,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Факультет електронних технологій і робототехніки Новини Студенти та викладачі факультету «полювали на лисиць»
Четвер, 17 травня 2018 18:32

Студенти та викладачі факультету «полювали на лисиць»

Студенти та викладачі факультету «полювали на лисиць»

 

З нагоди святкування Дня радіо, який відзначається 7 травня, на кафедрі радіотехніки, телекомунікаційних і робототехнічних систем Черкаського державного технологічного університету відбулося спортивне радіоорієнтування («полювання на лисиць») та тренувальні забіги на відкритій місцевості серед студентів спеціальності 172 «Телекомунікації та радіотехніка». До цих заходів із задоволенням приєдналися викладачі кафедри.

Мета заходів полягає в пошуку захованих радіопередавачів ("лис", як правило п’ять) за найкоротший час, які працюють у визначеному радіоаматорському діапазоні частот (3,5-3,6 МГц, 144-146 МГц,). Для цього використовується спеціальний переносний радіоприймач (пеленгатор), компас і карта для прокладання маршрутів по складній місцевості. Участь у змаганнях потребує фізичної, технічної і тактичної підготовки.

Спортивна радіопеленгація зародилася в Данії і Англії відразу після Другої світової війни. За кордоном для цього виду спорту прийнята абревіатура ARDF (від англ. Amateur Radio Direction Finding - аматорська радіопеленгація). З тих пір ці змагання активно проводилися по всьому світі, в тому числі і в Україні.

Здобуті навички допоможуть студентам практично познайомитися з особливостями проходження радіохвиль на відкритій місцевості, формуванням діаграми спрямованості радіоприймачами і отримати перші навички у визначенні джерел електромагнітного випромінювання. Знання, які отримали студенти є невід’ємною частиною підготовки фахівців по проектуванню базових платформ стільникового зв’язку і цифрового ефірного та супутникового телебачення.

Побажаємо успіхів нашим студентам.