,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Факультет електронних технологій і робототехніки Новини На нашому факультеті відбулася VI Міжнародна науково-практична конференція «ОСНП-2017»
П'ятниця, 26 травня 2017 00:00

На нашому факультеті відбулася VI Міжнародна науково-практична конференція «ОСНП-2017»

Міжнародна науково-практична 

конференція «ОСНП-2017»,

присвячена пам’яті

професора Кунченка Ю.П.

24-26 травня в Черкаському державному технологічному університеті (ЧДТУ) на кафедрі радіотехніки та інформаційно-телекомунікаційних систем відбулася VI Міжнародна науково-практична конференція «Обробка сигналів і негаусівських процесів – 2017» (ОСНП-2017), присвячена пам’яті видатного вченого, доктора фізико-математичних наук, професора Юрія Петровича Кунченка, засновника Черкаської наукової школи по обробці сигналів, яка за довгі роки свого існування стала розпізнавальним знаком наукової діяльності вишу.    

Перша конференція була проведена у 2005 році за ініціативою професора Ю.П. Кунченка і з тих пір стала доброю традицією для багатьох вчених. Мета конференції - зібрати разом науковців, інженерів, аспірантів, студентів для вивчення сучасного досвіду з розробки, впровадження та поширення актуальних фундаментальних і прикладних досліджень, пов’язаних з опрацюванням, збереженням та захистом інформації, статистичною обробкою даних, розробкою нових математичних моделей та методів обробки сигналів, в тому числі негаусових процесів. Цьогорічна конференція об’єднала науковців з багатьох навчальних та науково-дослідних закладів, вчених з ближнього та дальнього зарубіжжя, які представили свої сучасні наукові дослідження за такими актуальними напрямками, як математичні моделі сигналів і систем, методи та алгоритми обробки сигналів та статистичних даних, апаратні та програмні засоби опрацювання сигналів, комп’ютерне моделювання та ін.

Учасники та гості конференції мали унікальну можливість познайомитися не тільки з цікавими науковими доповідями на пленарному і секційних засіданнях, які продемонстрували стан наукових проблем та шляхи їх розв’язку, але і познайомилися з геополітичним становищем нашої держави, яке безпосередньо залежить від стану науки та її розвитку.

Відкрив конференцію її ведучий, співголова програмного комітету, завідувач кафедри радіотехніки та інформаційно-телекомунікаційних систем, д.т.н., професор В.В. Палагін, який зазначив важливість та проблематику конференції. З вітальними словами виступили ректор університету, кандидат наук з державного управління О.О. Григор, випускник кафедри радіотехніки, заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації, к.т.н. В.В. Коваль, співголова програмного комітету, президент наукового фонду академіка Ю.П. Кунченка, завідувач кафедри інформатики, інформаційної безпеки та документознавства ЧДТУ, д.т.н., професор В.І. Кунченко-Харченко.

Надзвичайно цікавим був виступ колишньогоГоловиСлужби зовнішньої розвідки України, генералаармії України М.Г. Маломужа, який зазначив важливість наукових напрацювань та розробок в області обробки сигналів наукової школи Ю.П. Кунченка, які є  надзвичайно вагомими для держави, науки і освіти.

 Окрім того, на пленарному засіданні були представлені наукові доповіді запрошених гостей з різних закладів України. Зокрема, завідувачем кафедри захисту інформації Вінницького національного технічного університету, д.т.н., професором В.А. Лужецьким була представлена доповідь на тему «Системи передавання та оброблення інформації: Фібоначевий підхід». Оригінальні ідеї та методи були викладені в доповіді член-кореспондента АПН України, заслуженого діяча науки і техніки України, головного наукового співробітника та радника директора Інституту проблем моделювання в енергетиці ім. Г.Є. Пухова, почесного професора ЧДТУ, д.т.н., професора А.Ф. Верланя на тему «Метод математической редукции для достижения сверхразрешимости систем измерения и наблюдения». Були представлені оригінальні матеріали по захисту інформації к.т.н., доцентом кафедри захисту інформації Д.О. Прогоновим з НТУУ «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» на тему "Структурный стегоанализ цифровых изображений". З цікавою доповіддю виступив завідувач кафедри електротехнічних систем ЧДТУ, к.т.н., професор О.О. Ситник на тему «Математичне моделювання вимірювальних перетворювачів з використанням інтегральних рівнянь»

На конференції були представлені партнери від виробництва, зокрема ДП НВК «Фотоприлад», «Навіс-Україна», «Інтертелеком», «Jabil», “Теко Трейд” та ін., які працюють в області розробки систем зв’язку, систем супутникового моніторингу та проведення досліджень в області навігаційних технологій, займаються виробництвом сучасної електроніки, що в цілому безперечно зміцнює обороноздатність держави.

Окрім наукової роботи, кафедра радіотехніки та інформаційно-телекомунікаційних систем активно впроваджує сучасні технології для надання якісної освіти студентам зі спеціальності «Телекомунікації та радіотехніка». Так успішно проводиться реалізація проекту «Лабораторія сучасних цифрових рішень» на базі лабораторії цифрової обробки сигналів ім. професора Ю. П. Кунченка, що дозволяє створити актуальні технічні системи на основі інтелектуальних цифрових платформ та складних мікропроцесорних систем і передбачає розробку різноманітних сучасних рішень по автоматизації виробництва, розробки дронів, спеціалізованих інтелектуальних інтерфейсів передачі інформації в системах зв’язку, моніторингу, навігації, робототехніки тощо.

Проведена конференція є ще одним підтвердження актуальності та перспективності наукових розробок наукової школи по статистичній обробці сигналів в Черкаському державному технологічному університеті, яка об’єднує науковців з багатьох університетів як України, так і світу.