,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Відділ студентського розвитку і культурних програм Новини Професор ЧДТУ Валентин Лазуренко в межах Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал» презентував авторські книги
Вівторок, 07 вересня 2021 13:39

Професор ЧДТУ Валентин Лазуренко в межах Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал» презентував авторські книги

Професор ЧДТУ Валентин Лазуренко в межах Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал» презентував авторські книги

23 червня 2021 р., доктор історичних наук, професор, заслужений працівник освіти України, почесний краєзнавець України, проректор з гуманітарно-виховних питань Черкаського державного технологічного університету Валентин Лазуренко в межах проєкту «Книжковий Арсенал у твоїй бібліотеці» від Х Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал» презентував авторські книги «У пошуках крипти великого державотворця України Богдана Хмельницького» та «Богдан Хмельницький і навпротистояння церков Суботова». Презентація відбулася в онлайн-форматі на базі Черкаської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Тараса Шевченка, яка є однією з локацій цьогорічного «Книжкового Арсеналу».  

В основу обох презентованих видань лягли унікальні історичні дослідження, які стосуються місця ймовірного поховання гетьмана України Богдана Хмельницького в Іллінській церкві, що у Суботові. З 2018 року саме до цього місця прикута увага не лише дослідників, й усієї країни: археологам, геофізикам та історикам за допомогою радарів на глибині понад 4 метри у центральній частині Іллінської церкви вдалося виявити аномалію, що може бути криптою (підземний тайник, поховання). Згідно з гіпотезою науковців, саме тут може бути похований великий державотворець та його син Тиміш Хмельницький. 

За словами Валентина Лазуренка, тема пошуку місця поховання Гетьмана протягом століть залишається актуальною і породжує безліч питань. Зокрема про те,  що ж насправді відбувалося в Чигирині та Суботові з тілом Богдана Хмельницького від його смерті до моменту поховання, в період з 27 липня до 23 серпня 1657 року; чи дійсно мав місце в історії факт наруги над тілами померлих гетьмана та його сина Тимоша, підтверджений радянськими археологічними дослідженнями у 1971 році; і головне з них  — був похований Богдан Хмельницький саме в Іллінській церкві чи у втраченій у часі Михайлівській церкві в Суботові, як стверджують альтернативні проросійські історичні джерела. Відповіді саме на ці запитання Валентин Лазуренко шукає на сторінках своїх авторських книг: «У пошуках крипти великого державотворця України Богдана Хмельницького», виданої в 2019 році, та «Богдан Хмельницький і навпротистояння церков Суботова», яка вийшла друком кілька тижнів тому і незабаром буде презентована на загал. 

Ці видання спонукають ще раз подумати, що за нас постійно писали історію і не дозволяли її досліджувати. Важливо зараз привернути увагу суспільства до гіпотези українських вчених, використати шанс дослідити виявлену аномалію й поставити, зрештою, велику крапку у питанні, де похований великий державотворець Богдан Хмельницький. Це відкриє надзвичайний туристичний ресурс до регіону і перетворить Чигиринщину на духовну та культурну мекку. Бо ми, українці, маємо право на своє власне минуле. Не те, яке нам писали-переписували, а те, яким воно було насправді, зауважив Валентин Лазуренко. 

Проєкт  «Книжковий Арсенал у твоїй бібліотеці», в  межах якого відбулася онлайн-презентація, започаткований Міжнародним фестивалем «Книжковий Арсенал»  та ВГО Українська бібліотечна асоціація. Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал»  – щорічна iнтелектуальна подія України, де розвиваються і взаємодіють книжкова, літературна, мистецька сцени, втілюються спільні якісні, актуальні й інноваційні проєкти. Цьогоріч фестиваль проходить вдесяте. Через жорсткі карантинні обмеження 2020 року ювілейний «Книжковий Арсенал» було перенесено на 2021-й.