,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Інформаційний центр ЄС Події Інформаційний центр ЄС при ЧДТУ пропонує ознайомитися з Основними висновками щодо звіту про Україну 2023 року
Четвер, 08 лютого 2024 11:23

Інформаційний центр ЄС при ЧДТУ пропонує ознайомитися з Основними висновками щодо звіту про Україну 2023 року

Європейська Комісія нещодавно оприлюднила повідомлення про пакет розширення-2023, зокрема – пропозицію щодо початку переговорів про вступ з Україною. Інформаційний центр ЄС в Черкаській області, що діє на базі Черкаського державного технологічного університету пропонує ознайомитися з відповідними матеріалами.

Незважаючи на повномасштабне вторгнення Росії в лютому 2022 року і її варварську агресивну війну, Україна продовжує просуватись вперед у реформах у сфері демократії й верховенства права. Надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС у червні 2022 року прискорило зусилля з реформування.

Протягом звітного періоду вибори не проводилися. В цілому, правова база лишається сприятливою для організації демократичних виборів. Реформування виборчої нормативно-правової бази має бути продовжене з метою втілення провідних рекомендацій Бюро з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ (БДІПЛ).

На роботі парламенту (Верховна Рада) досі позначаються надзвичайні обставини, пов’язані з російською військовою агресією. Однак законодавчі завдання виконуються систематично, закладаючи підґрунтя для безперервного демократичного процесу ухвалення рішень. Ключові рішення, особливо з питань оборони / безпеки, були ухвалені переважною міжпартійною більшістю. Значна увага була надана законодавству, пов’язаному з євроінтеграцією. Верховна Рада виконувала важливі символічні функції, хоча виникали побоювання щодо обмеженої прозорості з міркувань безпеки та послаблення нагляду за виконавчою владою.

Україна має певний рівень підготовки у сфері реформи державного управління, але протягом звітного періоду прогрес був обмеженим. Незважаючи на те, що під час повномасштабного вторгнення українська державна адміністрація довела свою стійкість, реформи сповільнилися або припинилися в низці сфер, зокрема щодо найму та відбору на основі заслуг, класифікації посад та реформи заробітної плати, а також впровадження інформаційної системи управління кадрами. Цифровізація надання послуг досягла високого рівня.

Щодо багаторівневого управління, досягнення у реформі децентралізації продовжувалися, а територіальні громади є опорою української стійкості. В цілому, після успішного завершення територіальної частини децентралізації, інші елементи реформи ще мають бути доповнені. Місцеве самоврядування на звільнених територіях та поблизу лінії фронту має бути поступово відновлено там, де це дозволяє безпекова ситуація. Новостворене Міністерство відновлення має синхронізувати інфраструктуру та спектр регіонального розвитку, щоб стимулювати відновлення та відбудову на місцях на основі систематичного залучення місцевих органів влади та громадських організацій. Місцева податкова база повинна бути посилена.

За лінком нижче ви знайдете повну українську версію Основних висновків щодо звіту про Україну 2023 року, власне сам звіт, повідомлення про політику розширення, а також інформаційні бюлетені: 

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/uk/qanda_23_5631

https://finance.chdtu.edu.ua/2023/11/20/informaczijnyj-czentr-yes-pry-chdtu-proponuye-oznajomytysya-z-osnovnymy-vysnovkamy-shhodo-zvitu-pro-ukrayinu-2023-roku/