,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Відділ студентського розвитку і культурних програм Новини Студентська театральна студія ЧДТУ відвідала благодійне сценічне читання в Черкаському академічному театрі ляльок
Понеділок, 23 жовтня 2023 15:42

Студентська театральна студія ЧДТУ відвідала благодійне сценічне читання в Черкаському академічному театрі ляльок

Студентська театральна студія ЧДТУ відвідала благодійне сценічне читання в Черкаському академічному театрі ляльок

Якою була остання ніч Жанни д’Арк? Що відчувала, про що думала одна з найвеличніших жінок світу в очікуванні зустрічі зі своїм катом? Відповіді на ці та низку інших питань шукали учасники театральної студії “Містерія” Відділу студентського розвитку та культурних програм, навідавшись до Черкаського академічного театру ляльок. Там у п’ятницю, 20 жовтня, відбулося сценічне читання п’єси болгарського драматурга Стефана Цанєва “Друга смерть Жанни д’Арк”. 

Окрім знайомства з новою для себе формою сценічної роботи – читання п’єси на глядача, “містерійці” мали нагоду надихнутися атмосферою Черкаського театру ляльок, особисто поспілкуватися з акторами –  Миколою Королем, Оленою Новаченко та Марією Ребяковою – та поставити їм усій запитання, які виникли під час перегляду. 

Поза тим, “Другу смерть Жанни д’Арк” читали на сцені лялькового і з благодійною метою: в межах заходу збирали кошти на розвиток черкаської FPV-спільноти та школи пілотування “Черкаський рій”.  

Довідка: Сценічне читання – своєрідний краш-тест драматичного твору, його випробування сценою, акторами, режисером і глядачем. Як повноцінний жанр виник ще у ХХ столітті, у розквіт руху «молодих  розгніваних людей» і називається «new writing» або «new drama». В Україні читка набирає все більшої популярності в альтернативних театральних структурах та стала особливо популярною в період повномасштабної війни, адже не потребує значних матеріальних затрат.