,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Про університет ЗМІ про нас Коли ЧДТУ в пріоритеті: чому вступники обирають технологічний університет в Черкасах
Четвер, 19 липня 2018 09:10

Коли ЧДТУ в пріоритеті: чому вступники обирають технологічний університет в Черкасах

Вже тиждень у Черкаському державному технологічному університеті триває вступна кампанія. Цьогоріч прийом заяв на перший курс відбувається виключно у електронній формі, але абітурієнти приходять консультуватися та проходять реєстрацію прямо в стінах університету. Ми вирішили поцікавитися, чому молодь обирає саме ЧДТУ з-поміж десятків престижних університетів країни.

Інформує інтернет-видання Вичерпно

У майбутньої студентки ЧДТУ Аліни Пономаренко цей університет в пріоритеті з кількох причин.

- Це університет, який найближче знаходиться до мого дому. Я живу в селі Костянтинівка Смілянського району, а Черкаси близько. Я вважаю, що у мене хоч і середні бали із ЗНО, але я зможу вступити на бюджет в ЧДТУ. Я поставила ЧДТУ в пріоритеті, адже хочу вчитися на маркетолога. Ця професія  мені дуже подобається, і, врешті-решт, після закінчення навчання мені знайдуть роботу, — розповіла Аліна Пономаренко.

 

Ярослав Микитенко розповів, що цей виш обрав невипадково, адже знає, що тут навчають кращих лінгвістів. А Олеся Калініченко хоче стати дизайнером, університет їй порадили друзі, які теж тут навчаються.

 

Студенти за скороченою формою навчання приносять документи для вступу у ВНЗ. Владислав Нестеренко навчався у політехнічному технікумі та отримав спеціальність «Обслуговування та ремонт обладнання нафто-газо-хімічної промисловості». Тепер навчатиметься у ЧДТУ на 3 курсі та здобуватиме спеціальність «Хімічнотехнологічна інженерія».

 

Вирішила продовжити навчання у ЧДТУ Єлизавета Гнатюк, тільки на факультеті харчових технологій. У цьому році вона закінчила Золотоніський коледж ветеринарної медицини.

 

- Я розумію, що це дуже перспективна спеціальність і саме ЧДТУ зможе надати мені потрібну інформацію і подальший розвиток для того, щоб стати фахівцем не тільки по переробці продуктів тваринництва, а й по харчовій технології, — сказала Єлизавета Гнатюк. — Сподіваюсь, що стану технологом саме у харчовій галузі.

Відповідальний секретар приймальної комісії ЧДТУ Віктор Демиденко розповів, що за тиждень вступної кампанії абітурієнти подали майже 1500 електронних заяв на 1-ий курс, 700 заяв за скороченою формою та 1500 в магістратуру. Та в університеті очікують 3500 заяв до кінця вступної кампанії. Нагадаємо, у цьому році ЧДТУ випустив майже1200 фахівців.

Прийом вступників відбувається за 53-ма освітніми програмами 37 спеціальностей.

 

Загалом вступники зможуть подати максимум сім заяв до чотирьох вишів. До того ж, Міністерство освіти і науки України на сьогодні довело до відома обсяги державного замовлення на бакалаврат за скороченою формою навчання для випускників технікумів і коледжів. Відтак, Черкаський державний технологічний університет цього року може запропонувати 193 бюджетні місця для таких випускників.

 

Серед вступників на бакалаврат найбільший попит мають спеціальності лінгвістика, економіка, менеджмент, соціальне забезпечення – 3 і більше осіб на місце. Величезний конкурс на дизайн – на 3 бюджетних місця подали 63 заяви і традиційно високий попит на ІТ-технології. На технічні спеціальності ситуація дещо скромніша. Туди потрібно здати ЗНО з хімії, фізики, а ці предмети не користуються попитом.

На магістратурі бюджетних місць у цьому році 369 на денну форму навчання і 57 на заочну. Заяв уже втричі більше, ніж місць. Для скороченої форми навчання 193 бюджетних місця, трохи менше, ніж у минулому році (тоді було 220).

 

У цьому році в університеті відкрилась нова спеціальність – право, на яку подали заяви вже 17 вступників. Із минулорічних 5 відкритих спеціальностей найбільше користується попитом соціальне забезпечення.

- У цьому році ми відкрили нову спеціальність — право. Як завжди, стартувати досить тяжко, адже потрібно мати історію навчання даної спеціальності. Але я вважаю, що ми заявимо себе досить пристойно, адже у нас є для цього всі можливості. Побачимо по набору цього року як це буде. Ми маємо невелику ліцензію на нову спеціальність – 20 місць, тому я вважаю, що ми повністю її заповнимо, — сказав ректор ЧДТУ Олег Григор.