,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Факультет електронних технологій і робототехніки Новини UR4CYT - аматорська колективна радіостанція ЧДТУ
П'ятниця, 14 квітня 2017 23:14

UR4CYT - аматорська колективна радіостанція ЧДТУ

Радіостанція ЧДТУ 

 

Команда колективної аматорської радіостанції ЧДТУ (Шапошник М.О; Плечко Ю.Г; Дроботулін О.Г.) зайняла 1 місце в міжнародних змаганнях по радіозв’язку на коротких хвилях HA DX CONTEST. Міжнародні змагання Hungarian DX contest проводяться щорічно організацією Hungarian Radioamateur Society, Угорщина. Отриманий результат дозволив піднятися команді ЧДТУ UR4CYT в загальному рейтингу UCC (Український Контест Клуб) колективних аматорських радіостанцій України з 53 на 18 місце за результатами 2016 р.

 

За короткий час існування команда активно приймала участь в українських та міжнародних змаганнях з радіозв’язку на коротких хвилях. Про це свідчать отримані дипломи та QSL-картки. Улюбленими змаганнями, в яких команда UR4CYT приймає участь, є Ukrainian DX contest, CQ-WW-DX, WPX та багато інших. І вже в 2017 році в змаганнях CQ-WPX-RTTY, що входить до переліку найпрестижніших міжнародних змагань, команда колективної аматорської радіостанції ЧДТУ посіла 6-е місце в світі та перше серед колективів з України.

 

Для довідки. Аматорський радіозв'язок – це служба зв'язку, яка використовується з метою самовдосконалення, зв'язку між людьми (кореспондентами) і технічних досліджень, здійснюваних радіоаматорами, тобто особами, які мають на це належний дозвіл – ліцензію і займаються радіотехнікою виключно з особистого інтересу і без отримання матеріальної вигоди (з Регламенту радіозв'язку).

 

На факультеті електронних технологій при кафедрі радіотехніки та інформаційно-телекомунікаційних систем ЧДТУ активно працює, заснована в 1988 році, колективна аматорська радіостанція з позивним сигналом UR4CYT. Спочатку радіостанції було надане приміщення в гуртожитку №1 по вул. Кобзарській, а вже через рік перебралися на нове місце по вул. Чехова, 42, де знаходиться по цей час.

 

Метою заснування колективної радіостанції було надання можливості студентам на практиці застосовувати набуті в університеті знання, займатись розробкою та виготовленням різних радіотехнічних пристроїв, досліджувати закони розповсюдження електромагнітних випромінювань, займатись спортивною та просвітницькою діяльністю тощо.

 

Першим керівником радіостанції був призначений Володимир Карпов (UR7CW) – активний радіоаматор, спортсмен та відомий конструктор радіоапаратури. Відразу після оформлення дозволу на експлуатацію розпочалася активна діяльність з оснащення радіостанції. Адміністрація університету всіляко допомагала в організації роботи. Були виділені не лише приміщення, але й необхідні вимірювальні прилади. Крім цього, для експериментальних робіт, були надані блоки та вузли від різних радіотехнічних пристроїв та багато іншого.

 

Велика матеріально-технічна допомога в оснащенні радіостанції надійшла з боку потужного колективу радіостанції UR4CWW (проектний інститут УкрНДПІлегпром). Були надані поворотні пристрої , труби, кабелі для антен та багато іншого.

На той час вітчизняна промисловість не виробляла апаратури для використання радіоаматорами, тому всю приймально-передавальну апаратуру, підсилювачі, антено-фідерні системи з поворотними пристроями, схеми автоматизації обладнання та допоміжні пристрої доводилось виготовляти власноруч.

 

Звичайно, за короткий час такий обсяг робіт спроможний був виконати лише великий колектив, що має необхідні знання та можливість реалізувати їх на практиці. Тому до роботи на станції були залучені досвідчені черкаські радіоаматори А. Дзюбук, Д. Власенко, П. Омельчук, В. Мостовенко, В. Якубовський та інші. Багато студентів ЧДТУ теж приймали активну участь в роботі колективу, а такі студенти, як Сергій Поліщук, Леонід Коваль працювали на радіостанції не тільки під час навчання, але й після одержання диплома.

