,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Відділ студентського розвитку і культурних програм Новини В ЧДТУ пройшов Всеукраїнський міжуніверситетський круглий стіл «Трагедія на Чорнобильській АЕС очима студентської молоді: 35 років потому»
Четвер, 29 квітня 2021 14:23

В ЧДТУ пройшов Всеукраїнський міжуніверситетський круглий стіл «Трагедія на Чорнобильській АЕС очима студентської молоді: 35 років потому»

В ЧДТУ пройшов Всеукраїнський міжуніверситетський круглий стіл «Трагедія на Чорнобильській АЕС очима студентської молоді: 35 років потому»

26 квітня 2021 року минуло 35 років з моменту аварії на Чорнобильській АЕС, але її наслідки залишаються предметом обговорення і донині. Ця катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за рівнем економічного збитку.

В Черкаському державному технологічному університеті відбувся Всеукраїнський міжуніверситетський круглий стіл на тему: «Трагедія на Чорнобильській АЕС очима студентської молоді: 35 років потому». Ініціатором проведення заходу виступила кафедра екології. 

Захід розпочав ректор Черкаського державного технологічного університету Олег Григор, запропонувавши всім хвилиною мовчання вшанувати пам’ять загиблих ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС, та звернувся до учасників круглого столу зі словами вдячності та глибокої шани до ліквідаторів та учасників тих жахливих подій.

Спогадами про техногенну аварію поділився з учасниками круглого столу ліквідатор аварії на ЧАЕС доцент кафедри хімічних технологій та водоочищення ЧДТУ Андрій Громико. 

 На той час, мені було 23 роки, молодий хлопець. Я працював у воєнізованій пожежній частині при «Азоті». Надійшла інформацію про аварію, і ми без вагань приступили до виконання своїх обов’язків. Ми не знали, що нас очікує і які масштаби цього лиха, була лише одна думка – там потрібна наша допомога. Ми виконували всі роботи, від дезактивації території міста до робіт на самому блоці. Найбільше мені закарбувалось в пам’яті, це пустка – покинуті домівки, спустошені вулиці міста, на яких зупинилось життя в один момент,  – зазначив Андрій Володимирович.

Цікаві та змістовні доповіді й повідомлення представили здобувачі вищої освіти Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля НУЦЗ України, Державного університету «Житомирська політехніка», Черкаського національного університеті імені Богдана Хмельницького та студенти Черкаського державного технологічного університету.

Спогади, зібрані зі слів ліквідаторів, представив студент-магістр ЧДТУ Володимир  Єлєтін, батько якого також був учасником тих подій.

Упродовж заходу були розглянуті питання, присвячені техногенному впливу на довкілля та наслідкам трагедії на Чорнобильській АЕС. Учасники поділилися науковими дослідженнями, пов’язаними з радіоактивністю, історичними даними та документацією, яка досі не була оприлюднена.

Розвиваючи тему, завідувачка кафедри екології ЧДТУ Олена Хоменко закликала студентів ініціювати проведення акцій зі збереження природи, самим бути свідомими громадянами, аби не допустити повторення подібних трагічних подій у майбутньому.

На завершення також подякувала студентам, які підготували виступи, та всім учасникам круглого столу.

Кожен учасник заходу, як елементу неформальної освіти, отримав сертифікат учасника Всеукраїнського міжуніверситетського круглого столу (0,1 кредиту ЄКТС).