,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ ЧДТУ-55 Новини ЧДТУ 55: Імена. Віктор Афонін: «Людина дивиться, а художник бачить»
П'ятниця, 03 квітня 2015 09:06

ЧДТУ 55: Імена. Віктор Афонін: «Людина дивиться, а художник бачить»

ЧДТУ 55: Імена. Віктор Афонін: «Людина дивиться, а художник бачить»

– Вікторе Андрійовичу, талановитим народжуються чи стають?

– П’ятдесят на п’ятдесят. Якщо народився талановитим, а після напружено не працюєш в обраній галузі, то природний дар змарновано. Якщо ж тільки терпіння і труд все перетруть, то вийде ремісник. Вмілий, але таки ремісник. Вибачайте за банальності.

– Коли ж стаємо відомими?

– Якщо створили щось своє, якого до вас не було.

– Віктора Афоніна Черкащина узнала після видатної виставки плаката.

– Дякую, що пам’ятаєте цю подію. Виставка була присвячена 40-річчю перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні. На ній було представлено 150 плакатів художників області.

– Плакат – це…

– Наче вибух ідеї. Мова його має бути зрозумілою. Лаконічною і доступною. Створити справжній плакат – мистецтво. До речі, у спілку художників приймають тільки після «свого» слова у творчості. Першим його я сказав у місті Навої, що в Узбекистані. Саме там, по закінченню навчання, вирішили з приятелем розпочати кар’єру. Шлях до визнання був не простий, але все зрушилось після виставки саме плакату.

– Сьогодні ви заслужений художник України, доцент кафедри дизайну Черкаського державного технологічного університету і почесний професор цього вишу.

– Почав працювати в цьому університеті у 1999 році. До цього довго точилися суперечки навколо самого слова «дизайн». Його вважали навіть забороненим. А це всього на всього художнє конструювання. Інтер’єру, ландшафту, меблів – усього, що оточує людину. І тоді, і сьогодні мені дехто закидає: «Та не профільні ви у технологічному виші». А я у відповідь: «А хто ж заборонить жити красиво, естетично, витончено».

– Чи всі студенти свідомо і аргументовано готові навчатися дизайну?

– Звісно, абсолюту у природі немає. Але наші випускники Олена Галицька, Богдан Чікало, Яна Вискварка нині викладачі кафедри. Євгенія Широченкова – відомий дизайнер на Черкащині.

– Повернемося до студентів. Які подобаються викладачам? До речі, слова «людина дивиться, а художник бачить» винесені в заголовок…

– Належать вони не мені, а відомому дизайнеру, академіку Віталію Шості. Йому також належить вислів «студент копає не канаву, а колодязь» – тобто прагнення мати міцні і глибокі знання. Отакі студенти і подобаються. А дизайнер, як художник повинен сказати своє слово.

 

Довідково:

Заслужений художник України, доцент кафедри дизайну Черкаського державного технологічного університету. Лауреат обласної премії ім. О. Кошового.

Працює в галузі станкової та книжкової графіки, плакату, графічного дизайну.

Основні твори: театральні плакати «Кармен»(1980), «Аїда»(1980), «Паяци»(1980), серії графічних портретів (1999-2006) та рекламних афіш (1985-1995), фірмових стилів для підприємств обласного центру.