 

Колектив займався не лише конструюванням радіоапаратури, але й приймав активну участь в змаганнях по радіоспорту різного рівня, в яких виконували спортивні нормативи. Для досягнення успіхів відбулось злиття колективів UR4CYT та UR4CWW, що дало можливість багатьом спортсменам виконати нормативи та одержати звання «Майстер спорту».

 

Звичайно, такі досягнення можливі були лише завдяки систематичним тренуванням та активній участі в змаганнях різного рівня від Чемпіонату України, до Чемпіонатів світу, включаючи велику кількість національних відкритих змагань різних країн. В середньому за один рік колектив приймав участь не менше ніж в 30-и змаганнях, виборюючи медалі, дипломи, вимпели.

 

В 1996 році керівником колективної радіостанції був призначений завідувач лабораторіями кафедри радіотехніки Анатолій Антонець (UX5PC), який впродовж багатьох років був головою Федерації радіоспорту Черкаської області, суддею республіканської категорії з радіоспорту. За час своєї діяльності Анатолій Автономович зробив значний внесок в розвиток радіоаматорського руху, був організатором різноманітних радіоекспедицій. Успіхи колективу під керівництвом А.А. Антонця в спортивній діяльності не залишилися непоміченими. В якості заохочення за кошти університету був придбаний імпортний трансивер ICOM-7400, що дозволило організувати роботу станції на сучасному рівні. Саме за його ініціативи та за підтримки професорів Ю.П. Кунченка (завідувач кафедри радіотехніки, 1990-2006 рр.) та Ю.Г. Леги (ректор ЧДТУ 1998-2014) було створено музей історії радіотехніки, який згодом назвали «Музей ім. професора Ю.П. Кунченка».

 

Впродовж багатьох років Черкаський державний технологічний університет брав участь в днях активності радіоаматорів Черкащини, присвячених 200-річчю від народження Тараса Шевченка. В ті дні колектив працював в режимі радіоекспедиції з с. Моринці та з м. Черкаси меморіальним позивним EM200TARAS. За час роботи цим позивним було проведено понад 5000 зв’язків з радіоаматорами багатьох країн всіх континентів земної кулі.

В 2015 році радіостанція UR4CYT стала членом Громадської Спілки «Черкаський обласний радіоклуб», Всеукраїнської радіоаматорської ліги, Европейського клубу EUPSK.

В 2016 році керівником колективної радіостанції був призначений співробітник кафедри радіотехніки та інформаційно-телекомунікаційних систем Олександр Дроботулін (UT2CW ex UR3VHR), який на той час закінчував навчання в ЧДТУ. Новий керівник розпочав свою роботу з перегляду стратегії і тактики роботи радіостанції, запросив до складу команди UR4CYT таких активних контестменів України як Шапошника М.О. (UR3CMA), Плечка Ю.Г. (UT7XX), Шмалюха В.В (UT6CW), які стали молодою командою нової генерації.

 

Кожного року організовується виїзд команди на найвищі над рівнем моря місцевості нашої області для участі в традиційних змаганнях з радіозв’язку на ультракоротких хвилях «Польовий день УКХ» , «Чемпіонат України УКХ».

 

З метою покращення результатів участі в змаганнях та підвищення рейтингу радіостанції UR4CYT в аматорській спільноті, постійно вдосконалюється апаратура, виготовляються нові, більш ефективні типи радіоантен. Так в березні 2017 року було виготовлено та введено в експлуатацію нову поворотну антену 4-х елементний хвильовий канал діапазону 21 МГц, що без сумніву є значним надбанням.

 

Але все це вже стає історією… У колективу великі, амбітні плани по підвищенню майстерності, одержанні знань та застосуванні їх в практичній діяльності, спортивній роботі. Потрібно докласти багато сил для організації робочих місць операторів, обладнати куточок для конструювання радіоапаратури, інформаційних стендів, тощо… Життя не стоїть на місці.

 

Запрошуємо всіх бажаючих та студентів університету до творчої праці, до захоплюючих мандрівок безмежними просторами, де можна не тільки повністю реалізувати свої здібності, але й знайти своє місце в подальшому житті.

 

73! До зустрічі, колеги!