,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас До Дня «сонячних дітей» студенти ЧДТУ влаштували «шкарпетковий» флешмоб у соцмережах (Фото)
Вівторок, 24 березня 2020 08:52

До Дня «сонячних дітей» студенти ЧДТУ влаштували «шкарпетковий» флешмоб у соцмережах (Фото)

     21 березня увесь світ відзначав день «дітей сонця» – Міжнародний день людини з синдромом Дауна. Про це повідомляє «Дзвін» посилаючися на пресслужбу ЧДТУ.   

В умовах карантину студенти спеціальності «Соціальне забезпечення», за ініціативи завідувачки кафедри соціального забезпечення Черкаського державного технологічного університету Інни Журби, влаштували флешмоб на підтримку «сонячних діток» у соціальних мережах. Цього дня студентська молодь одягла різнокольорові шкарпетки та опублікувала світлини у своїх «stories» у соціальних мережах, таким чином демонструючи підтримку особливим діткам. Вже традиційно по всьому світу проходять акції «Lots of socks», під час яких люди, які виражають толерантність і підтримку людям з синдромом Дауна, 21 березня надягають яскраві, непарні шкарпетки, як символ додаткової хромосоми.

     Вперше цей день був проведений у 2006 році, його ініціаторами стали Європейська асоціація Даун-синдром (EDSA) та Всесвітня асоціація Даун-синдром (ІDSA). У грудні 2011 року Генеральна Асамблея ООН оголосила 21 березня Всесвітнім днем людей з синдромом Дауна. Березень обраний тому, що синдром Дауна являє собою трисомію (березень – третій місяць року) за 21 хромосомою (тому і 21 березня). Синдром Дауна – це генетична аномалія, якій притаманна додаткова хромосома 21. Люди з синдромом Дауна мають 47 хромосом у каріотипі замість звичних 46. Попри те, що діти з синдромом Дауна розвиваються дещо повільніше, ніж звичайні, пізніше починають ходити і розмовляти – вони здатні до навчання, багато з них може освоїти професію, досягти оптимальної якості життя і опікуватися собою без зайвої допомоги. Людина з синдромом Дауна може здобути вищу освіту, влаштуватися на роботу, мати сім’ю.

     Міжнародний день людини з синдромом Дауна ставить перед собою мету привернути увагу суспільства до проблем людей з обмеженими здібностями, адже вони трохи відрізняються від звичайних людей в плані інтелекту, але своєю добротою, щирістю і безпосередністю компенсують все те, в чому вони відрізняються від звичайних людей, а часто і перевершують їх