,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ ЧДТУ-55 Новини ЧДТУ-55: Імена. Валентина Лукашенко: «Не зупиняємося на досягнутому»
Середа, 18 березня 2015 11:14

ЧДТУ-55: Імена. Валентина Лукашенко: «Не зупиняємося на досягнутому»

ЧДТУ-55: Імена. Валентина Лукашенко: «Не зупиняємося на досягнутому»

З Черкаським державним технологічним університетом Валентину Лукашенко, доктора технічних наук, професора, пов’язує 25 років трудової діяльності. Все почалося з посади доцента кафедри приладобудування на той час ще філії Київського політехнічного інституту. Згодом запропонували крісло проректора з навчально-виховної роботи.

– З набуттям інститутської самостійності ректорат і професорсько-викладацький склад приступили до справжньої перебудови навчального процесу, – згадує професор. – Доводилося працювати по 14-16 годин. Було дуже важко, адже 90-ті роки – надзвичайно складний період в історії нашої держави.

Пропрацювавши 5 років у такому режимі, Валентина Лукашенко вирішує присвятити себе науці, тож береться за написання докторської дисертації. Наразі професор може похвалитися значним доробком наукових праць. Це понад 500 наукових та науково-методичних робіт, зокрема монографії, навчальні посібники. Вона є автором понад 75 патентів на винаходи та корисні моделі має нагрудний знак «Винахідник СРСР».

– Ніколи не виділяю особливих серед винаходів, проте є знакові. До прикладу, мій скануючий прилад, який згодом став частиною пристрою, що використовувався у космосі. За нього я ще отримала свідоцтво «Кращий за професією». Було це у 1983 році. На той час я працювала заступником головного конструктора. Відтоді минули десятки років, а ми й досі з аспірантами, магістрами продовжуємо, на основі його компонентів, створювати нові моделі, оригінальність, яких підтверджується патентами. До речі, останній патент на винахіддатований 2015 роком.Студенти досліджують на лабораторних роботах як схемотехнічне рішення мікрокомпонентів, так і вивчають під мікроскопом їх топологію.Не зупиняємося на досягнутому, – розповідає Валентина Лукашенко.

З 2006 року Валентина Лукашенко очолює кафедру спеціалізованих комп’ютерних систем (СКС). Ці системи широко використовують в аеронавігації, промисловості, будівельній та космічній техніці, робототехнічних комплексах, медицині, побутовій техніці тощо. Перспектива розповсюдження СКС обумовлена високими результатами, які досягнуті в мікро- та нанотехнологіях.

– СКС – це надзвичайно цікава спеціальність. Її винаходи повсюди. Якось на зустріч з абітурієнтами я принесла, крім зразка результату, іграшкового робота, щоб наочно показати, що у нашій галузі працюють також й над цим. Робот той був не надто складний, проте мав здатність їздити по стінах і стелі. Студентам та абітурієнтам пояснила, що на основі цього принципу, можна, як зразок, сконструювати прилад, який би дозволив очищувати поверхні, зокрема зовнішню поверхню скла хмарочосів, – розповідає Валентина Лукашенко.

За ініціативи професора Лукашенко на кафедрі організовано комп’ютерну лабораторію та лабораторію мережного проектування, студентське конструкторське бюро. Створено науково-навчальну лабораторію із сучасною апаратурою, де студенти проводять досліди та навчаються за результатами дослідження писати наукові статті та розробляти винаходи. Наприклад, магістр Тарас Шевченко є співавтором патенту на винахід «Сабуфер із скла», призначений для відтворення якісного і чистого низькочастотного звуку.

– Наші спеціалісти та магістри йдуть у ногу з часом, постійно вигадуючи щось нове. До прикладу, Константан Рудаков, навчаючись на аспірантурі, спроектував прилад, що контролює рух громадського транспорту по маршруту від зупинки до зупинки. Про те, як рухається транспорт, диспетчер дізнаватиметься завдяки сигналу, що надходитиме на пульт. Проблема реалізації подібних проектів полягає лише у фінансуванні, – констатує науковець.

За сприянням Валентини Лукашенко університетом укладено договори про співробітництвоз інститутом електрозварювання ім. Є. Патона (м. Київ), фірмою «LIMO» (м. Дортмунд, Німеччина), що є світовим лідером в галузі мікрооптики і спеціалізованих лазерних систем. Відповідно до них викладачі, аспіранти, магістри мають змогу проводити спільні дослідження та розробки спеціалізованих підсистем керування для лазерних технологічних комплексів.

Студенти СКС беруть участь у держбюджетних наукових розробках, друкують статті, як у вітчизняних виданнях, так і за кордоном (Польща, Болгарія, Чехія, Казахстан та ін.), одержують патенти. Наразі на кафедрі працюють над розробленням документації для одержання студентами одночасно двох дипломів поріднених спеціальностей денної форми навчання.

Валентина Лукашенко підтримує та створює умови для наукового і професійного зростання співробітників. Це стосується аспірантів і студентів. Їм вона передає ще й життєву мудрість:

– Я завжди вчу магістрів та аспірантів: «Навіть коли чогось не знаєте, аналізуйте та шукайте ті теоретичні основи, які сприяють вирішенню поставлених завдань».