,
,

ЧДТУ

Черкаський державний технологічний університет
Cherkasy state technological university

Черкаський державний технологічний універсітет

Ви тут: ЧДТУ Новини Команда студентів та викладачів кафедри дизайну ЧДТУ – переможці соціального проекту із розвитку стріт-арту
Вівторок, 04 листопада 2014 15:12

Команда студентів та викладачів кафедри дизайну ЧДТУ – переможці соціального проекту із розвитку стріт-арту

Команда студентів та викладачів кафедри дизайну ЧДТУ – переможці соціального проекту із розвитку стріт-арту

Влітку цього року студенти Черкаського державного технологічного університету, кафедри дизайну, взяли активну участь в реалізації соціального проекту „Технології як мистецтво”, який було проведено Черкаським регіональним підприємством компанії ВОЛЯ.

Учасниками проекту стали:

  1. Зачепа Анастасія, студентка ІІІ курсу, групи ДЗ-11;
  2. Компанієць Владислав, студент ІІІ курсу, групи ДЗ-11;
  3. Куколь Світлана, студентка ІІІ курсу, групи ДЗ-11;
  4. Хижняк Світлана, студентка ІІІ курсу, групи ДЗ-11;
  5. Ріндюк Крістіна, студентка ІІ курсу, групи ДЗ-21;
  6. Шевченко Діана, студентка ІІ курсу, групи ДЗ-21;
  7. Щербина Роман, студент ІІ курсу, групи ДЗ-21.

Студенти працювали під керівництвом:

  1. доцента кафедри дизайну, заслуженого художника України, Афоніна Віктора Андрійовича;
  2. старшого викладача кафедри дизайну Сокол Наталії Леонтіївни;
  3. викладача кафедри дизайну Галицької Олени Валеріївни.

За активної підтримки:

  1. ректора ЧДТУ, професора Качали Тамари Миколаївни;
  2. завідувача кафедри дизайну, професора Романенко Наталії Григорівни.

Мета проекту– підтримати ініціативи місцевих художників street-artта прикрасити місто Черкаси, створивши у ньому унікальні арт-об’єкти. Завдяки професійній майстерності та злагодженій роботі творчої команди студентів і викладачів кафедри дизайну ЧДТУ міський конкурс ескізів графіті отримав високий старт – унікальний street-artна паркані компанії ВОЛЯ загальною площею у 100 м2, який знаходиться за адресою пров. Сєдова, 22.

В основу розробленої концепції ліг образ птаха, динаміка польоту якого уособлює швидкий розвиток новітніх технологій у сфері телекомунікацій та Internetзв’язку, а також свободу спілкування, спричинену цим розвитком. Сюжет зображення динамічно розгортається та має декілька кульмінаційних моментів, кожен з яких відмічено фігурами птахів. Кольорово-графічне вирішення street-artобумовлено застосуванням фірмових констант, таких як, наприклад, помаранчевий та салатовий кольори, характерні елементи зображувальної частини знака компанії.

Під час розробки проекту було враховано значну міру композиційної взаємодії графічного зображення з архітектурними елементами міського середовища. Композиція створеного артефакту розташована в замкненому просторі, де елементи дальньої орієнтації відсутні, а графічні елементи композиції потребують більшої уваги при сприйнятті. На першому місці опиняються композиційні та змістові взаємозв’язки між складовими зображення. Такий взаємозв’язок було здійснено завдяки перетіканню однієї частини розпису в іншу. Величина зображених образів є комфортною для перегляду, оскільки враховує такі два масштабні модулі як архітектура і людина. Street-artрозраховано на різну тривалість сприйняття: поєднує в собі як площини стилізованого зображення, покриті локальним кольором, так і ретельно виписані окремі деталі. Значну увагу було приділено саме деталям, під час виконання яких, крім звичайних пензлів, було використано трафарет та аерозольну фарбу.

 

Несподіване й оригінальне графічне вирішення розробленого проекту не лише доповнює краєвид, а й викликає позитивні емоції. Жителі мікрорайону дуже тепло сприйняли Жар-птицю, зображену на створеному street-artоб’єкті, яка уособлює енергію, інновації і відкритість усьому новому. Провулок Сєдова отримав нове яскраве обличчя, а звичайний паркан став міською пам’яткою.

 

Урочисте нагородження учасників проектувідбулося 2 листопада 2014 р. у т.р.ц. „Хрещатик сіті” на -1 поверсі. У святкуванні взяли участь творчі колективи міста Черкаси та його мешканці. Самі ж учасники проекту отримали пам’ятні призи, сертифікати, масу привітань і море задоволення від спілкування.

Привітати студентів на свято завітала і ректор ЧДТУ, професор, д.е.н., Качала Тамара Миколаївна. У своїй промові Тамара Миколаївна надихнула учасників проекту на нові творчі звершення, а всіх присутніх гостинно запросила відвідати Черкаський державний технологічний університет на День відкритих дверей 08.11.2014 р.

Загалом мистецький проект компанії „Технології як мистецтво” отримав позитивні відгуки ЗМІ, міської влади і жителів з усіх куточків нашого міста та інших регіонів України.