,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Відділ студентського розвитку і культурних програм Новини 26 квітня – День Чорнобильської трагедії. Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф
Вівторок, 27 квітня 2021 10:51

26 квітня – День Чорнобильської трагедії. Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф

26 квітня – День Чорнобильської трагедії. Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф

Чорнобиль змінив життя мільйонів і залишив урок майбутнім поколінням. 

26 квітня 2021 року минають 35-і роковини з дня найбільшої техногенної катастрофи в історії людства – Чорнобильської трагедії. 

У трагічну ніч на 26 квітня 1986 року під час експерименту на четвертому реакторі Чорнобильської атомної електростанції сталися два вибухи. В атмосферу Землі вирвалась хмара радіоактивного пилу, яка накрила не лише територію України, а й багатьох країн Європи. Небезпечні радіоактивні ізотопи осідали на землю, проникали у воду. За Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) цю аварію класифікували за найвищим – сьомим рівнем небезпеки.

Чорнобиль – це не лише страшна трагедія, а й символ мужності, самопожертви й жертовності в ім’я Батьківщини тисяч українців. Ризикуючи життям, ліквідатори зупинили атом і захистили людство від подальшого розповсюдження радіації.

Цього дня делегація Черкаського державного технологічного університету на чолі з ректором ЧДТУ Олегом Григором взяла участь у заходах з нагоди 35-их роковин Чорнобильської трагедії біля пам’ятного знаку «Жертвам Чорнобиля» у Соборному сквері. Представники духовенства провели спільний молебень за жертвами аварії на Чорнобильській атомній електростанції, після чого учасники заходу 

вшанували загиблих під час аварії на Чорнобильській АЕС покладанням квітів до меморіалу.  

До 35-х роковин Чорнобильської трагедії в бібліотеці Черкаського державного технологічного університету відкрилася експозиція «26 квітня - День Чорнобильської трагедії», а на сайті бібліотеки ЧДТУ можна переглянути онлайн-презентацію «Чорнобиль-трагедія, яка змінила світ (1986-2021)»

Сьогодні планове засідання ректорату Черкаського державного технологічного університету розпочалося із вшанування жертв аварії на Чорнобильській атомній електростанції хвилиною мовчання.