,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Відділ студентського розвитку і культурних програм Новини У ЧДТУ пройшов Тиждень української мови (відео)
П'ятниця, 13 листопада 2020 11:04

У ЧДТУ пройшов Тиждень української мови (відео)

У ЧДТУ пройшов Тиждень української мови (відео)

Щорічно, 9 листопада в Україні відзначається День української писемності та мови, у Черкаському державному технологічному університеті  в цей період традиційно панує Тиждень української мови. Цього року, попри «турбулентні» умови, кафедра української мови та загального мовознавства організувала низку цікавих подій.

І тур ХХІ Міжнародного Конкурсу української мови імені Петра Яцика визначив переможницю, якою стала студентка факультету гуманітарних технологій Софія Чорномор. Загалом у І турі конкурсу української мови імені Петра Яцика взяли участь 14 студентів різних факультетів, зокрема факультету гуманітарних технологій, факультету економіки та управління, будівельного факультету, факультету комп'ютеризованих технологій машинобудування та дизайну, факультету інформаційних технологій і систем (гр. СЗ-2010; ПЛ-01; ПР-06; ГЗ-92; МЕ-203; ДЗ-01; ДЗ-02; ПЗ-2004; VED-2011). 

 У І турі ХІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка І місце здобула студентка факультету гуманітарних технологій Шутко Світлана.

Окрім цього, у  межах Тижня української мови пройшли тренінги та майстер-класи з культури українського професійного спілкування для викладачів і студентів (тренери-фасилітатори – Людмила Сидоренко та Галина Дядюра).

Родзинкою цього креативного тижня став Конкурс читців українських поезій серед студентів-іноземців, учасники якого зібралися 12 листопада у кінозалі ЧДТУ та у Skype.

Ведуча Олена Деньга зазначила: «Коли ми вивчаємо іноземну мову, ми вивчаємо новий мовний код, адже саме в мовi відбиваються розум і досвід народу, його краса і сила душі. І саме вiршi й пiснi допомагають нашим іноземним студентам краще опанувати цей мовний код».

 У конкурсі читців взяли участь студенти-іноземці ЧДТУ: Алiшер Дусматов, Замбле Тра Жоель, Коне Ассата, Баррі Саду, Куаку Карін Орлан Акіссі, Куадіо Бі Зах Херманн Седрік і Алпосіф Ібрахім Алі Мохамед, які декламували вірші Ліни Костенко, Василя Симоненка та інших видатних українських поетів.

І місце у конкурсі декламаторів посів Барі Саду, студент ІІ курсу, який приїхав в Україну з Кот-д'Івуару. На запитання, чому він обрав для конкурсу вірш «Крила» Ліни Костенко, Барі відповів, що він я розуміє і відчуває цю самобутню поезію.

 – Для мене крила – це моя життєва мрія, мрія досягти успіху у тій професійній сфері, що я обрав, і саме вона дарує мені сили долати труднощі, вивчати таку непросту українську мову, опановувати спеціальність, – наголосив Барі Саду. 

Традиційно на особливий захід завітали гості – письменниця, казкарка, лауреатка літературної премії «Гiлка золотого каштана» Анна Григорович, яка створила в залі  чарівну атмосферу поетичної казки.

 

«Поезія – це завжди неповторність,

Якийсь безсмертний дотик до душі» 

(Л.Костенко)

      Відеосюжет «UA:Черкаси».

     

      Сюжет ТРК «Ільдана».