,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Факультет електронних технологій і робототехніки Новини Призове місце команди ФЕТР у змаганнях Ukrainian DX Contest
П'ятниця, 09 лютого 2018 02:51

Призове місце команди ФЕТР у змаганнях Ukrainian DX Contest

Успіхи колективної аматорської радіостанції ЧДТУ.

UT3C – 3 місце в URDXC !

 

         В Черкаському державному технологічному університеті вже багато років успішно функціонує колективна аматорська радіостанція, яка неодноразово виборювала перші місця на багатьох міжнародних змаганнях по радіозв’язку на коротких хвилях. Студенти та співробітники кафедри радіотехніки, телекомунікаційних та робототехнічних систем мають можливість вдосконалювати не тільки свої професійні навички, але і вміння спілкуватися на іноземних мовах з кореспондентами зі всіх куточків земної кулі. Для довідки: аматорський радіозв'язок – це служба зв'язку, яка використовується з метою самовдосконалення, зв'язку між людьми (кореспондентами) і технічних досліджень, здійснюваних радіоаматорами, тобто особами, які мають на це належний дозвіл.

         Суддівською колегією підведено підсумки  головного національного контесту України – Ukrainian  DXContest(http://urdxc.org),  який проходив 4-5 листопада 2017 року . Прийнявши участь в ньому, аматорська колективна радіостанція ЧДТУ  зайняла 3 місце серед українських учасників в діапазоні 21 МГц.

         Дані змагання з радіозв’язку на коротких хвилях щорічно проводяться в перший повний вихідний листопада. Діапазони роботи  від 1,8 до 28 МГц, види випромінювання CW(телеграф) та SSB(односмугова модуляція). Основна ціль змагань полягає в проведенні якомога більшої кількості радіозв’язків з різними країнами світу, підвищенні рівня майстерності учасників та популяризації радіоаматорського руху в державі. Організатором  традиційно являється український контест клуб UCC. Всього за участь в  даних змаганнях отримано 1441 звітів від радіоаматорів з 80 країн світу, представлено всі 6 континентів! В звітах зафіксовано 379 українських станцій, всі інші 1062 станції – іноземні учасники. Контест супроводжувався аномальним розповсюдженням радіохвиль на високочастотних діапазонах, причиною якого була магнітна буря.  І хоча проходження було не самим кращим, ефір був чистий, що дозволило провести змагання на належному рівні. Всього колективною радіостанцією проведено 262 QSO.

         З цікавих зв’язків, які запам’яталися – PJ4/NA2AA(Bonaire- острів в Карибському морі, 90км від побережжя Венесуели), YE1R(Індонезія), JH1CML(Японія), VR2CC(Гонконг), A61FK(ОАЕ), VU2YVK(Індія), E21YDP(Таїланд). Також було багато радіозв’язків з короткохвильовиками Англії, США, Німеччини, Італії, Бельгії, Фінляндії, Чехії і ін.  Більш детальніше з інформацією можна ознайомитися на офіційному сайті URDXC  http://www.urdxc.org/

На фотографіях представлений призер змагань - співробітник кафедри радіотехніки, телекомунікаційних та робототехнічних систем Олександр Дроботулін (UT2CW ex UR3VHR) та отриманий ним диплом, а також деякі QSL картки, якими відбувається обмін між кореспондентами.