,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас Студенти та викладачі ЧДТУ допомагають дітям із вадами зору краще пізнати світ
П'ятниця, 18 січня 2019 09:57

Студенти та викладачі ЧДТУ допомагають дітям із вадами зору краще пізнати світ

Студенти та викладачі кафедри дизайну Черкаського державного технологічного університету вирішили зайнятися корисною і цікавою справою. Вони розпочали втілювати в життя соціальний проект, націлений допомогти дітям з вадами зору краще пізнати світ.

Студенти 4-го курсу спеціалізації «Промисловий дизайн» (Богдан Іваненко, Дарина Жога, Вікторія Гонтар, Василь Нось, Владислав Лупан та Євгеній Захарченко) під керівництвом кандидата мистецтвознавства, доцента, професора кафедри дизайну Інни Яковець, старшого викладача Олександра Луговського та викладача і куратора групи Наталії Литовченко в межах навчальної дисципліни «Проектування та макетування» розробили та створили тактильний посібник – об’ємний макет природного середовища з елементами ландшафту.

- Ми розробили комплексний макет, у якому поєднали багато елементів: будова грунту (зріз земної поверхні), вулкан, гори, схили, дерева, острів. Тунель відтворили, щоб діти розуміли, що можна не просто по дорозі пересуватися, а й під землею. Незрячим дітям дуже складно пояснити, як, наприклад, перейти через воду. Тому ми вирішили допомогти школі: полегшити роботу вчителям і дати можливість дітям цікавіше вивчати навколишній світ, — розповів Олександр Луговський.

Наталія Литовченко розробила методичну основу, сформулювала, власне, саме завдання, а Олександр разом зі студентами сходили в школу, розпитали, що потрібно створити. Потім студенти розробили креслення і приступили до практичної роботи. Над посібником працювали більше півроку.

Повідомляє інтернет-видання ВиЧЕрпно

- Це наш перший тактильний посібник. Ми, фактично, були волонтерами, адже створювали макет за свої кошти, — розповів Олександр Луговський.

Всього студентами було подаровано спеціальній школі близько 10 макетів: будівлі Черкас, природний ландшафт.

Дітям та вчителям спеціальної школи сподобалися тактильні книжки від студентів ЧДТУ, тому вони замовили нові: ванна і туалетна кімнати, зріз грунту із тваринним і рослинним наповненням, природний ландшафт (горб, схил, рівнина, яр), будова річки, фізична карта світу, сонячна система, міст, будинок. Над мініатюрою черкаського мосту вже працює група студентів.

- Це цікаво створювати і, звичайно, приємно усвідомлювати, що наші роботи комусь допоможуть. Студенти постаралися, молодці. Ми хочемо теж зробити не гірший, — розповів студент 4 курсу Олексій Харченко, який працює над макетом мосту.

Для створення тактильних посібників використовують пінопласт, картон, поролон. А от міст буде виконано з металу.

Наразі соціальний проект для дітей з вадами зору не має фінансування. На макет природного середовища з елементами ландшафту студенти витратили близько тисячі гривень. Активісти пояснили, що шукають вони не так фінансування, як порозуміння. Раді будуть будь-якій допомозі.