україні?

Сьогодні в Україні діє 27 інформаційних центрів ЄС. Вони розташовані у вищих навчальних закладах 24 міст України: Дніпро, Кривий Ріг, Київ, Луцьк, Тернопіль, Харків, Херсон, Хмельницький, Чернівці, Суми, Одеса, Сєвєродонецьк, Біла Церква, Вінниця, Острог, Маріуполь, Миколаїв, Івано-Франківськ, Львів, Ужгород, Житомир, Черкаси, Кропивницький та Чернігів, йдеться на сайті Представництва ЄС в Україні.

Перші центри європейської документації були створені ще в 1963 р. Тепер в світі діють більше 600 таких центрів, які відкрито здебільшого при університетах, національних бібліотеках та дослідницьких центрах.

Основна мета діяльності інформаційних центрів Європейського Союзу – поширення інформації про ЄС та його політику, надання допомоги університетам та дослідницьким центрам в навчанні студентів та проведенні дослідницької роботи з питань європейської інтеграції, а також сприяння участі студентів в дебатах з європейських питань.