,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас Представниця ЧДТУ долучилася до парламентських слухань щодо запобігання антропогенним змінам клімату
Середа, 22 серпня 2018 12:40

Представниця ЧДТУ долучилася до парламентських слухань щодо запобігання антропогенним змінам клімату

На початку липня у Верховній Раді відбулися парламентські слухання на тему: «Реалізація в Україні міжнародних документів щодо запобігання антропогенним змінам клімату», у яких взяла участь старша викладачка кафедри хімічних технологій та водоочищення ЧДТУ, голова Черкаської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги Наталія Фоміна. Про це повідомляє Нова Доба, посилаючись на прес-службу навчального закладу. 
Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, відкриваючи слухання, відзначила важливість обговорення цієї теми та висловила сподівання, що обговорення такої важливої проблематики в колі експертів дозволить зробити крок у просуванні українського законодавства в сфері екології до європейських норм і стандартів.
Із доповіддю виступив Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, а зі співдоповіддю – перший заступник Голови Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Анатолій Дирів.
У своєму виступі Міністр Остап Семерак, зокрема, зазначив, що глобальна зміна клімату – одна з найгостріших екологічних проблем, які стоять перед людством. Відтак виникає нагальна потреба в розробленні та реалізації плану заходів з адаптації до змін клімату.
На думку учасників слухань, питання зміни клімату – це не лише питання екології, але також це є питання енергетики, енергоефективності, інфраструктури та транспорту, промисловості, сільського господарства. Воно матиме суттєвий вплив на те, як буде розвиватися країна у наступні десятиліття.
В обговоренні взяли участь 27 учасників парламентських слухань, зокрема, заступник Міністра екології та природних ресурсів Кузьо М.С., заступник Міністра інфраструктури Довгань В.М., директор Представництва ПРООН в Україні Янтомас Хімстра, ректор Національного лісотехнічного університету Туниця Ю.Ю., голова Всеукраїнської екологічної ліги Тимочко Т.В., голова Національного екологічного центру України Гаврилюк Р.Б., народні депутати, представники громадських організацій, профільних наукових установ, науковці, експерти.
У виступах прозвучали пропозиції щодо розроблення та подальшої реалізації комплексу заходів зі зменшення споживання енергії та забруднення довкілля в частині запобігання антропогенним змінам клімату, розроблення Стратегії адаптації до зміни клімату України, забезпечення на постійній основі участі делегації України у міжнародному переговорному процесі з питань боротьби зі зміною клімату.
Учасники слухань також запропонували розробити та прийняти законодавчі акти, зокрема, про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів, інші закони у сфері запобігання та боротьби зі зміною клімату, програми та комплекси заходів тощо.