,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас У Черкасах вперше стартував обласний фестиваль робототехніки (ФОТО)
Четвер, 11 квітня 2019 09:20

У Черкасах вперше стартував обласний фестиваль робототехніки (ФОТО)

      Унікальні розробки використання альтернативних джерел енергії у побутових та комерційних цілях, нестандартні підходи в очищенні води та інших ресурсів довколишнього та побутового середовища, креативні ідеї у впровадженні технічних винаходів у реальному житті. Усе це та багато іншого можна було зустріти на обласному фестивалі робототехніки «Робофест ЧДТУ-2019», який  ініціювало керівництво та педагогічний колектив  Черкаського державного технологічного університету за підтримки міської та обласної влади. Про це повідомляє прес-служба міської ради.
      Сьогодні позмагатись за звання кращого до Черкас з’їхались діти, підлітки та молоді люди з різних куточків Черкащини. Загалом – понад 70 учасників, з 22 закладів освіти, з них 9 – з Черкас. Примітно, що найменшому учаснику  нещодавно виповнилось лиш 7 років, а найстаршому – 28. 
      Але все ж левова частина цікавих винаходів, представлених на фестивалі,  були від підлітків віком 14-15 років.
Головною темою фестивалю  робототехніки був сталий розвиток суспільства. Тому й представлені  роботи мали відповідне спрямовання.
     Всебічно підтримує прагнення талановитих юних черкасців і міська влада Черкас, фінансуючи придбання необхідного обладнання, навчального матеріалу  для освітніх та позашкільних установ міста, наголосив заступник міського голови Ігор Волошин під час відкриття фестивалю.
    Приміром,  цьогоріч за кошти міського бюджету закупили 13 сучасних наборів з робототехніки для вихованців міської Станції юних техніків.  Також  виділи фінансування на придбання шкільних наборів LEGO з програмним забезпеченням для вивчення окремих предметів у 1-10 класах для  черкаських шкіл та ФІМЛІ.
     – Від імені міської влади та особисто міського голови Анатолія Бондаренка вітаю всіх учасників фестивалю з новою сходинкою у їх житті. Адже цей захід є чудовою можливістю  представити свої творчі ідеї, здобути новий досвід та знання, аби рухатись далі у реалізації власних задумів у практичну площину. Це – свято розуму, кмітливості та натхнення. Скажу відверто, коли бачиш, які проекти та ідеї продукують та втілюють діти й молодь, серце радіє за майбутнє України. Оскільки  наша нація і підростаюче покоління  - справді володіє потужним потенціалом та гарною перспективою для розвитку та втілення сучасних технологій у всіх напрямках нашого життя і можуть гідно конкурувати на європейському та світовому рівнях. Ось, приміром, днями  команда черкаських «Кіборгів» із гімназії №9  вибороли перемогу на Всеукраїнському чемпіонаті  робототехніки FLL та посіли друге місце у грі роботів серед 51 команди зі всієї України. Вірю у нашу молодь і бажаю всім учасникам фестивалю успіхів, натхнення  та перемог, - відзначив Ігор Володимирович.
Як розповів ректор ЧДТУ Олег Григор, нинішній рік став дебютним для  фестивалю «Робофест ЧДТУ-2019»,  і дав гарний старт для продовження цієї роботи й надалі. Так, наприкінці травня – на початку червня на базі закладу запланована масштабна олімпіада з робототехніки.
      – За роки діяльності наш університет став справжнім осередком сучасних технологій, фаховості, ґрунтовності  та розвитку.  Тому ми раді вітати всіх  учасників, які з’їхались до нас з області, і бажаємо успіху у втіленні їх ідей. Оскільки кожен з них вже є переможцем сам для себе. Адже, крім здобуття традиційної освіти, ці діти і молодь прагнуть  подальшого розвитку, навчаючись й за іншими перспективними  напрямками, як-то: робототехніка. Із задоволення запрошую таку креативну молодь до нашого університету на навчання,  – зауважив Олег Олександрович.
     До речі, при ЧДТУ вже два роки поспіль діють безкоштовні робототехнічні гуртки для дітей та молоді різного віку, які користуються популярністю серед юних «електронників».
    Також сьогодні присутні мали змогу ознайомитись з новою сучасною лабораторією «NOOSPHERE engineering school», яку відкрили  при ЧДТУ, обладнаній усім необхідним  для практичної роботи над створенням креативних технічних проектів.