,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас «У пошуках крипти Богдана Хмельницького»: науковець з ЧДТУ презентував авторську книгу
Понеділок, 09 вересня 2019 10:03

«У пошуках крипти Богдана Хмельницького»: науковець з ЧДТУ презентував авторську книгу

     5 вересня доктор історичних наук, професор і проректор з гуманітарно-виховних питань Валентин Лазуренко презентував свою книгу «У пошуках крипти великого державотворця України Богдана Хмельницького» у Черкаському державному технологічному університеті. Про це інформує «Вичерпно».     

     За словами науковця, головною метою його дослідження є розкриття особливостей ймовірного поховання гетьмана України Богдана Хмельницького в Іллінській церкві, що у Суботові, та подальшій фіксації в історичних джерелах, матеріалах різного роду досліджень про перебування праху великого державотворця у згаданій культовій споруді.

- Це видання спонукатиме ще раз подумати, що за нас постійно писали історію і не дозволяли її досліджувати. Черкащани повинні поставити велику крапку у питанні, де ж похований великий державотворець Богдан Хмельницький. Це відкриє надзвичайний туристичний ресурс до регіону і перетворить Чигиринщину на духовну та культурну мекку в сучасних умовах, — зауважив Валентин Лазуренко.

     Книга науковця ЧДТУ покликана наштовхнути на роздуми, що ж насправді відбувалося в Чигирині та Суботові з тілом померлого великого гетьмана у період з 27 липня до 23 серпня 1657 року, а також зрозуміти: чи був похований Богдан Хмельницький саме в Іллінській церкві в Суботові.

     Науковець ЧДТУ у своїй книзі розглядає також питання наруги над прахом, а саме: чи мав такий факт місце в історії. Базуючись на літописах та надрукованих у різні часи дослідженнях, залишається багато прогалин задля цілісної картини подій, тому Валентин Лазуренко із застереженням ставляться до версії наруги над могилою гетьмана у 1664 році.

     Заступник міського голови Ігор Волошин, який завітав на презентацію книги, підкреслив надзвичайну професійність автора праці:

- Я тривалий час товаришую з Валентином Миколайовичем. Якщо він береться за якусь справу, то вивчає її ґрунтовно і до кінця. У ході роботи він постійно переживав, переймався кожним новим елементом дослідження та долею тих людей, про яких розповідає. Дуже приємно, що нарешті з’явилося таке дослідження. Сподіваюся, що нарешті із найбільших державотворців країни Богдан Хмельницький буде достойно вшанований.

     У свою чергу начальниця відділу інформаційної діяльності департаменту культури та взаємозв’язків з громадськістю Черкаської обласної державної адміністрації Тетяна Федорова відзначила, що черкаський дослідник зміг зібрати величезну доказову базу та прикладів з архівних джерел:

- Як на мене, це дійсно перше ґрунтовне дослідження у такому напрямку. Валентин Миколайович послуговувався дуже великою кількістю архівних джерел і літописів. Як справжній науковець, він не давав позитивну чи негативну оцінку тому явищу, яке зараз досліджують, а суто констатував факти. Дуже хочеться, щоб секрет поховання Богдана Хмельницького все-таки був розкритий.