,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ ЧДТУ-55 Новини ЧДТУ 55: Імена. Микола Битько: «Україну піднімуть будівельники»
П'ятниця, 20 березня 2015 14:11

ЧДТУ 55: Імена. Микола Битько: «Україну піднімуть будівельники»

ЧДТУ 55: Імена.          Микола Битько: «Україну піднімуть будівельники»

Микола Макарович Битько: декан будівельного факультету, академік Академії будівництва України, Почесний професор, кандидат технічних наук, доцент.

Біля джерел заснування нового технічного вишу на Черкащині стояв тодішній перший секретар обкому партії Іван Кіндратович Лутак. Це завдяки його мрії, його бажання, його волі і маємо на сьогодні ЧДТУ. А тоді все починалося з будівельного майданчика. І у виконробівському вагончику щодня проводив наради задорученнямІвана Кіндратовича, перший секретар райкому партії Геннадій Шевченко. До речі, у 80 роки Черкаси та Черкащина були суцільним будівельним майданчиком. Крім навчальних корпусів, щороку нашим викладачам надавали по 10 квартир. А якщо розвивається будівництво, то процвітає регіон, держава.

– А як ви стали будівничим?

– Родом з Ірклієва. Після школи вступив до Полтавського будівельного інституту, який закінчив з відзнакою. Повернувся додому і став у радгоспі чи й не міністром будівництва. Все замикалося на мені. Помітили і в районі – давай сватати на партійного чи комсомольського працівника. А так не хотілося… Аж тут лист із Полтави. Професор, доктор технічних наук, Михайло Степанович Торяник. Шанував я цю людину, тож поїхав. Недовго мене вмовляли і вже через кілька років став кандидатом технічних наук. І так став я викладачем та науковцем у філії КПІ, у ЧІТІ, тепер у ЧДТУ. Ось майже 40 років. Тридцять років – деканом факультету.

– Декан – не остання людина у виші.

– Дякую за високу оцінку. Є що згадати. Бував у кабінеті тодішнього міністра освіти СРСР Геннадія Ягодіна – там передав вітання від Івана Лутака, одержав відповідний уклін та дозвіл відкрити денне відділення. У ректора Київського Політехнічного, Петра Таланчука, одержав індульгенцію про повернення будівельного факультету. Адже у всі часи наші фахівці дуже потрібні. І вмілі вони. Герой Соціалістичної праці, бригадир теслярів-бетонярів Василь Заболотний, інженер-будівельник, проректор, народний депутат кількох скликань, «батько Української Конституції» Михайло Сирота, заслужені будівельники України Михайло Шелегон, Ігор Калашник та цілісінька плеяда. До речі, на своє 75-річчя, захистив диплом Митрополит, відомий храмобудівничий Софроній.

– Кожен із нас керується життєвими принципами.

– Є вони й у мене. Назавжди запам'ятавмамину настанову: «Косіть, хлопці,очерет, поглядайтеуперед».А згадуваний професор Торяник застерігав: «Берешся за відповідальну справу! Дотримую цих заповітів».

– Студент нині змінився?

– Та все не стоїть на місті, і не завжди зміни в позитивний бік. Введення ЗНО – мабуть прогрес у навчанні? От би до балів ще й мотивацію.

– А чим нині може похвалитися рідний для вас будівельний факультет?

– Будівельний факультет сьогодні – це великий навчально-науковий комплекс університету у складі семи кафедр, де готують бакалаврів, спеціалістів та магістрів. На факультеті працюють п’ять професорів, шість академіків галузевих академій. Більше 70 % викладацького складу мають наукові ступені та вчені звання. Вже більше 5000 спеціалістів ми випустили у світ. Серед них політичні діячі, організатори виробництва, заслужені будівельники України, керівники організацій та корпорацій. За нашими фахівцями майбутнє, бо готуємо їх до реальних справ.

-Ваші побажання колективу ЧДТУ

-Продовжувати будівництво. Маю на увазі розбудову структури управління, збільшення кількості затребуваних на ринку праці спеціальностей, інформатизацію навчального процесу, що дає можливість впевнено рухатись  до європейського майбутнього нашого державного технологічного університету.